Αρχική Υγεία - Διατροφή Η σιωπηλή επιδημία που είναι τρεις φορές πιο θανατηφόρα από το COVID-19

Η σιωπηλή επιδημία που είναι τρεις φορές πιο θανατηφόρα από το COVID-19

0
ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΣΑΚΧΑΡΟΥ
ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΣΑΚΧΑΡΟΥ
Διαφήμιση

Σύνταξη: eccozen.gr

Ο διαβήτης αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, σκοτώνοντας πέρυσι 4,2 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Οι χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος παρατηρούν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. 

Στα 700 εκατ. Θα φτάσουν οι διαβητικοί το 2045

Εκτιμάται ότι 463 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν ήδη με διαβήτη και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε πάνω από 700 εκατομμύρια έως το 2045, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF).

Ποια συμπτώματα χαρακτηρίζουν τον διαβήτη

Είναι μια σοβαρή, μακροχρόνια κατάσταση που εμφανίζεται όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση γνωστή ως υπεργλυκαιμία όπου τα υπερβολικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν κωματώδη κατάσταση στο άτομο

Δύο οι τύποι του διαβήτη

Υπάρχουν δύο βασικές μορφές διαβήτη . Ο διαβήτης τύπου 1 δεν μπορεί να προληφθεί και προκαλείται από αυτοάνοση αντίδραση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προσβάλλει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη του παγκρέατος. Τα γενετικά ελαττώματα και οι ιογενείς λοιμώξεις είναι από τις γνωστές αιτίες της νόσου.

Περίπου το 90% των διαβητικών παγκοσμίως έχουν διαβήτη τύπου 2, ο οποίος έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία και τη γήρανση και μπορεί να μην έχει πρώιμα συμπτώματα. Αλλαγές στη διατροφή, αυξημένη άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μπορούν να διαχειριστούν και ακόμη και να αντιστρέψουν την κατάσταση.

Τεράστιες οι δαπάνες για την περίθαλψη των διαβητικών

Οι παγκόσμιες δαπάνες για την υγεία για τον διαβήτη πέρυσι ήταν 760 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να φθάσουν τα 825 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 και τα 845 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2045. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης βαρύνει τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος οι οποίες βλέπουν επίσης και τη μεγαλύτερη αύξηση των περιπτώσεων .

Πάνω από 10.000 νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε παιδιά και εφήβους στην υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με τον IDF Diabetes Atlas.

Οι στόχοι της αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνουν μια δέσμευση για την εξασφάλιση υγιούς ζωής για όλους τους ανθρώπους , καταγράφοντας τον διαβήτη μαζί με τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις ως μία από τις μη μεταδοτικές ασθένειες που ευθύνονται για έναν θάνατο κάθε δύο δευτερόλεπτα μεταξύ 30-70 ετών.


Πηγή: weforum.org

Διαφήμιση