Αρχική COVID-19 Μόσιαλος: Η νέα μετάλλαξη του ιού – Είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο;

Μόσιαλος: Η νέα μετάλλαξη του ιού – Είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο;

0
κορονοϊός - εμβόλιο
Εικόνα: pixabay/enriquelopezgarre
Διαφήμιση

Μία νέα μετάλλαξη του κορονοϊού εμφανίστηκε και το νέο αυτό στέλεχος φαίνεται να ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς η μεταδοτικότητα του ιού έχει αυξηθεί. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση των πιο σοβαρών περιπτώσεων από τη νέα αυτή μετάλλαξη, όπως δήλωσε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος στον ΣΚΑΪ.

«Το ξέρουμε εδώ και μερικές μέρες, αλλά σήμερα το ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός. Ξέρουμε ότι έχει αυξηθεί η διασπορά, ειδικά στη Νοτιοανατολική Αγγλία και στο Λονδίνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μόσιαλος.

Ο πρωθυπουργός και οι επιστημονικοί του σύμβουλοι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν εάν το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού έχει εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας και πέρα από την Βρετανία.

«Αυτό θα το ξέρουμε τις επόμενες βδομάδες, όταν θα έχουμε δεδομένα κι από άλλες χώρες.», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Ενώ, τόνισε χαρακτηριστικά, ότι το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι μεταδίδεται με μεγαλύτερη ευκολία.

Το εμβόλιο και η μετάλλαξη του ιού

Ο μεταλλαγμένος ιός έχει επιφέρει αναστάτωση. Τι θα γίνει με το εμβόλιο; Θα επηρεαστεί από τη μετάλλαξη;

Οι επιστημονικοί σύμβουλοι ανέφεραν ότι το εμβόλιο δεν επηρεάζεται από την μετάλλαξη, όπως δήλωσε ο Μόσιαλος.

«Με βάση τα δεδομένα που έχουμε και με βάση τα δεδομένα που ανακοίνωσαν οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Βρετανού πρωθυπουργού, δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Πόσο θα συνεχιστεί το lockdown;

Ένα ερώτημα που όλους απασχολεί είναι το τι θα γίνει με το lockdown. O Μόσιαλος ανέφερε ότι το αν θα συνεχιστεί το lockdown και τον Ιανουάριο θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα τηρηθούν και θα εφαρμοστούν τα μέτρα. 

Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ο Μόσιαλος ανέφερε ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε συντηρητικοί και η κάθε οικογένεια να μείνει μόνη της για το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν. 

«Εκτός αν υπάρχει ένας μοναχικός φίλος μας ή μια γιαγιά ή ένας παππούς μας να περάσει τις γιορτές μαζί μας», υπογράμμισε.

Τα εμβόλια είναι επαρκή και ασφαλή

«Θέλω να πειστούν οι πολίτες ότι τα εμβόλια είναι επαρκή και ασφαλή», τόνισε ο Μόσιαλος.

Έχουμε κλινικά δεδομένα δύο μηνών για τις παρενέργειες των εμβολίων. Περίπου 40.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί.

«Οι περισσότερες παρενέργειες φαίνονται την πρώτη εβδομάδα. Είναι απειροελάχιστη η πιθανότητα να εμφανιστούν παρενέργειες μετά το πρώτο τετράμηνο», υπογράμμισε Μόσιαλος. Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι παρενέργειες είναι ανεκτές.

Επιπλέον, ο Μόσιαλος ανέφερε ότι δεν θα κάνουν τα εμβόλια οι έγκυες, όσοι είναι κάτω των 18 ετών και όσοι έχουν σοβαρές αλλεργίες.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση