Αρχική Ελλάδα Κ.Μητσοτάκης: Η Τουρκία φαίνεται πως επιλέγει το δρόμο των κυρώσεων

Κ.Μητσοτάκης: Η Τουρκία φαίνεται πως επιλέγει το δρόμο των κυρώσεων

0
oruc reic
Oruc Reis
Διαφήμιση

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα, επισημαίνοντας ότι η προκλητική της συμπεριφορά την φέρνει πιο κοντά σε κυρώσεις από την Ευρώπη. Ενώ, το ίδιο τόνισε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δύσκολα θα ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών, με το Οruc Reis να πλέει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.  

Επιπρόσθετα, να σημειωθεί, ότι αυτή την ώρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis έχει ποντίσει καλώδια στα 45 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Καστελόριζου, επιδεινώνοντας οποιαδήποτε προσπάθεια για αποκλιμάκωση.

Ενώ, εάν σύμφωνα με τη navtex σε ισχύ, φθάσει και ποντίσει καλώδια στα 6,5 ναυτικά μίλια, τότε αυτό μεταφράζεται ως ταύτιση της ΑΟΖ του Καστελόριζου με τα χωρικά του ύδατα – τα οποία δηλαδή θα είναι λιγότερα από 12 ναυτικά μίλια – γεγονός που αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας ακόμη και σε περίπτωση σχετικής εκδίκασης από το Διεθνές Δικαστήριο.

“Η Τουρκία θα υποστεί τις συνέπειες”

Ο Κ. Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον Γερμανό υπουργό, τόνισε πως κανείς δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένος με τις εξελίξεις, καθώς η Τουρκία αγνοεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προχωρεί σε μονομερείς ενέργειες και απειλές κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου με το Oruc Reis και τα Βαρώσια.

Η Τουρκία φαίνεται να έχει επιλέξει το δρόμο των κυρώσεων

Η Τουρκία μπροστά της έχει μια καθαρή επιλογή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Αυτή είναι, είτε να ανανεώσει τη σχέση και συνεργασία της με την Ευρώπη, είτε ν’ αντιμετωπίσει τις συνέπειες, εφόσον συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά, προσθέτοντας με νόημα πως φαίνεται να έχει επιλέξει το δεύτερο.
Ενώ, υπενθύμισε την παράγραφο 21 του κειμένου συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, το οποίο αναφέρει ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της σε βάρος της Άγκυρας.

Δε πρόκειται να ξεκινήσουν διερευνητικές  με το Oruc Reis εντός υφαλοκρηπίδας

Ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά στις διερευνητικές επαφές, επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν, με ευθύνη της τουρκικής πλευράς, καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να συζητήσει με το Oruc Reis να πλέει στην υφαλοκρηπίδα της. Όπως συμπλήρωσε, η Ελλάδα είχε συμφωνήσει τουλάχιστον δύο φορές με την Τουρκία και με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας για να αρχίσουν οι διερευνητικές από εκεί που είχαν σταματήσει το 2016 και με μόνο σκοπό την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Νίκος Δένδιας: Η Τουρκία είναι αναξιόπιστος συνομιλητής

Δύσκολα θα ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το ζήτημα των ΑΟΖ, δεδομένου ότι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να υπάρξουν όσο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνοντας ακόμα ότι η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής.

«Μετά τη χθεσινή νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε για έρευνες μόλις 6,5 μίλια από τις ακτές μας, η ηγεσία της Τουρκίας απέδειξε ότι δεν είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής. Αντί για διάλογο, αντί για τις διερευνητικές επαφές για τις οποίες είχαν δεσμευτεί να προτείνουν ημερομηνία, επέλεξαν πάλι την κλιμάκωση. Την ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια δηλώσεών του μετά τη συνάντηση με τον Καναδό ομόλογό του Francois-Philippe Champagne, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

Ενώ, ανέφερε ότι πριν λίγες ημέρες οι 27 ηγέτες της Ευρώπης κάλεσαν την Τουρκία να απέχει από ενέργειες αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό και ταυτόχρονα γινόταν ρητή αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο. Η Τουρκία και στα δύο ζητήματα επέλεξε την κλιμάκωση, σύμφωνα με όσα είπε ο Ν. Δένδιας.

 

Διαφήμιση