Αρχική Ζώα Ανακαλύφθηκαν νέα είδη ζώων στον Ινδικό Ωκεανό

Ανακαλύφθηκαν νέα είδη ζώων στον Ινδικό Ωκεανό

0
ωκεανός
Διαφήμιση

Δεκάδες είδη ζώων ανακαλύφθηκαν στα βάθη του Ινδικού Ωκεανού, όπως ψάρια και κοράλλια, την ύπαρξη των οποίων δεν γνωρίζαμε μέχρι πριν από λίγο.

Η ανακάλυψη έγινε από ένα υποβρύχιο κατά τη διάρκεια μιας αποστολής εξερεύνησης. Σε βάθος κάτω των 450 μέτρων επιχείρησαν οι επιστήμονες με επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα και υποβρύχια μη επανδρωμένα σκάφη, να ερευνήσουν περιοχές με μεγάλη ποικιλομορφία. Η αποστολή πραγματοποιήθηκε λίγα μίλια έξω από τις Σεϋχέλλες.

Κάπου εκεί στα βάθη του ωκεανού έγινε η σπουδαία ανακάλυψη των νέων ειδών.

Μάλιστα, στην Αλντάμπρα, τον Χώρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, παρατηρήθηκαν πανίδες και χλωρίδες οι οποίες δεν είναι ορατές στα ρηχά νερά.

Μέχρι στιγμής τα ευρήματα της νέας ανακάλυψης δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, σύμφωνα με τον βρετανικό Independent. Οι επιστήμονες της αποστολής Nekton, όμως είναι αισιόδοξοι.

Οι ωκεανοί υπό καθεστώς προστασίας

Τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε ότι το φαινόμενο της υπεραλίευσης έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον ωκεανό, τόσο για τους ζωντανούς του οργανισμούς όσο και για το ίδιο του το περιβάλλον.

Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να γνωρίζουμε ακριβώς το επίπεδο ειδών που υπήρχε πριν από 10, 20 ή 100 χρόνια. Αυτό κατά συνέπεια σημαίνει ότι είναι αδύνατον να συγκρίνουμε με  παλαιότερους πληθυσμούς. Επομένως, δεν έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία για να κατανοήσουμε το ποσοστό απώλειας που υπήρξε σε επίπεδο βιοποικιλότητας. 

Μάλιστα, όπως είναι γνωστό, μόλις το 7% των ωκεανών παγκοσμίως βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας.

Είναι αναγκαίο να τεθεί υπό προστασία το 30% των ωκεανών σε παγκόσμια κλίμακα. Για αυτό το λόγο οι επιστήμονες ασκούν πιέσεις στη διεθνή κοινότητα, προειδοποιώντας ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχουν κάνει κάτι για αυτό.

Η αποστολή

Η αποστολή στον Ινδικό Ωκεανό είχε διάρκεια 7 εβδομάδων. Σε αυτό το διάστημα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν 300 επιτόπιες έρευνες, συγκέντρωσαν περίπου 1.300 δείγματα καθώς και δεδομένα χωρητικότητας τουλάχιστον 20 terabytes. Παράλληλα ερεύνησαν περίπου 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον πυθμένα της θάλασσας, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό πολυακτινικής σάρωσης σόναρ.

Συμπληρωματική αποστολή

Στο πρόγραμμα ήταν να πραγματοποιηθεί μια συμπληρωματική αποστολή, η οποία θα είχε διάρκεια πέντε εβδομάδων και θα ξεκινούσε το Μάρτιο του 2020. Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού ήρθε να αλλάξει τα αρχικά πλάνα και να ακυρώσει την αποστολή. Στο τέλος του 2021 αναμένεται εν τέλη να ολοκληρωθεί.

Διαφήμιση