Αρχική COVID-19 Συγκρίνοντας τα εμβόλια για τον κορονοϊό

Συγκρίνοντας τα εμβόλια για τον κορονοϊό

0
εμβόλιο Covid
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozengr

Καθώς πλησιάζει ο χρόνος της έναρξης των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, ήδη η Αγγλία ανακοίνωσε ότι ξεκινά με το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, αυξάνονται οι μελέτες σύγκρισης των υποψηφίων εμβολίων που εκτιμάται ότι πρώτα θα κόψουν το νήμα. 

Ποια φαίνεται να είναι αυτά και ποια είναι τα βασικά τους χαρακτηριστικά 

AstraZeneca-Οξφόρδη

Ο βρετανικός φαρμακευτικός γίγαντας AstraZeneca αναπτύσσει το πιθανό εμβόλιο Covid-19 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι το υποψήφιο εμβόλιό της είχε παρόμοια ανοσολογική απόκριση σε ηλικιωμένους και νεότερους ενήλικες και οι ανεπιθύμητες ενέργειες στο εμβόλιο μεταξύ των ηλικιωμένων βρέθηκαν επίσης χαμηλότερες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το βρετανικό δίδυμο είπε ότι διατηρεί το εμβόλιό του παγωμένο σε μεγάλα δοχεία. Αναμένεται να προσθέσει ένα τελικό συστατικό στα φιαλίδιά του, για να μπορούν να διατηρούνται σε κανονική θερμοκρασία ψυγείου όταν το εμβόλιο πλησιάζει την κανονιστική έγκριση, ανέφερε το Reuters.

Οι ΗΠΑ και η Ινδία συμφώνησαν να προμηθευτούν με 500 εκατ. δόσεις, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για αγορά 400 εκατ. δόσεων και η Covax έχει παραγγείλει 300 εκατ. εμβόλια.

Το εμβόλιο AstraZeneca-Oxford, το οποίο απαιτεί δύο δόσεις, κοστίζει περίπου 3 έως 4 δολ.

Johnson & Johnson

Το  εμβόλιο Johnson & Johnson γίνεται σε μια δόση και χρησιμοποιεί τεχνολογία βασισμένη στην ανάπτυξη και  την παραγωγή φορέων αδενοϊού ή φορέων γονιδίων. Παρόμοιες τεχνολογίες χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη και την παραγωγή του εμβολίου της εταιρείας για τον Ebola.

Το εμβόλιο της J & J απαιτεί βασική ψύξη για αποθήκευση, ενώ το κόστος εκτιμάται σε 10 δολ. ανά δόση.

Η ΕΕ έχει παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις του υποψήφιου εμβολίου. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν παραγγείλει 100 εκατ. δόσεις, ο Καναδάς έχει συμφωνήσει να αγοράσει 38 εκατ. και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 30 εκατομμύρια.

Moderna

Αποτελείται από δύο ενέσεις σε απόσταση τεσσάρων εβδομάδων. Χρησιμοποιεί τεχνολογία messenger RNA ή mRNA, η οποία είναι μια νέα προσέγγιση που χρησιμοποιεί γενετικό υλικό για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση.

Η Moderna ανακοίνωσε, ότι το εμβόλιό της μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία από 36 έως 46 βαθμούς Φαρενάιτ για έως και 30 ημέρες. Παράλληλα, μπορεί να αποθηκευτεί για έως και έξι μήνες σε μείον 4 βαθμούς Φαρενάιτ. Όσον αφορά το κόστος, τον Αύγουστο, η εταιρεία σημείωσε ότι το χρεώνει μεταξύ 32 και 37 δολ.  Εκείνη την εποχή, η εταιρεία τόνισε ότι ήταν σε συζήτηση για μεγαλύτερες συμφωνίες, γεγονός που θα περιόριζε την τιμή σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι αναμένει να έχει περίπου 20 εκατ. δόσεις του εμβολίου μέχρι τα τέλη του έτους για να προμηθεύσει την Αμερική, ενώ σχεδιάζει να παράγει μεταξύ 500 και 1 δισ. δόσεων παγκοσμίως το 2021.

Pfizer-BioNTech

Το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech αποτελείται από δύο ενέσεις με διαφορά 21 ημερών.

Σε αντίθεση με το εμβόλιο της Moderna, το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech απαιτεί θερμοκρασία αποθήκευσης στους μείον 94 βαθμούς Φαρενάιτ καθώς και ειδικό εξοπλισμό αποθήκευσης και μεταφοράς. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει πολύ δύσκολη τη διανομή του σε ορισμένες χώρες, ενώ μπορεί να διατηρηθεί σε κανονικό ψυγείο για πέντε ημέρες.

Η Pfizer ξεκίνησε πριν λίγο καιρό ένα πιλοτικό πρόγραμμα παράδοσης του εμβολίου της στο Rhode Island, Texas, New Mexico και Tennessee. Το σχέδιο, ανέφερε η Pfizer, ήταν να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις διανομής σχετικά με τις απαιτήσεις αποθήκευσης σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες χρεώνουν 20 δολάρια ανά δόση για το εμβόλιο, τιμή που είναι σημαντικά χαμηλότερη από το εμβόλιο της Moderna.

Η Pfizer και η BioNTech έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες με διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αγοράσει περισσότερα από 300 εκατ. δόσεις, η Ιαπωνία συμφώνησε να προμηθευτεί με 120 εκατ. δόσεις και οι ΗΠΑ αγόρασαν 100 εκατ. εμβόλια. 

Sputnik V

Aναφορικά με τη ζήτηση του εμβολίου, υπάρχουν αιτήματα για περισσότερες από 1.2 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik V που έχουν προέλθει από περισσότερες από 50 χώρες. Οι προμήθειες εμβολίων για την παγκόσμια αγορά θα παράγονται από διεθνείς εταίρους στην Ινδία, στη Βραζιλία, στην Κίνα, στη Νότια Κορέα και σε άλλες χώρες.

Το ρωσικό εμβόλιο COVID-19 Sputnik V έχει υποβληθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για καταχώρηση έκτακτης ανάγκης. Επί του παρόντος όμως το ρωσικό εμβόλιο δεν βρίσκεται σε διαδικασία κυλιόμενης αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Σύμφωνα με τους κανoνισμούς της ΕΕ, το Sputnik V πρέπει να εγκριθεί απο τον ΕΜΑ για να μπορέσει να διατεθεί στην αγορά σε οποιοδήποτε κράτος της ΕΕ. Όμως, στην Ουγγαρία υπάρχει πλάνο να διενεργηθούν κλινικές δοκιμές και πιθανόν να παραχθεί το ρωσικό εμβόλιο. Η συγκεκριμένη κίνηση της Ουγγαρίας είναι πρωτοφανής για κράτος μέλος της ΕΕ, δεδομένου πως ένα κράτος-μέλος προτίθεται να χορηγήσει στους πολίτες του ένα εμβόλιο που δεν έχει ελεγχθεί από τον EMA.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση