Αρχική COVID-19 Β. Κικίλιας: Θετικότητα του ιού στο 32% στη Θεσσαλονίκη

Β. Κικίλιας: Θετικότητα του ιού στο 32% στη Θεσσαλονίκη

0
Κικίλιας
Διαφήμιση

Δέκα μήνες τώρα αγωνιζόμαστε σε μια πανδημία, όλοι μαζί μια γροθιά. Πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας και 600.000 κρούσματα την ημέρα και πάνω από 9.000 θανάτους την ημέρα», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας. Ενώ, επισήμανε πως η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον δραματική.

Αναφορικά με τις κινητές μονάδες ελέγχων κορονοϊού, υπενθύμισε ότι “Οι κινητές ομάδες είναι μια πατέντα ελληνική, δεν υπάρχει στην Ευρώπη. 500 κινητές ομάδες που έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε κάθε γωνιά της χώρας και να κάνουν τεστ. Έχουν πραγματοποιήσει 450.000 τεστ» παράλληλα με αναλυτική παρουσίαση στοιχείων.

Σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο Β. Κικίλιας, ανέφερε ότι την ώρα που “κραταιά συστήματα σε όλο τον κόσμο έχουν καταρρεύσει και μεγάλες πλούσιες χώρες δεν άντεξαν την ορμή της πανδημίας, το ελληνικό σύστημα υγείας είναι εδώ και προσφέρει σε όσους το έχουν ανάγκη».

Δραματική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, η διάδοση του κορονοϊού δεν έχει προηγούμενο, αφού η θετικότητα στον ιό αγγίζει το 32%, σύμφωνα με το ΑΠΘ και τα στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός, αναφέροντας ότι έχει έρθει η “μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη. Δεν προσέξαμε.” Συμπλήρωσε δε, ότι “Αυτή είναι μια τεράστια διασπορά. Αυτό εξηγεί και το lockdown, όμως πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πώς επεκτάθηκε η νόσος”.

50 νέες κλίνες μετατρέπονται σε ΜΕΘ

Σχετικά με τον αριθμό των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ο Β. Κικίλιας ανέφερε την αρχική ανάπτυξη 43 κλινών ΜΕΘ που ακολουθήθηκαν από επιπλέον 75. Ενώ, έκανε αναφορά και στα fake news περί πληρότητας των ΜΕΘ, “Κάποιοι έσπευσαν να διακινήσουν αφόρητα ντροπιαστικά fake news”, συμπληρώνοντας ότι πλέον στη μάχη μπαίνουν ακόμα 50 νέες κλίνες ειδικών μονάδων που μετατρέπονται σε Covid-19. Και άρα στην Βόρεια Ελλάδα έχουμε πλέον 233 ΜΕΘ Covid.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τον Ιούλιος του 2019 η κυβέρνηση παρέλαβε 557 ΜΕΘ. Τον Νοέμβριο του 2020, υπάρχουν 1082 ΜΕΘ μέχρι στιγμής και ετοιμάζονται ακόμα 234 νέες ΜΕΘ μέχρι το τέλος του 2020.

Ευχαριστίες στους ανθρώπους του ΕΣΥ και απάντηση στον Α. Τσίπρα

Ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και όσων συντρόφων του, όπως ανέφερε ακολουθούν την πολιτική του λαϊκισμού, σημειώνοντας ότι «Το έκαναν και στην αρχή της πανδημίας, το κάνουν και τώρα». Ενώ, συνέχισε λέγοντας ότι “Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε μαζί με την κοινωνία να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση».

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά με ευχαριστίες προς τους ανθρώπους στο σύστημα υγείας, λέγοντας  “Είμαι πεπεισμένος ότι, αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες, θα τα καταφέρουμε».

Κοτανίδου: Είναι η πρώτη φορά που γίνονται αυτά που ζητάμε

Η Αναστασία Κοτανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, συμμετείχε στην σημερινή ενημέρωση, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για τις ΜΕΘ στη χώρα μας.

Οι εντατικολόγοι τόσα χρόνια ζητάμε, μεταξύ άλλων, αύξηση ΜΕΘ και είναι η πρώτη φορά που αυτά που ζητάμε γίνονται. Αυτά που γίνονται δεν είναι απλώς θετικά, είναι άριστα”, επισήμανε.

«Φάνηκε ότι το ΕΣΥ είναι ο πυλώνας του συστήματος υγείας. Η καρδιά του συστήματος υγείας είναι οι ΜΕΘ, που καλούνται 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά. Δεν είναι μόνο τα μηχανήματα. Οι ΜΕΘ είναι το ιατρικό προσωπικό μέχρι τις καθαρίστριες. Δουλεύουν νυχθημερόν για να σώσουν τη ζωή των ανθρώπων. Οι ΜΕΘ δεν είναι ένας χώρος για να καταλήξουν οι ασθενείς εν ηρεμία, αλλά για να επιστρέψουν υγιείς στην καθημερινότητά τους».

Από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσηλευθεί πάνω από 900 άνθρωποι σε ΜΕΘ και έχουν εξέλθει πάνω από 330. Το ποσοστό θνητότητας είναι μεγάλο, αλλά ικανοποιητικό, αν αναλογιστεί κανείς τα διεθνή στοιχεία. Αυτό το οφείλουμε στο υγειονομικό προσωπικό. Η θνητότητα στην Ελλάδα είναι 60 ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό σε σχέση με όλες τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής”

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here