Αρχική Επιλεγμένα Ταξίδι Γεύσης: Ινδικό Κάρυ με κρέμα καρύδας από τον σεφ Μάθιου Κατσώνη

Ταξίδι Γεύσης: Ινδικό Κάρυ με κρέμα καρύδας από τον σεφ Μάθιου Κατσώνη

0
Ινδικό Κάρυ με κρέμα καρύδας
Διαφήμιση

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και παρόλο που φέτος θα είναι διαφορετικές, λόγο της επικείμενης πανδημίας, μπορούμε να ταξιδέψουμε μέσα από την μαγειρική. Το Ινδικό Κάρυ με κρέμα καρύδας είναι ένα φαγητό για τους λάτρεις της έθνικ κουζίνας και για όσους θέλουν να δοκιμάζουν διαφορετικές γεύσεις. Ο σεφ Μάθιου Κατσώνης μας δίνει μία συνταγή που όλοι μπορούμε να μαγειρέψουμε σπίτι μας για να ταξιδέψουμε μέσω αυτής και να νιώσουμε ένα άρωμα από Ινδία. Άλλωστε η μαγειρική είναι ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι γεύσεων…. Και οι γεύσεις ταξιδεύουν!

Κατάλληλο και για vegan/vegetarian

Μερίδες: 5

Χρόνος Προετοιμασία: 35’

Συνολικός Χρόνος: 75’

Βαθμός Δυσκολίας:  Μέτρια

Υλικά για την πρωτεΐνη:

  • 500 γρ. κοτόπουλο στήθος, κομμένο σε κύβους (περίπου 3 εκατοστών)

ή για την vegan εκτέλεση

  • 1 μεγάλο κουνουπίδι, χωρισμένο σε κομμάτια

Υλικά για το αρωματικό ρύζι:

  • 350 γρ. ρύζι μπασμάτι
  • 550 ml νερό
  • 1 λάιμ ή ½ λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

 Υλικά για τη σάλτσα:

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα, λεπτές ροδέλες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 6 εκατοστά ρίζας τζίντζερ, ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη, ή 1 κουτ. γλυκού κοφτή μπούκοβο
  • 3 κουτ. σούπας καρύδα τρίμμα
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο αλεσμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο αλεσμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κουρκουμά αλεσμένο
  • ¼ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 συσκευασία τομάτα πασσάτα (500 γρ.)
  • 1 κονσέρβα κρέμα καρύδας (400 γρ.)
  • 1 κύβος κοτόπουλο / λαχανικών (προαιρετικά)
  • 3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • αλάτι
  • 75 γρ. βούτυρο αγελαδινό (προαιρετικά)
  • χυμό από 2 λάιμ ή 1 λεμόνι

Υλικά για το σερβίρισμα:

  • Γιαούρτι στραγγιστό
  • Φέτες λάιμ ή λεμόνι

Εκτέλεση

Για τη vegan εκτέλεση με κουνουπίδι:

  • Βάζουμε τα κομμάτια κουνουπίδι σε ένα ταψί, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και καρυκεύουμε με λίγο κύμινο, κόλιανδρο, κουρκουμά, αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε στους 190°C για 15-20 λεπτά (ανακατεύοντας στα μισά) μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν αλλά να διατηρούν ωραίο “δάγκωμα”, τα αφήνουμε στην άκρη (προσπεράστε το επόμενο βήμα και συνεχίστε την υπόλοιπη εκτέλεση κανονικά).

Για την εκτέλεση με κοτόπουλο:

  • Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε την μισή ποσότητα κοτόπουλο. Όταν έχει πάρει ωραίο χρώμα το αφαιρούμε από το τηγάνι και συνεχίζομε με την υπόλοιπη ποσότητα. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη. Σε αυτή τη φάση το κοτόπουλο δεν χρειάζεται να είναι 100% ψημένο διότι θα το τελειώσουμε αργότερα μέσα στην σάλτσα.
  • Στο ίδιο τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (ή σε καινούριο τηγάνι αν ακολουθείτε την vegan εκτέλεση) προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τα καρότα, βεβαιώνοντας ότι δεν καίγεται ο πυθμένας του τηγανιού μας ξύνουμε με μια ξύλινη σπάτουλα αξιοποιώντας τα υγρά που θα απελευθερώσουν τα λαχανικά για να “ντεγλασάρουμε” το τηγάνι μας. Εάν δεν επαρκούν τα υγρά προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας νερό. Σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για ακόμη 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε την πιπεριά τσίλι, την καρύδα σε τρίμμα και όλα τα μπαχαρικά μας και καβουρδίζουμε μαζί με τα λαχανικά μας χωρίς επιπλέον λάδι για να “ξυπνήσουμε τα αρώματα τους” περίπου 2 λεπτά.
  • Σβήνουμε με ½ ποτήρι νερό, ρίχνουμε την πασσάτα και τον κύβο. Όταν η σάλτσα αρχίσει να βράζει ρίχνουμε την φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην μας πιάσει.
  • Όσο σιγοβράζει η σάλτσα μας ετοιμάζουμε το ρύζι, σε ένα μεγάλο μπολ ξεπλένουμε πολύ καλά το μπασμάτι με κρύο νερό, μέχρι το νερό του να πάψει να είναι θολό. Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε το ρύζι και το ελαιόλαδο, ανακατεύομε έτσι ώστε το λάδι να πάει παντού, προσθέτουμε το νερό, το λεμόνι/λάιμ κομμένα στη μέση, το αλάτι και το ξύλο κανέλας, ανακατεύουμε μια φορά. Μόλις πάρει βράση, ανακατεύουμε μια τελευταία φορά, ρίχνουμε την φωτιά στο χαμηλό και σκεπάζουμε με το καπάκι. Σιγοβράζουμε για 10-12 λεπτά για να απορροφήσει τα υγρά. Αφρατεύουμε το ρύζι με ένα πιρούνι και το αφήνουμε σκεπασμένο μέχρι να είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.
  • Χτυπάμε την σάλτσα με ένα μπλέντερ χειρός μέχρι η υφή της να είναι λεία, προσθέτουμε την κρέμα καρύδας την σόγια και την καστανή ζάχαρη. Σε αυτό το σημείο θα δούμε την υφή της σάλτσας μας και αν είναι πολύ πηχτή θα προσθέσουμε άλλο λίγο νερό και θα διορθώσουμε το αλάτι.
  • Ανεβάζουμε την φωτιά στο μέτριο, όταν η σάλτσα αρχίσει να σιγοβράζει προσθέτουμε το κοτόπουλο που τσιγαρίσαμε προηγουμένως μαζί με τα ζουμιά του για να τελειώσουμε το μαγείρεμα του, περίπου 5-8 λεπτά.
  • Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το χυμό λεμόνι/λάιμ και το βούτυρο και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.
Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here