Αρχική COVID-19 Κόσμος: Ανησυχητικά δεδομένα – Συζητήσεις για επιβολή πρόσθετων μέτρων covid19

Κόσμος: Ανησυχητικά δεδομένα – Συζητήσεις για επιβολή πρόσθετων μέτρων covid19

0
κορονοϊός, πανδημία, κόσμος
Εικόνα: pixabay/stokpic
Διαφήμιση

Παρά τον ερχομό του εμβολίου κατά του κορονοϊού και την έναρξη του εμβολιασμού, πολλές χώρες εξακολουθούν να βρίσκονται σε δυσχερής θέση. Στη Γαλλία εξετάζεται σχέδιο για νέο τοπικό lockdown. Στη Βρετανία ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων έφτασε σε νέο ρεκόρ. Ενώ, στην Ιρλανδία η κυβέρνηση έχει κληθεί να αποφασίσει για την αναγκαιότητα επιβολής νέων μέτρων. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για αυτό που έπεται.

Γαλλία

Στην Γαλλία, την τελευταία εβδομάδα, η ημερήσια καταγραφή των νέων κρουσμάτων έφτανε τα 12.000. Ο αριθμός αυτός ξεπερνάει κατά πολύ τον στόχο των 5.000 ημερησίων κρουσμάτων που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ανατολική περιοχή της χώρας.

Έτσι, παρά τις ελπίδες που έχει γεννήσει η έναρξη της εκστρατείας του εμβολιασμού, η Γαλλία συγκαλεί σήμερα το Συμβούλιο Άμυνας υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο να εξετάσει σχέδια για επιβολή τοπικών lockdown.

Αγγλία

Στην Αγγλία ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων έφθασε στο νέο ρεκόρ των 41.385. Παράλληλα, ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών έχει ξεπεράσει την κορύφωση του πρώτου κύματος, καθώς βρισκόταν χθες στους 20.426.

Στη Βρετανία έχουν καταγραφεί συνολικά μέχρι και χθες περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια κρούσματα covid-19 και περισσότεροι από 71.000 θάνατοι, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Αν η Βρετανία θέλει να αποφύγει ένα τρίτο κύμα πανδημίας, τότε θα πρέπει να εμβολιάζει δύο εκατομμύρια ανθρώπους την εβδομάδα, με βάση τα αποτελέσματα έρευνας του London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM).

«Αν δεν υπάρξει μαζικός εμβολιασμός, ο αριθμός των κρουσμάτων, των νοσηλειών, των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και των θανάτων το 2021 ενδέχεται να ξεπεράσει αυτόν που καταγράφηκε το 2020», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία τα κρούσματα παρουσιάζουν εκθετική αύξηση και έτσι ο υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας, Στίβεν Ντόνελι, ανακοίνωσε ότι συγκαλείται αύριο έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η κυβέρνηση καλείται να λάβει μια σημαντική απόφαση για το αν θα χρειαστούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των αυξανόμενων κρουσμάτων.

Στην Ιρλανδία μπαρ και εστιατόρια έχουν κλείσει και απαγορεύονται οι επισκέψεις σε σπίτια από την 1η Ιανουαρίου.

Καταστήματα και σχολεία, ωστόσο, παραμένουν ανοικτά.

Σουηδία

Στην Σουηδία έχουν καταγραφεί 32.485 κρούσματα κορονοϊού και 205 θάνατοι από τις 23 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Υγείας.

Παράλληλα, η Υπηρεσία Υγείας διευκρινίζει ότι τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου των Χριστουγέννων είναι λιγότερο αξιόπιστα από ό,τι συνήθως. Αυτό συμβαίνει διότι αυτές τις μέρες γίνονται λιγότερα διαγνωστικά τεστ ενώ καθυστερούν και οι καταγραφές των θανάτων.

Νότια Αφρική

Στην Νότια Αφρική, ο πρόεδρος Σιρίλ Ραμαφόζα, ανακοίνωσε χθες νέα αυστηρότερα μέτρα. Απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ, γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας επεκτίνεται από τις 23.00 που ίσχυε μέχρι σήμερα στις 21.00.

Η ταχύτητα μετάδοσης είναι «ιδιαιτέρως ανησυχητική», τόνισε ο πρόεδρος, καθώς η Νότια Αφρική είναι πλέον η πρώτη αφρικανική χώρα που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο κρούσματα.

«Μειώσαμε την επιφυλακή και, πλέον, πληρώνουμε το τίμημα» υπογράμμισε.

Ρωσία

Στην Ρωσία έχουν καταγραφεί την φετινή χρονιά 186.000 θάνατοι. Μάλιστα, τον Νοέμβρη συγκεκριμένα η καταγραφή των νεκρών ήταν 26.000.

Η καταγραφεί αυτών των αριθμών τοποθετεί την Ρωσία στην τρίτη θέση παγκοσμίως πίσω από τις ΗΠΑ σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες.

Ωστόσο, οι ρωσικές αρχές απορρίπτουν την ιδέα της εφαρμογής ενός νέου lockdown, έχοντας αισιοδοξία και πίστη στην αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου, του Sputnik-V, η διάθεση του οποίου άρχισε στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση