Αρχική COVID-19 Εμβολιασμός covid-19: Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι ιδιωτικές δομές

Εμβολιασμός covid-19: Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι ιδιωτικές δομές

0
Εμβόλια
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozengr

Σε αναζήτηση επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων, εκτός των 1018 που έχει εξαγγείλει ότι θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των πολιτών κατά του κορονοϊού βρίσκεται η κυβέρνηση. 

Ήδη, από όσο γνωρίζουμε σχετική επιστολή έχει προωθηθεί στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, προκειμένου ο τελευταίος να ενημερώσει τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους. Στην επιστολή υπάρχουν λεπτομερώς και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου κάποιος γιατρός (ως φυσικό πρόσωπο) ή κάποιο κέντρο να ανακηρυχθεί ως εμβολιαστικό.  

Καταρχήν κάθε κέντρο θα πρέπει να διαθέτει χώρο αναμονής, καθώς και διακριτούς χώρους για λόγους προστασίας του κάθε εμβολιαζόμενου.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις λειτουργίας ενός εμβολιαστικού κέντρου

Στελέχωση: Ένας γιατρός ως υπεύθυνος για τη λειτουργία ενός ή περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων που αναπτύσσονται εντός της ίδιας δομής και ο οποίος κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του κέντρου αποδεσμεύεται από τα λοιπά καθηκοντά του. Ενας-Μία νοσηλευτής-τρια. Ένας διοικητικός ή παραπάνω ανάλογα με τον αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων που αναπτύσσονται εντός της δομής

Εξοπλισμό που πρέπει να διαθέτει η δομή

  • Ψυγείο με ψηφιακό σύστημα καταγραφής της θερμοκρασίας. Η θερμοκρασία ελέγχεται δύο φορές στη διάρκεια της ημέρας καταγράφεται σε δελτίο, υπογράφεται από αυτόν που κάνει τον έλεγχο και διατηρείται σε αρχείο
  • Ηλεκτρονικό υπολογιστή και εκτυπωτή, αποκλειστικά για τις ανάγκες του εμβολιαστικού κέντρου
  • Συσκευή τηλεφώνου και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό  για την παροχή πρώτων βοηθειών

Επιπλέον:

  • Εξεταστική κλίνη
  • Ανοδείδωτο ή πλαστικό τροχήλατο τραπεζίδιο νοσηλείας δύο επιπέδων
  • Δύο καθίσματα
  • Βάθρο βοηθητικό για την εξεταστική κλίνη
  • Πιεσόμετρο και οξύμετρο
  • Μέσα ατομικής προστασίας για το προσωπικό
  • Κατάλληλα δοχεία απόρριψης αιχμηρών αντικειμένων
  • Αλλα ιατρικά βοηθήματα, βαμβάκι, επιδέσμους, γάντια, μάσκες
  • Διασφάλιση πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Zητά διευκρινήσεις 

Για να είναι ο εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 επιτυχής και μαζικός, προϋποθέτει την καλή και ευέλικτη οργάνωσή του. Για το σκοπό αυτό, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε με επιστολή του που απέστειλε προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να χρησιμοποιηθεί το σύνολο των δυνάμεων που είναι διαθέσιμες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όπως αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά στην επιστολή αυτή, “20.000 ιατρεία αποθαρρύνονται λόγω ασαφειών και υπερβολών στο μέχρι σήμερα σχεδιασμό, που θα πρέπει να διευκρινισθούν και να διορθωθούν”.

Ελεύθερη η επιλογή του εμβολιαστικού κέντρου

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό επικοινωνώντας απευθείας με τον ιατρό τους, καθώς αυτή η απλή διαδικασία εξασφαλίζει τον αναγκαίο έλεγχο της κατάστασης της υγείας του ασθενούς, την εμπεριστατωμένη ενημέρωση και συμβουλευτική. Επιπλέον, θα βοηθήσει να ξεπεραστούν αμφιβολίες και δισταγμοί που μπορεί να συνοδεύουν το συγκεκριμένο εμβολιασμό.

Πρακτικά δηλαδή, κατά την άφιξη στο εμβολιαστικό κέντρο θα είναι απαραίτητη μια απλή θερμομέτρηση.

Επιπροσθέτως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι θα βοηθήσει αν:

  • Οι ασθενείς έχουν δικαίωμα επιλογής εμβολιαστικού κέντρου και τα ιατρεία, δυνατότητα καθορισμού ωραρίου και ημερών λειτουργίας.
  • Διευκρινισθεί ο αριθμός των επισκεπτών/τριών υγείας και των νοσηλευτών/τριών που μπορεί να επιτηρεί κάθε ιατρός, ώστε να είναι εφικτή η διοργάνωση και μαζικότερων εμβολιασμών, σε συνεργασία με άλλους φορείς.
  • Στα ιατρεία, όταν οι εμβολιασμοί γίνονται από τον ίδιο τον ιατρό, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα και την καταχώρηση του εμβολιασμού, εφόσον εργάζεται μόνος του. Με τον τρόπο αυτό, που είναι ήδη γνωστός και συνηθισμένος από άλλους εμβολιασμούς, η δυνατότητα εμβολιασμών της χώρας θα αυξηθεί κατακόρυφα.
  • Αν διευκρινιστεί πώς διακινούνται και παραλαμβάνονται τα εμβόλια, καθώς και για τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.
  • Αν δοθεί μέριμνα για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στους χώρους εργασίας τους, δημόσιους και ιδιωτικούς.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση