Αρχική COVID-19 Μ. Θεοδωρίδου: Γιατί δεν θα εμβολιαστούν οι νέοι – Μπορούν να κάνουν...

Μ. Θεοδωρίδου: Γιατί δεν θα εμβολιαστούν οι νέοι – Μπορούν να κάνουν το εμβόλιο όσοι έχουν αλλεργίες;

0
εμβόλιο
Διαφήμιση

“Η χθεσινή ημέρα της έναρξης των εμβολιασμών ήτανε ημέρα γιορτής για τη χώρα μας, για την Ευρώπη, για την προληπτική ιατρική, για τη δημόσια υγεία,” τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Ενώ, μίλησε για τα κριτήρια προτεραιότητας που θα δοθούν όσο αφορά τα εμβόλια, τις αλλεργίες και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Η Μαρία Θεοδωρίδου ήταν μάλιστα μία από αυτούς που εμβολιάστηκαν χθες και δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τα συναισθήματα της, ” Είχα συγκίνηση, χαρά και μία ηθική ικανοποίηση ότι η προσδοκία πολλών μηνών έφθανε πια αρχή, που είναι η εφαρμογή των εμβολίων.”

Τα κριτήρια για την προτεραιότητα στο εμβόλιο

Η Μαρία Θεοδωρίδου υπενθύμισε ποια άτομα βρίσκονται στην “πρώτη γραμμή” για την χορήγηση του εμβολίου και ποια κριτήρια λήφθηκαν υπόψιν.

Τα κριτήρια για την προτεραιότητα στο εμβόλιο είναι τα εξής:

  • Αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Όσοι έχουν μεγάλη ηλικία συνήθως νοσούν βαριά και άρα έχουν προτεραιότητα.
  • Αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό. Αυτό το κριτήριο αφορά ξεκάθαρα τους υγειονομικούς.
  • Διασφάλιση φροντίδας και νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές και οι χρονίως πάσχοντες.
  • Υπάλληλοι για λειτουργία του κράτους.

Εξαιρούνται παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, καθώς ακόμα δεν έχουν γίνει μελέτες και δοκιμές του εμβολίου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Το εμβόλιο και οι αλλεργίες

Στη συνέχεια, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις αλλεργίες που μπορεί να προκύψουν από τα εμβόλια και υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σπάνιες. Μάλιστα, συγκεκριμένα μόνο 1,3 περιπτώσεις αλλεργιών σε 1 εκατομμύριο δόσεις.

Έτσι, η Θεοδωρίδου δήλωσε ότι, όσοι έχουν κοινές αλλεργίες μπορούν να κάνουν το εμβόλιο με ασφάλεια.

Μόνο όσοι αλλεργικοί παρουσιάζουν σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις μπορεί να χρειαστεί να πάρουν γνώμη γιατρού ή/και αλλεργιολόγου πριν τον εμβολιασμό τους.

Μεταλλάξεις κορονοϊού

Όσο αφορά τις μεταλλάξεις το κορονοϊού, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι θα παρουσιάζονται και στο μέλλον, όπως    είχαν παρουσιαστεί και στο παρελθόν. Είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές απέναντι και στις μεταλλάξεις του ιού και δεν θα υπάρξει ανάγκη τροποποίησης του εμβολίου.

Τέλος, η Θεοδωρίδου τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο πιο επικίνδυνος ιός είναι αυτός της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων. Αυτό το φαινόμενο υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Μόνο με την επιστημονική τεκμηριωμένη γνώση μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση».

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση