Αρχική Καταστροφές Πώς η πανδημία βοήθησε την Γερμανία να πετύχει τους στόχους για το...

Πώς η πανδημία βοήθησε την Γερμανία να πετύχει τους στόχους για το κλίμα το 2020

0
CO2
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Γερμανίας μειώθηκαν σημαντικά το 2020, φτάνοντας το 42,3% κάτω από το έτος αναφοράς του 1990.

Και αιτία για την μείωση είναι η πανδημία. Αυτό αποκαλύπτουν στοιχεία από τη δεξαμενή σκέψης Agora Energiewende στην ετήσια επισκόπηση της γερμανικής ενεργειακής μετάβασης.

Η Γερμανία πέτυχε έτσι το στόχο της για την προστασία του κλίματος το 2020 με μείωση κατά 40%.

Οι παράγοντες της μείωσης

  • Ένας κύριος μοχλός ήταν η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, της βιομηχανικής παραγωγής και των μεταφορών που προκλήθηκε από την ύφεση.
  • Επιπλέον, οι τιμές του άνθρακα ήταν σχετικά υψηλές και οι τιμές του φυσικού αερίου χαμηλές.
  • Ένας ήπιος χειμώνας οδήγησε επίσης σε χαμηλή κατανάλωση ενέργειας θέρμανσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Γερμανία μείωσε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πάνω από 80 εκατομμύρια τόνους CO 2 σε περίπου 722 εκατομμύρια τόνους.

Τα δύο τρίτα αυτής της μείωσης είναι τα αποτελέσματα της πανδημίας. Χωρίς αυτούς, η μείωση θα ήταν περίπου 25 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι. Η μείωση των εκπομπών σε σύγκριση με το 1990 θα ήταν τότε 37,8%.

Μεγαλόπολη: ομαλή μετάβαση με φυσικό αέριο

Η τάση θα μπορούσε εύκολα να αντιστραφεί

“Οι πραγματικές επιπτώσεις στην προστασία του κλίματος παρατηρήθηκαν μόνο το 2020 στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Και οφείλονται στην αντικατάσταση του άνθρακα από το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λέει ο Δρ. Patrick Graichen, διευθυντής της Agora Energiewende.

Οι μεταφορές και η βιομηχανία θα εκπέμπουν και πάλι περισσότερα αέρια θερμοκηπίου μόλις ανακάμψει η οικονομία. Και στον τομέα της ενέργειας, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να ξεπεράσει την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2021.

Ως εκ τούτου, αναμένουμε περισσότερες εκπομπές συνολικά το 2021. Μόνο η ταχεία δράση για την κλιματική πολιτική μπορεί να αντισταθμίσει αυτήν την τάση”.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Agora Energiewende:

  • Οι μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου, άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας έχασαν έξι ποσοστιαίες μονάδες στο μείγμα παραγωγής πέρυσι. Προμηθεύοντας μόνο το 50% της γερμανικής ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά.
  • Αντιθέτως, οι μονάδες ανανεώσιμης ενέργειας αύξησαν την παραγωγή τους στο 45% του μείγματος παραγωγής. Με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αποκλείει το πλεόνασμα εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημείωσαν μερίδιο 46,2%. Αύξηση 3,8 εκατοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
    Χωρίς την πανδημία και την επακόλουθη πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 3,6%, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ήταν μόνο 44,6% το 2020.

Τα δύο τρίτα της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οφείλονται σε μια καλή αιολική χρονιά και περισσότερη υπεράκτια αιολική ενέργεια.
Το ένα τρίτο, στα φωτοβολταϊκά. Το PV επωφελήθηκε τόσο από τις ηλιόλουστες συνθήκες όσο και από τα 4,4 gigawatt της προσθήκης χωρητικότητας το 2020.

Στις 51 terawatt-ώρες, η ηλιακή ενέργεια παρείχε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τον σκληρό άνθρακα (42,5 terawatt-ώρες) για πρώτη φορά.

Αντίθετα, η αιολική ενέργεια συνέχισε να αυξάνεται αργά το 2020 και έτσι δεν συνέβαλε καθόλου στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ

 

Πόσο κοντά είναι η Γερμανία στους στόχους το 2030;

“Σε μόλις 12 terawatt-ώρες, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών λόγω της κρίσης στην αιολική ενέργεια, λέει ο Δρ. Patrick Graichen. Αυτό δεν είναι αρκετά κοντά για να επιτύχει η Γερμανία τους κλιματικούς της στόχους για το 2030.

Αντ ‘αυτού, η αύξηση της αιολικής ενέργειας πρέπει να τριπλασιαστεί και η ηλιακή ενέργεια να διπλασιαστεί σύμφωνα με τους ρυθμούς εγκατάστασης που είχαμε πριν από λίγα χρόνια.

Η Γερμανία κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 17% σε 46% τα τελευταία δέκα χρόνια. Χρειαζόμαστε τώρα μια παρόμοια προσπάθεια με συνέπεια μέχρι το 2030”.

Προβλέψεις για τις τιμές άνθρακα το 2021

Για το 2021, η Agora Energiewende αναμένει περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές του άνθρακα. Οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ αποφάσισαν τον Δεκέμβριο του 2020 να αυξήσουν τον στόχο της Ευρώπης για το κλίμα για το 2030 σε μείωση κατά 55% των αερίων του θερμοκηπίου.

Οι υψηλότερες τιμές του άνθρακα θα ασκήσουν περαιτέρω πίεση τόσο στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιθάνθρακα όσο και σε λιγνίτη.

Ο αυστηρότερος στόχος της ΕΕ για το κλίμα είναι επίσης πιθανό να επιταχύνει τη συζήτηση για την γρήγορη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γερμανία.

Ο νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (EEG) τροποποιήθηκε τον Δεκέμβριο. Επιπλέον, η τιμή των 25 ευρώ ανά μετρικό τόνο θα εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο για τα καύσιμα θέρμανσης από τον Ιανουάριο του 2021.

Κάτι που είναι πιθανό να ενισχύσει την τάση προς κατασκευή εξοπλισμών, παραγωγής ανανεώσιμης θερμότητας και ηλεκτροκινητικότητας. Αλλά όχι ακόμη στο βαθμό που απαιτείται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

“Λαμβάνοντας υπόψη τον αυστηρότερο στόχο της ΕΕ για το κλίμα το 2030, υπογραμμίζει ο Δρ. Patrick Graichen και προκειμένου να επιτευχθεί με ασφάλεια η κλιματική ουδετερότητα το 2050, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας δεν μπορεί επίσης να αποφύγει την αύξηση του εθνικού της στόχου για το κλίμα το 2030”.

Διαφήμιση