Αρχική Καταστροφές Σημαντικά θα συρρικνωθούν οι οικότοποι άγριας ζωής, μέχρι το τέλος του αιώνα

Σημαντικά θα συρρικνωθούν οι οικότοποι άγριας ζωής, μέχρι το τέλος του αιώνα

0
οικότοποι βιότοποι πουλι
Διαφήμιση

Καθώς ο παγκόσμιος ανθρώπινος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, πολλοί εναπομείναντες βιότοποι άγριας φύσης συνεχίζουν να συρρικνώνονται. Ο λόγος; Χρειάζεται ακόμη περισσότερη γεωργική γη, για την τροφή του πληθυσμού.

Ήδη τα θηλαστικά, τα πουλιά και τα αμφίβια σε όλο τον πλανήτη έχουν δει τη φυσική τους περιοχή να συρρικνωθεί κατά 18% κατά μέσο όρο μέσα σε μόλις τρεις αιώνες.

Εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, αυτή η απώλεια οικοτόπων άγριας ζωής θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του αιώνα λένε επιστήμονες.

Ποιες περιοχές έχουν επηρεαστεί περισσότερο

Οι τροπικές περιοχές με ιδιαίτερη βιοποικιλότητα, έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την απώλεια ενδιαιτημάτων, καθώς οι ζούγκλες έχουν μειωθεί με ταχύ ρυθμό υπέρ των φυτειών φοινικέλαιου και άλλων χρήσεων τις τελευταίες δεκαετίες.

“Εκτιμούμε ότι τα είδη έχουν χάσει κατά μέσο όρο το 18% των φυσικών τους μεγεθών μέχρι τώρα και μπορεί να χάσουν έως και 23% έως το 2100, γράφουν οι επιστήμονες σε μια νέα μελέτη.

Τα δεδομένα μας αποκαλύπτουν ότι οι απώλειες στο εύρος αυξάνονται δυσανάλογα σε σχέση με την περιοχή των κατεστραμμένων οικοτόπων. Λόγω της μακροχρόνιας αύξησης της χρήσης γης σε τροπικά σημεία της βιοποικιλότητας”.

Οι βιότοποι θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται, αν δεν δράσουμε

Οι επιστήμονες προβλέπουν διάφορες αλλαγές έως το τέλος του αιώνα κάτω από 16 διαφορετικά κλιματικά και κοινωνικοοικονομικά σενάρια. Με το κοινό τους σημείο να είναι ότι οι βιότοποι θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται εάν διατηρηθούν οι καταστροφικές μας πρακτικές.

“Οι γεωγραφικές περιοχές των ειδών βρέθηκαν να έχουν συρρικνωθεί πρόσφατα πιο σημαντικά στις τροπικές περιοχές.
Μέχρι πριν από περίπου 50 χρόνια, η περισσότερη γεωργική ανάπτυξη ήταν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Έκτοτε, μεγάλες εκτάσεις γης έχουν μετατραπεί για γεωργία στις τροπικές περιοχές. Γίνεται εκκαθάριση τροπικού δάσους για φυτείες φοινικέλαιου στη Νοτιοανατολική Ασία και για βοσκοτόπους στη Νότια Αμερική, για παράδειγμα”.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με την αύξηση των θερμοκρασιών και την αλλαγή των βροχοπτώσεων και ολόκληρων των τροπικών οικοσυστημάτων θα μπορούσαν να αλλάξουν ανεπανόρθωτα δασικές περιοχές. Και ο Αμαζόνιος να μετατραπεί σε σαβάνα.

Τα είδη στον Αμαζόνιο έχουν προσαρμοστεί στο να ζουν σε ένα τροπικό τροπικό δάσος. Εάν η κλιματική αλλαγή προκαλέσει ανατροπή αυτού του οικοσυστήματος, πολλά από τα είδη δεν θα είναι σε θέση να επιβιώσουν.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο υψηλότερες είναι οι εκπομπές άνθρακα, τόσο χειρότερα γίνεται τα πράγματα στην απώλεια ενδιαιτημάτων.

Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η ζοφερή προοπτική, θα πρέπει να θεσπιστούν αυστηρά μέτρα παγκοσμίως. Για την προστασία των υπαρχόντων οικοτόπων άγριας ζωής, λένε οι επιστήμονες. Ειδικά στις τροπικές περιοχές. Όπως επισημαίνουν “πρέπει να επιδιώξουμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα”.

Διαφήμιση