Αρχική COVID-19 Μ. Θεοδωρίδου: Το πρόγραμμα του εμβολιασμού – Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer

Μ. Θεοδωρίδου: Το πρόγραμμα του εμβολιασμού – Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer

0
εμβόλιο
Εικόνα: Pixabay/fernandozhiminaicela
Διαφήμιση

Ο δρόμος για τον ερχομό τον εμβολίων κατά του κορονοϊού έχει ανοίξει και η χώρα βρίσκεται σε αναμονή αλλά και αγωνία τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και για την ασφάλεια τους. Ωστόσο, αισιοδοξία μεταδίδει η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου χαρακτηρίζοντας το εμβόλιο ως “ελπίδα”, και παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το εξιδεικευμένο πρόγραμμα του εμβολιασμού για την Ελλάδα, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, στο υπουργείο Υγείας. Στην συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσιάζει το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα. Παράλληλα, το “πράσινο φως” έλαβε το εμβόλιο της Pfizer από τον ΕΟΦ.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης η Θεοδωρίδου χαρακτήρισε το εμβόλιο «ελπίδα», ενώ επισήμανε ότι ο λόγος που έχουμε γρήγορα εμβόλια κατά του νέου ιού οφείλεται στην εξέλιξη της βιοτεχνολογίας αλλά και την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση.

Αναλύοντας τα κριτήρια που πρέπει να έχει ένα εμβόλιο για να πάρει έγκριση, υπογράμμισε ότι τα εμβόλια mRNA δεν έχουν επίδραση στο DNA του κυττάρου. Ενώ τόνισε καθησυχάζοντας ότι «το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμιά επίδραση στο DNA του κυττάρου».

Κριτήρια έγκρισης εμβολίου

Μάλιστα, εξήγησε ότι για να πάρει έγκριση το εμβόλιο πρέπει:

  • να τηρεί το κριτήριο της ασφάλειας, να μην έχει δηλαδή ανεπιθύμητες ενέργειες
  • να αυξάνει την ανοσία
  • να αυξάνει την ασφάλεια του εμβολιαζόμενου όταν έρθει σε επαφή με τη νόσο

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Ο εμβολιασμός θα γίνει με σειρά προτεραιότητας:

  • πρώτα το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό
  • στη συνέχεια άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές
  • έπειτα οι άνω των 85 ετών

Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι η πρόεδρος υπογράμμισε πως το εμβόλιο δεν θα σημάνει την λήξη του προβλήματος.

Έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον ΕΟΦ

Την έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer, έδωσε νωρίτερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μόλις εξέδωσε μια θετική επιστημονική γνώμη σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα. Περιμένω από την Κομισιόν μια απόφαση μέχρι το βράδυ»,υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος εμβολιασμού

Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος εμβολιασμού παρουσίασε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοινώνοντας πως αν όλα πάνε καλά, αναμένονται 9.750 δόσεις στις 26 Δεκεμβρίου.

Η στιγμή των πρώτων εμβολιασμών πλησιάζει. Στις 27 Δεκεμβρίου, μόλις σε 6 μέρες από σήμερα, ξεκινάνε οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου (Πάτρας).

Η παράδοση των δόσεων

Η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer/BioNTech θα περιλαμβάνει 83.850 δόσεων και θα την παραλάβουμε καλώς εχόντων των πραγμάτων στις 30 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα:

  • 83.850 δόσεις έως τις 30 Δεκεμβρίου 2020
  • 429.000 δόσεις έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021
  • 333.450 δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2021

Έτσι, συνολικά μέχρι το τέλος του Μάρτη θα έχουμε παραλάβει μόνο από την Pfizer/BioNTech συνολικά 1.265.550 δόσεις του εμβολίου.

Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν, στην συνέχεια, εφόσον πάρουν την απαραίτητη έγκριση μέσα στον Ιανουάριο, τα εμβόλια της Moderna και της AstraZeneca.

Η κατανομή των δόσεων θα γίνει υπό την καθοδήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Αποθήκευση και διανομή

Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους που τηρούν όλες τις προδιαγραφές, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ήδη κατάλληλα ψυγεία, έχοντας επίσης μεριμνήσει και για τους χώρους αποθήκευσης, οι οποίοι θα είναι μυστικοί, όπως δήλωσε ο Μάριος Θεοδωρίδης.

Υπεύθυνο για την αποθήκευση είναι το υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Υπεύθυνα για τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια της φύλαξης σε όλα τα στάδια, είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος, η διαδικασία εμβολιασμών για τους πολίτες θα οριστεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η διαδικασία εμβολιασμού θα γίνεται με δύο τρόπους:

  • Από τον ιστότοπο emvolio.gov.gr
  • Από φυσικά σημεία (π.χ. με ραντεβού σε φαρμακεία)

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση