Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Πώς το εμβόλιο Pfizer-BioNTech διαφέρει από τα υπόλοιπα;

Κορονοϊός: Πώς το εμβόλιο Pfizer-BioNTech διαφέρει από τα υπόλοιπα;

0
εμβόλιο
Διαφήμιση

Ακόμα μια αισιόδοξη ανάλυση προέκυψε για το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech κατά του κορονοϊού. Το θετικό νέο έγινε γνωστό από τον Walter Isaacson, καθηγητή πανεπιστημίου, ο οποίος υποβλήθηκε εθελοντικά στην δοκιμή του εμβολίου.

Το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech κατά του κορονοϊού, είναι ένας νέος τύπος εμβολίου RNA που δεν έχει αναπτυχθεί ποτέ ξανά. Τα εμβόλια, όπως γνωρίζουμε λειτουργούν διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου. Μια παραδοσιακή προσέγγιση είναι η ένεση μιας αποδυναμωμένης έκδοσης του επικίνδυνου ιού. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπουμε εδώ και χρόνια ασθένειες όπως η ιλαρά, η παρωτίτιδα, η ερυθρά και η ανεμοβλογιά. Μια άλλη μέθοδος είναι να χρησιμοποιηθεί μια έκδοση του ιού ή μέρους του ιού που έχει σκοτωθεί εντελώς.

Που διαφέρει το εμβόλιο Pfizer από τα υπόλοιπα παραδοσιακά εμβόλια

Ωστόσο, το εμβολίου Pfizer διαφέρει και προοδεύει. Η επιτυχία του έγκειται στο ότι πρόκειται για γενετικά εμβόλια, τα οποία άρχισαν να αντικαθιστούν τα παραδοσιακά εμβόλια.

Έτσι, αντί να παρέχουν μικροσκοπικές και ασφαλείς δόσεις του ίδιου του ιού, αυτά τα νέα εμβόλια παρέχουν ένα κομμάτι γενετικής κωδικοποίησης που θα καθοδηγήσει τα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν, από μόνα τους, συστατικά ενός στοχευμένου ιού. Αυτά τα ασφαλή συστατικά μπορούν στη συνέχεια να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς.

Το εμβόλιο αυτό αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την θαυμάσια συνεισφορά της βιοτεχνολογίας, στην οποία η γνώση της γενετικής κωδικοποίησης θα γίνει εξίσου σημαντική με την ψηφιακή κωδικοποίηση και τα μόρια θα γίνουν τα νέα μικροτσίπ.

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech χρησιμοποιεί τις πιο βασικές λειτουργίες που εκτελούνται από το RNA: χρησιμεύει ως αγγελιοφόρο RNA (mRNA) που μεταφέρει γενετικές οδηγίες από το DNA, το οποίο χωρίζεται στον πυρήνα ενός κυττάρου, στην περιοχή παραγωγής κυττάρων, όπου κατευθύνει την πρωτεΐνη που θα παράγει.

Στην περίπτωση του εμβολίου covid-19, το mRNA δίνει εντολή στα κύτταρα να κάνουν μια εκδοχή της πρωτεΐνης ακίδας που βρίσκεται στην επιφάνεια ενός κορονοϊού. Αυτή η ακίδα πρωτεΐνης μπορεί στη συνέχεια να διεγείρει το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να παράγει αντισώματα που θα προστατεύουν από τον πραγματικό κορονοϊό.

Ο δρόμος για μια νέα γενιά εμβολίων άνοιξε

Τα σπουδαία νέα για τα εμβόλια RNA είναι ότι μπορούν εύκολα να επαναπρογραμματιστούν. Ακόμα και όταν καταπολεμήσουμε τον covid-19, θα εμφανιστούν νέοι ιοί. Όταν συμβεί αυτό, θα χρειαστούν μόνο ημέρες για να κωδικοποιηθεί μια νέα αλληλουχία RNA για να γίνει εμβόλιο για τη στόχευση της νέας απειλής. 

Πάντως, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 5 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech, εφόσον διανεμηθεί στην Ευρώπη.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση