Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Ένα παγκόσμιο σενάριο: Αξιοπρεπής διαβίωση με ελάχιστη ενέργεια

Ένα παγκόσμιο σενάριο: Αξιοπρεπής διαβίωση με ελάχιστη ενέργεια

0
Ενεργοποιεί μια από τις πρώτες στην Ελλάδα άδεια ΦοΣΕ ΑΠΕ η EUNICE TRADING
Διαφήμιση

Εάν η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας μειωθεί 60% έως το 2050, 10 δις άνθρωποι θα έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
Αυτό το επίπεδο της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας είναι περίπου το ίδιο με αυτό της δεκαετίας του 1960. Oταν ο πληθυσμός ήταν μόλις τρία δισεκατομμύρια.

Αυτό αποκαλύπτει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Λιντς. Οι επιστήμονες υπολόγισαν πόση ενέργεια θα χρειαζόταν για την παροχή βασικών ανθρώπινων αναγκών.

Όπως τροφή, νερό, κινητικότητα, κατοικία και υγιεινή στον παγκόσμιο πληθυσμό. Καθώς και πιο σύγχρονες ανάγκες.

Όπως υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση. Και πρόσβαση σε τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων τηλεφώνων, υπολογιστών και διαδικτύου.

Για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο θα μπορούσε να παρέχεται στο αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό το 40% της ενέργειας που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο σήμερα.

Αυτό είναι περίπου το 25% αυτής της πρόβλεψης από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι η επίτευξη αυτού θα απαιτούσε σαρωτικές αλλαγές στην τρέχουσα κατανάλωση.

Εκτεταμένη ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών και εξάλειψη των μαζικών παγκόσμιων ανισοτήτων.

Θα γίνουμε «κάτοικοι σπηλιών»;

H εκτεταμένη ενεργειακή μεταρρύθμιση θα απαιτούσε από όλους μας να γίνουμε «κάτοικοι σπηλιών»;

«Ναι, ίσως, λένε οι επιστήμονες. Αλλά θα είναι μάλλον πολυτελείς σπηλιές. Με εξαιρετικά αποδοτικές εγκαταστάσεις για μαγείρεμα, αποθήκευση φαγητού και πλύσιμο ρούχων.

Διατηρημένες άνετες θερμοκρασίες καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, με δίκτυα υπολογιστών. Και θα παρέχουν καθολική υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση σε όλους τους ηλικίας 5-19 ετών».

Η μελέτη συνέκρινε την τρέχουσα τελική κατανάλωση ενέργειας σε 119 χώρες. Με τις εκτιμήσεις της τελικής ενέργειας που απαιτείται για αξιοπρεπή διαβίωση. Και διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των χωρών ζει σε σημαντικό πλεόνασμα.

Σε χώρες που είναι οι υψηλότεροι κατά κεφαλήν καταναλωτές σήμερα, είναι δυνατές μειώσεις ενέργειας σχεδόν 95%. Παράλληλα παρέχεται αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο σε όλους.

«Επί του παρόντος, μόνο το 17% της παγκόσμιας τελικής κατανάλωσης ενέργειας προέρχεται από πηγές μη ορυκτών καυσίμων, λέει ο επικεφαλής της μελέτες Τζόελ Μίλγουαρντ-Χόπκινς.

Αλλά αυτό είναι σχεδόν το 50% αυτού που εκτιμούμε είναι απαραίτητο για να παρέχουμε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για όλους το 2050».

 

Διαφήμιση