Αρχική COVID-19 Υψηλή ζήτηση για φθηνή παιδική εργασία στην Ινδία έχει προκαλέσει ο κορονοϊός

Υψηλή ζήτηση για φθηνή παιδική εργασία στην Ινδία έχει προκαλέσει ο κορονοϊός

0
παιδική εργασία
Εικόνα: Manoj Chaurasia
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Αγάπη Μυργιώτη

Οι επτά μήνες της πανδημίας του κορονοϊού οδηγήσαν την Ινδία δεκαετίες πίσω όσο αφορά την εκμετάλλευση των παιδιών, προειδοποιούν οι φιλανθρωπικές οργανώσεις. Η παιδική εργασία, οι παιδικοί γάμοι και η εμπορία παιδιών άρχισαν να αυξάνονται μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. 

Ο Deepak Kumar δεν είναι ο μόνος

Ο Deepak Kumar είναι ένα τρανό παράδειγμα που επιβεβαιώνει την ύπαρξη της παιδικής εργασίας στην Ινδία και την εκμετάλλευση που κρύβεται πίσω από αυτή. Ο Deepak είναι μόλις 12 χρονών και αναγκάζεται να εργαστεί κάτω από τις άθλιες συνθήκες εργασίας που του επιβάλει η χώρα του προκείμενου να έχει ένα πιάτο φαγητό ο ίδιος και η οικογένεια του.

Λίγο πριν να ξεσπάσει η πανδημία ο νεαρός είχε γραφτεί στην τέταρτη τάξη στο σχολείο της μικρής περιοχής του Γιάλα, στη φτωχή ινδική πολιτεία Μπιχάρ. Ωστόσο, όταν το Covid-19 εμφανίστηκε και η χώρα υπέστη το επικείμενο lockdown, οι πύλες του σχολείου έκλεισαν σε όλη την Ινδία και έκτοτε δεν έχουν ανοίξει. Οι γονείς του μικρού Deepak Kumar , εργάτες και οι δύο, δεν μπορούσαν να βγάλουν λεφτά αρκετά ώστε να υπάρχει φαγητό στο τραπέζι. Ο Deepak αναγκάστηκε να βρει δουλειά ώστε να συνεισφέρει στην οικογένεια του. 

Ο Deepak Kumar δεν είναι το μοναδικό παιδί στην περιοχή του Γιάλα που εργάζεται, αλλά υπάρχουν πλέον περίπου 80.000 παιδιά που βρίσκονται σε αυτή τη θέση.

Η πανδημία οδήγησε την Ινδία πολλές δεκαετίες πίσω

Τους τελευταίους μήνες η παιδική εργασία και ο παιδικός γάμος έχουν γίνει μηχανισμοί αντιμετώπισης των προβλημάτων της φτώχειας και της εξαθλίωσης στις οποίες έχουν υποπέσει πολλές οικογένειες.
Τα παιδιά εργάζονται συνήθως σε εργοστάσια, εστιατόρια ή αγροκτήματα. Η ηλικία τους είναι από 8 έως 18 ετών και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να συναντήσεις ακόμα και 6χρονα παιδιά. Ο μισθός τους είναι 1000 ρουπία (11,57€) τον μήνα.

“Η εμπειρία μας δείχνει ότι μόλις ένα παιδί αρχίσει να εργάζεται και να κερδίζει έστω και λίγα χρήματα, τότε είναι απίθανο να επιστρέψει στο σχολείο. Αυτό που ακολουθεί είναι ένας κύκλος φτώχειας και εκμετάλλευσης. Αυτά τα παιδιά εργάζονται για 16 ώρες με λιγότερο από τον ελάχιστο μισθό, και συχνά αναπτύσσουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας”, υπογραμμίζει ο Prabhat Kumar, αναπληρωτής διευθυντής της προστασίας των παιδιών για το Save the Children India.

Όχι στην εκμετάλλευση των παιδιών

Όταν το lockdown άρχισε να τελειώνει τον Ιούνιο και τα εργοστάσια άνοιξαν ξανά, η εργασία για ενήλικες εργαζόμενους εξακολουθούσε να παραμένει δύσκολη ως ακατόρθωτη. Η βιομηχανία, που ο μοναδικός σκοπός που είχε ήταν να αντισταθμίσει τις απώλειες τριών μηνών, αναζητούσε τη φθηνότερη δυνατή εργασία, δηλαδή εργάτες παιδιά. Με τις φτωχές οικογένειες βαθιά στο χρέος, και τα παιδιά τους να μην μπορούν να πάνε σχολείο, πολλοί συμφώνησαν να στείλουν τους γιους και τις κόρες τους για να εργαστούν σε εργοστάσια ενδυμάτων, σε αγροκτήματα και σε εστιατόρια.

Χωριά στην πολιτεία Μπιχάρ, ένα από τα φτωχότερα στην Ινδία, το οποίο εκτιμάται ότι έχει πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά σε εργασία, αποτέλεσαν ιδιαίτερο στόχο για τους στρατολόγους και τους διακινητές παιδικής εργασίας.

Οι ΜΚΟ προσπαθούν να βάλλουν ένα τέλος στην εκμετάλλευση των παιδιών στην Ινδία. “Είμαστε συγκλονισμένοι που βλέπουμε μικρά παιδιά να επιβιβάζονται σε λεωφορεία να εργάζονται ως εργάτες σε εργοστάσια για να βρουν τα προς το ζην για τις οικογένειές τους. Έχουμε παρακολουθήσει επτά λεωφορεία μέχρι τώρα”, τόνισε ο Suresh Kumar, από το Δίκτυο Ανθρώπινης Ελευθερίας, μια ομάδα ΜΚΟ που εργάζεται για να σταματήσει την εμπορία παιδιών.

Παιδιά σαν τον Deepak Kumar υπάρχουν πολλά στην Ινδία. Κανένα από αυτά τα παιδιά δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Ούτε ο Deepak Kumar ούτε κανένα άλλο παιδί δεν πρέπει να υποβάλλεται σε αυτή τη διαδικασία.

Ο Dhananjay Tingal, εκτελεστικός διευθυντής του κινήματος Bachpan Bachao Andolan που διασώζει παιδιά που έχουν διακινηθεί, είπε ότι από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, είχε διασώσει περισσότερα από 1.200 παιδιά που διακινούνται παράνομα για να εργαστούν σε εργοστάσια ή αγροκτήματα.

Πηγή: theguardian.com

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση