Αρχική COVID-19 Δαπανούμε ως χώρα τα λιγότερα για την υγεία στην Ευρώπη

Δαπανούμε ως χώρα τα λιγότερα για την υγεία στην Ευρώπη

1
κορονοϊός - ΑΕΠ
Διαφήμιση

Μέχρι τώρα, η μόνιμη επιχειρηματολογία των κυβερνήσεων ήταν ότι δεσμεύονται από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς των μνημονιακών και μετα-μνημονιακών δεσμεύσεων για ετήσιο πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Λόγω όμως της πανδημίας δεν ισχύουν τουλάχιστον για φέτος και το ερχόμενο έτος οι δημοσιονομικοί περιορισμοί για το πλεόνασμα.

Οι φετινές δαπάνες για την υγεία θα φτάσουν τα 4,8 δις. ευρώ

Με την πανδημία, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία θα ήταν ευκαιρία να ενισχυθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και να συγκλίνουν οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον φετινό προϋπολογισμό οι Δαπάνες για την Υγεία θα διαμορφωθούν στα 4.829 δις ευρώ εκ των οποίων τα 786 εκατ. ευρώ σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την καταπολέμηση της πανδημίας.

Στα 4,25 τα κονδύλια για το 2021

Για το έτος 2021 οι Δαπάνες διαμορφώνονται στο 4,257 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 131 εκατ. ευρώ αφορούν τις αμοιβές του έκτακτου προσωπικού που προσελήφθησαν εντός του 2020 για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ως εκ τούτου οι δαπάνες για την υγεία το 2021 είναι 572 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το έτος 2020. Τα 786 εκατ. ευρώ που δίνονται φέτος για τη διαχείριση της πανδημίας, το 2021 διαμορφώνονται στα 131 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 655 εκατ. ευρώ λιγότερα. Θα ήταν σωστό να παγιοποιηθούν τα 786 εκατ. ευρώ των δαπανών διαχείρισης του Κορονοϊού για να συνεχίσουν να λειτουργούν και να βελτιωθούν οι παρεμβάσεις που γίνονται στο Σύστημα Υγείας. Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας υπολείπονται κατά 1,5% από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τις προηγμένες χώρες πάνω από 3% του ΑΕΠ.

Υψηλά τα χρέη των νοσοκομείων

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων με βάση τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό τον Ιούλιο του 2020 ήταν 753 εκατ. ευρώ και τώρα αγγίζει το 1 δις ευρώ. Με αυτά τα χρέη τα Νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους το επόμενο έτος.

Για τα έξοδα των Νοσοκομείων και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει παροχές σε εργαζόμενους ύψους 2,704 δις ευρώ από 2,735 δις ευρώ που ήταν το 2020. Λοιπά έξοδα (όριο δαπανών) προβλέπει 1,895 δις ευρώ από 1,987 δις ευρώ που ήταν το 2020.

Να αυξηθούν οι δαπάνες και να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις

Το παράδειγμα άλλων κρατών που βλέπουν την πανδημία ως ευκαιρία για να αυξήσουν τα κονδύλια προς την Υγεία ζητούν οι εργαζόμενοι των δημόσιων δομών να ακολουθήσει και η ελληνική Πολιτεία. Την ίδια στιγμή πράξη ζητούν να γίνουν και οι δεσμεύσεις προς τους Υγειονομικούς υπαλλήλους, οι οποίοι με αυτοθυσία και κίνδυνο της ζωής τους δίνουν τη μάχη να αποκρούσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Στα βασικά τους αιτήματα είναι η Χορήγηση Δώρου Χριστουγέννων σε όλους, η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και η Μονιμοποίηση των εκτάκτων υπαλλήλων.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here