Αρχική Καινοτομία Νορβηγία: Πρωτοπορεί στην τεχνολογία των ferrie boat με αυτο-οδήγηση

Νορβηγία: Πρωτοπορεί στην τεχνολογία των ferrie boat με αυτο-οδήγηση

0
πλωτοί δρόμοι, Νορβηγία
Εικόνα: edition.cnn.com
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Αγάπη Μυργιώτη

Στο Τρόντχαϊμ, της Νορβηγίας, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία δίνει νέα πνοή στα ferrie boat και τις θαλάσσιες μετακινήσεις. Η δημιουργία ενός ηλεκτρικού ferrie boat μηδενικών εκπομπών, είναι ένα επίτευγμα της τεχνολογίας με θετικό αντίκτυπο για το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για ένα μικρό και αυτόνομο πλοίο το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το επόμενο έτος, όπως ανακοίνωσε και ο Erik Dyrkoren, Διευθύνων Σύμβουλος της Zeabuz, που κατασκευάζει και λειτουργεί το σκάφος.

Ένα πλοίο για πιο βιώσιμες μεταφορές

Το πλοίο αναπτύχθηκε το 2018 από ερευνητές του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU). Σκοπός του ήταν να αποτελέσει μια εναλλακτική γέφυρα για όσους θα ήθελαν να περάσουν πέρα από το λιμάνι του Τρόντχαϊμ. Έτσι, ο κόσμος θα διασχίζει μια απόσταση που άλλοτε χρειαζόταν 15 λεπτά περπάτημα, μέσα σε ένα λεπτό με το νέο πλοίο. Το σκάφος χωράει έως και 12 επιβάτες, καθώς και ποδήλατα.

Το πρωτότυπο πλοίο σημείωσε επιτυχία και η NTNU εμπορευματοποίησε την έρευνά της, σχηματίζοντας το Zeabuz το 2019. Είναι μέρος ενός μεγαλύτερου κινήματος που διερευνά τον τρόπο χρήσης πλωτών οδών για πιο βιώσιμες μεταφορές.

Όλο και περισσότερες χώρες θέλουν να ενσωματώσουν τις βιώσιμες μεταφορές

Η ιδέα για την χρήση πλωτών μεταφορών για πιο βιώσιμες μεταφορές κάνει το γύρω του κόσμου. Όλο και περισσότερες πόλεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να τις εισάγουν στον τρόπο μετακινήσεων τους.

  • Το Μπανγκόκ σχεδιάζει να διαθέσει 30 νέα ηλεκτρικά πλοία έως το επόμενο έτος μαζί με 5.000 ηλεκτρικά ταξί νερού.
  • Το σύστημα πορθμείων της Νέας Υόρκης επεκτείνεται και στους πέντε δήμους.
  • Τον Ιούλιο, η Uber ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσει ταξί νερού, κατά μήκος του ποταμού Τάμεση στο Λονδίνο.

Ιστορικά, έτσι ταξιδεύαμε, οι περισσότερες μεγάλες πόλεις χτίστηκαν πάνω ή κοντά σε νερό. Η αναβίωση των αχρησιμοποίητων πλωτών οδών για την αποσυμφόρηση των οδικών δικτύων είναι μια εύκολη λύση, καθώς απαιτεί ελάχιστη υποδομή σε σύγκριση με άλλα συστήματα μεταφορών”, υπογραμμίζει η Susanna Hall Kihl, ειδική στις πλωτές μεταφορές και ιδρύτρια του Vattenbussen, ενός οργανισμού έρευνας και υπεράσπισης αστικών πλωτών οδών.

Πρωτοπόρος η Νορβηγία

“Η Νορβηγία είναι πρωτοπόρος στα ηλεκτρικά πλοία. Το πρώτο ηλεκτρικό πορθμείο επιβατών και αυτοκινήτων στον κόσμο, ξεκίνησε στο Σογκνεφιορντεν, το 2015 και πρωτοστάτησε στις «νέες τεχνολογίες και πράσινα καύσιμα”, τονίζει ο Narve Mjøs, Διευθυντής της DNV GL, σύμβουλος για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και διοργανωτής του προγράμματος Green Shipping της Νορβηγίας.

“Τα αυτόνομα σκάφη όπως το Zeabuz είναι το επόμενο βήμα, παρέχοντας μια εναλλακτική λύση στις χερσαίες μεταφορές και καθιστώντας τα πορθμεία πιο ενεργειακά, πιο οικονομικά κα πιο αποδοτικά. Ο αυτοματισμός βελτιώνει επίσης τη λειτουργική αποδοτικότητα. Χρησιμοποιείται λιγότερη ενέργεια και χωρίς πλήρωμα ή οδηγό υπάρχει περισσότερος χώρος για τους επιβάτες”, προσθέτει ο Mjøs.

Πηγή: edition.cnn.com
Διαφήμιση