Αρχική Πολιτισμός Ένα σπάνιο χειροποίητο εύρημα πυραμίδας ανακαλύφθηκε σε κουτί πούρων

Ένα σπάνιο χειροποίητο εύρημα πυραμίδας ανακαλύφθηκε σε κουτί πούρων

0
Αίγυπτος, κομμάτι ξύλου
Εικόνα: University of Aberdeen
Διαφήμιση

Μία συναρπαστική ανακάλυψη έγινε μέσα σε έναν κασσίτερο πούρων. Ένα κομμάτι ξύλου από κέδρο, από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, εντοπίστηκε μέσα σε ένα κουτί πούρων, τυχαία στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκοτία.

Το κομμάτι ξύλου και η εξαφάνιση

Το κομμάτι ξύλου είχε εξαφανιστεί για περισσότερο από 70 χρόνια ενώ η ηλικία του χρονολογείται στα 5.000 έτη. Μάλιστα, είναι ένα από τα τρία αντικείμενα που βρέθηκαν στο εσωτερικό της πυραμίδας το 1872 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Ουέιμαν Ντίξον.

Δύο από αυτά, μια σφαίρα και ένα μπρούτζινο άγκιστρο που χρησιμοποιείτο προφανώς για την κατασκευή της, βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά το ίχνος του κομματιού από ξύλο είχε χαθεί.

Σύμφωνα με μία υπόθεση που έγινε το 2001 φαίνεται ότι το κομμάτι ξύλου είχε γίνει δωρεά στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν.

Το κομμάτι ξύλου βρέθηκε

Το κομμάτι είχε εξαφανιστεί, μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους που, όταν η Αμπίρ Ελαντάνι, μία βοηθός συντήρησης αρχαιοτήτων από την Αίγυπτο, η οποία  εξέταζε την ασιατική συλλογή, έπεσε σε ένα κουτί πούρων.

Το κουτί πούρων είχε πάνω τη σημαία της αρχαίας Αιγύπτου και η ίδια συνειδητοποίησε ότι το κομμάτι ξύλου που περιείχε ήταν αυτό που είχε χαθεί και είχε σπάσει πλέον σε κομμάτια.

«Ήταν σαν να βρίσκεις βελόνα σε άχυρα», δήλωσε η Ελεντάνι αφού ανακάλυψε το θραύσμα του ξύλου ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες αντικείμενα.

“Είμαι αρχαιολόγος και έχω εργαστεί σε ανασκαφές στην Αίγυπτο, αλλά ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα ήταν εδώ στη βορειοανατολική Σκωτία, που θα έβρισκα κάτι τόσο σημαντικό για την κληρονομιά της χώρας μου.”

Το κομμάτι ξύλου που ήταν αρχικά πέντε ίντσες ή περίπου 13 εκατοστά, έχει πλέον κομματιαστεί.

Πότε ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά

Για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε το 1872, στην αίθουσα της βασίλισσας της Μεγάλης Πυραμίδας, από τον μηχανικό Waynman Dixon.

Ο Dixon βρίσκονταν στην πόλη λόγω της σχέσης του με τον γιατρό James Gran, ο οποίος σπούδασε στο Αμπερντίν και πήγε στην Αίγυπτο για να θεραπεύσει τη χολέρα στα μέσα της δεκαετίας του 1860.

Πρόσφατες αναλύσεις χρονολόγησαν το κομμάτι του ξύλου ανάμεσα στο 3341 π.Χ. και 3094 π.Χ., δηλαδή περίπου 500 χρόνια πριν από την κατασκευή της πυραμίδας.

Ενδεχομένως τα αντικείμενα που ανακάλυψε ο Ντίξον, τα επονομαζόμενα «κειμήλια του Ντίξον», υπάρχει πιθανότητα να αφέθηκαν εκεί από τους κατασκευαστές.

“Αυτή η ανακάλυψη θα αναζωπυρώσει σίγουρα το ενδιαφέρον για τα «κειμήλια του Ντίξον» και τον τρόπο με το οποίο μπορούν να ρίξουν φως για τη Μεγάλη Πυραμίδα”, δήλωσε ο Νιλ Κέρτις, υπεύθυνος των Μουσείων και των ειδικών συλλογών του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν.

Πηγή: sciencealert.com

Διαφήμιση