Αρχική COVID-19 Ολοκληρώθηκε η 6η συμφωνία εμβολίου με Moderna – Εμβολιασμοί εντός 2020

Ολοκληρώθηκε η 6η συμφωνία εμβολίου με Moderna – Εμβολιασμοί εντός 2020

0
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
Διαφήμιση

Οι πρώτοι ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να εμβολιασθούν ήδη πριν από το τέλος του Δεκεμβρίου“, δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέροντας ότι αυτά είναι καλά νέα αλλά και ότι εν όψει 3ου κύματος της πανδημίας, δεν πρέπει να χαλαρώσουν γρήγορα τα μέτρα στα κράτη-μέλη. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η συμφωνία της Ε.Ε. με την φαρμακευτική εταιρεία Moderna. Οπότε και αποτελεί επίσημα την 6η συμφωνία της Ευρώπης για την προμήθεια εμβολίων.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξασφαλίσει πλέον συμβόλαια με έξι εταιρείες. Οι πρώτοι ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να εμβολιασθούν ήδη πριν από το τέλος Δεκεμβρίου. Υπάρχει επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ. Τα εμβόλια είναι σημαντικά, αλλά αυτό που μετράει είναι οι εμβολιασμοί. Τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να ετοιμαστούν… πρέπει να προετοιμάσουν την επιμελητεία για την ανάπτυξη εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου. Διότι αυτό είναι που θα σημάνει την έξοδό μας από την πανδημία” ανέφερε συγκεκριμένα η πρόεδρος.

Η συμφωνία με τη Moderna

Για τη συμφωνία με την Moderna, η πρόεδρος δήλωσε “Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνω τη σημερινή συμφωνία με την εταιρεία Moderna για την αγορά έως 160 εκατομμυρίων δόσεων του μελλοντικού της εμβολίου. Είναι η έκτη σύμβασή μας με παραγωγό εμβολίων, ενώ εργαζόμαστε για τη σύναψη μίας ακόμα σύμβασης. Δημιουργούμε ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα χαρτοφυλάκια εμβολίων για τη νόσο COVID-19 στο κόσμο, παρέχοντας στους Ευρωπαίους πρόσβαση στα μέχρι στιγμής πιο υποσχόμενα μελλοντικά εμβόλια που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε την πανδημία και να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονική ζωή“.

Το εμβόλιο της Moderna ανήκει στην κατηγορία εμβολίων που δρουν με βάση το αγγελιαφόρο RNA (mRNA), το οποίο μεταφέρεται στα κύτταρα με νανοσωματίδια λιπιδίων. Δηλαδή, το συγκεκριμένο μόριο λειτουργεί ως φορέας δεδομένων, με τη βοήθεια του οποίου ο οργανισμός μπορεί να παραγάγει από μόνος του πρωτεΐνες και να προκαλέσει διαρκή ανοσία έναντι της νόσου COVID-19.

Η απόφαση της Επιτροπής να εγκρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο βασίστηκε σε επιστημονική αξιολόγηση, στην τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, αλλά και στην παραγωγική δυνατότητα της Moderna στην Ευρώπη, για την προμήθεια του συνόλου της Ε.Ε.

Προσοχή στη χαλάρωση των μέτρων των κρατών -μελών

Η πρόεδρος της Επιτροπής, υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν πρέπει να χαλαρώσουν “υπερβολικά γρήγορα” τα μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας του κορονοϊού, διότι υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτηθεί τρίτο κύμα της επιδημίας μετά τα Χριστούγεννα.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση