Αρχική COVID-19 Παπαευαγγέλου: Από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουμε να χαμογελάμε – Μαγιορκίνης: Βελτίωση...

Παπαευαγγέλου: Από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουμε να χαμογελάμε – Μαγιορκίνης: Βελτίωση στη Θεσσαλονίκη

0
Γκίκας Μαγιορκίνης
Εικόνα: EUROKINISSI/Παναγόπουλος Γιάννης
Διαφήμιση

Αναμένεται να διανύσουμε μια δύσκολη εβδομάδα. Η επιθετική εξάπλωση του κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες οδήγησε, σε μείωση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων στα 42 χρόνια. Ωστόσο, τα κρούσματα στις ηλικίες άνω των 65 ετών παραμένουν υψηλά, σημειώνοντας τον αριθμό των 2.500 κρουσμάτων. “Από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουμε να χαμογελάμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στη σημερινή ανακοινώση.

Από μια δύσκολη εβδομάδα σε μια πιο αισιόδοξη

Μας περιμένει μια ακόμη δύσκολη εβδομάδα. Είδαμε εκθετική αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ, ο μέσος όρος έχει μειωθεί στα 64 έτη και οι γιατροί αναφέρουν πως βλέπουν νέους να διασωληνώνονται” τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ωστόσο, η επόμενη βδομάδα υπολογίζεται να είναι πιο αισιόδοξη.

“Βλέπουμε εικόνες σταθεροποίησης. Αν τηρήσουμε τα μέτρα θα μπορέσουμε να άρουμε τους περιορισμούς,” υπογράμμισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ο λόγος που έκλεισαν τα σχολεία

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στα σχολεία, τονίζοντας ότι η αναστολή λειτουργίας τους ήταν απαραίτητη. Τα παιδιά μπορεί να μην αποτελούν σημαντικό επιδημιολογικό παράγοντα για την πανδημία, αλλά οι μετακινήσεις που γινόντουσαν δεδομένης της λειτουργίας τους ήταν μεγάλη. Ο λόγος επομένως ήταν η μείωση της έντονης κινητικότητας.

Το κύριο πρόβλημα με την λειτουργεία των σχολείων είναι η έντονη κινητικότητα. Τα παιδιά δεν είναι τόσο μεταδοτικά μεταξύ τους. Το σχολικό περιβάλλον δεν αποτελεί επιδημιολογικό παράγοντα για την πανδημία,” συμπλήρωσε η καθηγήτρια.

“Ακόμη και όταν έχουμε δύο κρούσματα στο ίδιο σχολείο, δεν φαίνεται αυτά να συσχετίζονται μεταξύ τους.”

“Σημασία έχει να δει κανείς και τα νούμερα του ΕΟΔΥ. Έχουμε αύξηση στα κρούσματα στα παιδιά κάτω των 17 ετών, αφού γενικά στη χώρα μας έχουμε επιβαρυμένο φορτίο. Το ποσοστό των κρουσμάτων έχει παραμείνει σταθερό. Ήταν 7,2% και έναν μήνα μετά παρέμεινε στο 7,5%.”

Πριν τελειώσει με την ανακοίνωση της η καθηγήτρια, μάλιστα πρόσθεσε ότι η τηλεκπαίδευση θα είναι πρόκληση για τα παιδιά και ειδικότερα για αυτά μικρότερης ηλικίας. 

“Η πιθανή βελτίωση δεν είναι επαρκής”

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, υπογραμμίζοντας ότι, η πλειοψηφία των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Μάλιστα στην Αττική τα πράγματα κυλούν ακόμα πιο ήπια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή, η πιθανή βελτίωση δεν είναι επαρκής.

Η πλειονότητα των διαγνώσεων είναι εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Τη χαμηλότερη επιβάρυνση των τελευταίων 30 ημερών σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Αττική. Από την άλλη, αν η Αττική ήταν στη θέση της Θεσσαλονίκης θα είχε πάνω από 2.200 διαγνώσεις την ημέρα. Η Θεσσαλονίκη δείχνει ταχύτερα σημάδια βελτίωσης, αλλά οι δείκτες βαρύτητας θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν. Η τήρηση των μέτρων στη Θεσσαλονίκη είναι απαραίτητοι,” τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αύξηση κρουσμάτων σε ηλικίες 19 έως 39

Έπειτα, ο Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα ηλικιακά δεδομένα, τονίζοντας ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες από 19 έως 39.

“Η μείωση της επίπτωσης της ηλικιακής ομάδας 19-39 συμπίπτει με το lockdown και το κλείσιμο διάφορων επιχειρήσεων. Η επίπτωση στα παιδιά κάτω των 18 παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο. Εντός του δεύτερου 10ημέρου του Οκτωβρίου, ο ιός πολλαπλασιάστηκε στην ομάδα 19-39 και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην επόμενη ηλικιακή ομάδα, που είναι και ευπαθής”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημαντική η τήρηση των μέτρων

Επιπλέον, ο Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό τις επόμενες ημέρες να υπάρξει περιορισμός των κοινωνικών επαφών στο ελάχιστο και με συγκεκριμένους ανθρώπους. 

Το εμβόλιο της Moderna

Το εμβόλιο της Moderna, έχει αποτελεσματικότητα 94,5% όπως ήδη γνωρίζουμε. Ο Γκίκας αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της Moderna, έπειτα από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Όσο αφορά το εμβόλιο, ανέφερε ότι προβλέπεται να έχουμε πρόσβαση σε αυτό από τον Ιανουάριο και μετά. 

Θα φροντίσουμε το εμβόλιο να φτάσει σε κάθε σημείο της επικράτειας. Τα αποτελέσματα από το εμβόλιο είναι ενθαρρυντικά. Η ΕΕ ένωση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την εταιρεία,” πρόσθεσε ο Μαγιορκίνης.

Από τη σημερινή ανακοίνωση απουσίαζε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, λόγω έκτακτης τηλεδιάσκεψης.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

 

 

Διαφήμιση