Αρχική Ζώα Πως σώθηκε ο βίσονας, το μεγαλύτερο θηλαστικό της Ευρώπης

Πως σώθηκε ο βίσονας, το μεγαλύτερο θηλαστικό της Ευρώπης

0
βίσονας
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι προσπάθειες για τη διάσωση του ευρωπαϊκού βίσονα βοήθησαν το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό της Ευρώπης να αποφύγει την εξαφάνιση.

Το είδος βρέθηκε από την κατηγορία “ευάλωτο” στην “κόκκινη” λίστα των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Το μεγαλύτερο θηλαστικό της Ευρώπης σχεδόν εξαφανίστηκε. Αιτία ήταν το κυνήγι και η αποψίλωση των δασών πριν από έναν αιώνα.
Αλλά οι αριθμοί του έχουν πλέον αυξηθεί σε πάνω από 6.000 σε άγρια ​​κοπάδια σε ολόκληρη την ήπειρο.

Οι προσπάθειες για την επιστροφή του βίσονα στο φυσικό τοπίο ξεκίνησαν στην Πολωνία τη δεκαετία του 1950.

Οι αριθμοί αυξήθηκαν από περίπου 1.800 το 2003 σε πάνω από 6.000 πέρυσι. Κυρίως στην Πολωνία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

βίσονας

Ο ευρωπαϊκός βίσονας επανήλθε σε δασικούς οικοτόπους

“Το είδος είναι πολύ ευάλωτο στην εξαφάνιση, τονίζει ο Δρ Ραφάλ Κόουλτσιτσεκ ειδικός βίσονα από την Πολωνική Ακαδημία Επιστημών.

Με αυτή τη διεθνή προσπάθεια καταφέραμε να σώσουμε το είδος. Να αυξήσουμε τον αριθμό των κοπαδιών του και να τη διανομή του. Νομίζω ότι το μέλλον για το είδος, είναι λαμπρό”.

Ο ευρωπαϊκός βίσονας επανήλθε κυρίως σε δασικούς οικοτόπους. Αλλά,εκεί δεν βρίσκουν αρκετό φαγητό το χειμώνα. Ωστόσο, όταν μετακινούνται από το δάσος σε αγροτικές περιοχές, συχνά βρίσκονται σε σύγκρουση με ανθρώπους.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος σύγκρουσης και η εξάρτηση του βίσονα από τη συμπληρωματική σίτιση, θα είναι σημαντικό να δημιουργηθούν προστατευόμενες περιοχές. Που περιλαμβάνουν ανοιχτά λιβάδια για να βόσκουν.

Ήδη, ο βίσονας είναι διάσπαρτος σε περίπου 50 αγέλες. Οι περισσότερες από τις οποίες είναι πολύ μικρές για να επιβιώσουν χωρίς παρεμβάσεις.

130.000 είδη φυτών και ζώων, απειλούνται με εξαφάνιση

Η ανάκαμψη του βίσονα, θεωρείται ως μια ιστορία επιτυχίας διατήρησης. Αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με άλλα είδη φυτών και ζώων που απειλούνται τώρα με εξαφάνιση.

Το IUCN έχει αξιολογήσει τώρα περίπου 130.000 είδη φυτών και ζώων, εκ των οποίων περισσότερο από το ένα τέταρτο απειλούνται με εξαφάνιση.

Στην τελευταία ενημέρωση της “RedList”, υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα για μια σειρά θηλαστικών, πουλιών και αμφιβίων.

βάτραχος

31 είδη έχουν κηρυχθεί εξαφανισμένα

Παρά τις καλές ειδήσεις για ζώα όπως ο ευρωπαϊκός βίσονας, συνολικά 31 είδη έχουν κηρυχθεί εξαφανισμένα.

  • Συμπεριλαμβανομένων τριών βατράχων της Κεντρικής Αμερικής, 17 ψαριών γλυκού νερού των Φιλιππίνων, του νυχτερίδα Lord Howe με μακρυά αυτιά και 11 είδη φυτών.
  • Οι βάτραχοι έχουν πληγεί από μια θανατηφόρα μυκητιακή ασθένεια, ενώ τα ψάρια εξαφανίστηκαν λόγω του κυνηγιού από εισαγόμενα είδη και την υπερβολική αλιεία.
    Τρία είδη βατράχου της Κεντρικής Αμερικής έχουν κηρυχθεί πρόσφατα εξαφανισμένα. Επιπλέον, είκοσι δύο είδη βατράχων σε όλη την Κεντρική και Νότια Αμερική κατατάχθηκαν ως κρίσιμα απειλούμενα (πιθανώς εξαφανισμένα).

Ο κύριος παράγοντας αυτών των δραστικών μειώσεων είναι η νόσος της κυτταριδιομυκητίασης.
Οι προσπάθειες διατήρησης για την προστασία κρίσιμων οικοτόπων βοηθούν τους πληθυσμούς πολλών άλλων ειδών αμφιβίων να ανακάμψουν.

Ανάμεσα σε αυτά που σώθηκαν είναι το Oaxaca Treefrog (Sarcohyla celata). Το οποίο μετακινήθηκε από το Critically Endangered στο Near Threatened χάρη στις δράσεις των τοπικών κοινοτήτων στο Μεξικό.

Ένα δελφίνι που βρέθηκε στον ποταμό Αμαζόνιο, το tucuxi, έχει χαρακτηριστεί ως απειλούμενο.Αλλά όλα τα δελφίνια γλυκού νερού στον κόσμο τώρα απειλούνται.

Το μικρό γκρι δελφίνι αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των απλαδιών διχτυών, της ρύπανσης και του φράγματος ποταμών.

Η IUCN αναφέρει ότι η επιβίωση του βασίζεται στην εξάλειψη του παραγαδιού. Καθώς και στη μείωση του αριθμού των φραγμάτων στα νερά όπου ζουν.

Στο βασίλειο των πτηνών, ο κόνδορας των Άνδεων, ο γραμματέας πουλί, το bateleur και ο πολεμικός αετός διατρέχουν πλέον υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης.

βελανιδιά

Εννέα ασιατικές βελανιδιές είναι στην “κόκκινη” λίστα του IUCN

Σχεδόν το ένα τρίτο από τις βελανιδιές (31%, 113 από τα 430 είδη), απειλούνται με εξαφάνιση.

Εννέα ασιατικές βελανιδιές είναι στην “κόκκινη” λίστα του IUCN. Ο υψηλότερος αριθμός απειλούμενων ειδών είναι στην Κίνα και το Μεξικό, ακολουθούμενο από το Βιετνάμ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μαλαισία.

Η εκκαθάριση γης για τη γεωργία και την υλοτομία είναι οι πιο κοινές απειλές στην Κίνα, το Μεξικό και τη Νοτιοανατολική Ασία. Τα χωροκατακτητικά ξένα είδη και ασθένειες και η κλιματική αλλαγή είναι οι βασικές απειλές για τις βελανιδιές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Ο αυξανόμενος κατάλογος εξαφανισμένων ειδών είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι οι προσπάθειες για την προστασία της άγριας πανίδας πρέπει «να επεκταθούν επειγόντως, τονίζει ο Μπρούνο Ομπερλ γενικός διευθυντής της IUCN.

Για την αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών όπως η μη βιώσιμη αλιεία και άλλα η διατήρηση πρέπει να διατήρηση των ειδών πρέπει να υιοθετηθεί από όλο τον κόσμο και να ενσωματωθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας”.

Διαφήμιση