Αρχική COVID-19 Lockdown για τη Γαλλία – Τι εξετάζεται και τι ισχύει για την...

Lockdown για τη Γαλλία – Τι εξετάζεται και τι ισχύει για την Ελλάδα

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Στο 2ο lockdown μπαίνει πλέον η Γαλλία από τις 30 Οκτωβρίου, καθώς σύμφωνα με το Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν επιπλέον θάνατοι. Το νέο lockdown ανακοίνωσε μέσω διαγγέλματος την Τετάρτη.

Από την Παρασκευή, θα βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο όσοι έχουν να κάνουν ζωτικές και σημαντικές εργασίες, καθώς και για ιατρικούς λόγους. Εστιατόρια, μπαρ και άλλες επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται ζωτικές θα κλείσουν. Τα σχολεία, σε αντίθεση με το πρώτο lockdown, θα παραμείνουν ανοιχτά.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, «έχουμε ήδη φτάσει το 58% στις κλίνες ΜΕΘ. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε δει καθυστερήσεις σε κρίσιμες περιπτώσεις». Πρόσθεσε ακόμη ότι «προβλέπεται να φτάσουμε στα μέσα Νοεμβρίου στις 9.000 νοσηλείες σε ΜΕΘ, το μέγιστο που μπορούμε να έχουμε στη Γαλλία».

Ενώ, τόνισε ότι «είναι υψηλός ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού και πλησιάζει ο χειμώνας. Ξέρουμε ότι αυτό το δεύτερο κύμα θα είναι πολύ πιο θανατηφόρο και σκληρό από το πρώτο».

Επιπλέον, προειδοποίησε πως εάν τίποτα δεν γίνει, ακολουθώντας την ιδέα της ανοσίας της αγέλης, θα καταγραφούν «τουλάχιστον 400.000 επιπλέον θάνατοι» σε λίγους μήνες στη Γαλλία.

«Ποτέ η Γαλλία δεν θα υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική» που θα σήμαινε τη «διαλογή μεταξύ των ασθενών», με τους ηλικιωμένους να είναι τα βασικά θύματα αυτής της πανδημίας.

Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, λαμβάνονταν υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν σήμερα, εξετάζονται συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο lockdown φαίνεται πως προτείνεται από τους λοιμοξιωλόγους.

Μάλιστα, κατόπιν των νέων επιδημιολογικών δεδομένων, συνεδρίασε εκτάκτως η επιτροπή του ΕΟΔΥ. Ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Στο επίκεντρο είναι η Θεσσαλονίκη, για την οποία εξετάζεται και το ενδεχόμενο lockdown νωρίτερα απ’ότι υπολογιζόταν. Ενώ ακολουθεί η Λάρισα και ενδεχομένως η Ροδόπη.

Σε τέσσερις ανέρχονται πλέον οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού. Μετά την Κοζάνη και την Καστοριά, στο επίπεδο 4 του επιδημιολογικού συναγερμού περνούν από αύριο, Πέμπτη, τα Ιωάννινα και οι Σέρρες, με μέτρα που προσομοιάζουν σε lockdown.

Τα επικρατέστερα σενάρια που εξετάζονται

  • Η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού και στις «πορτοκαλί» περιοχές, κάτι που γίνεται ήδη στις «κόκκινες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Σέρρες, όπου ο κορονοϊός έκανε πάρτι με Θεσσαλονικείς.
  • Άλλη πρόταση είναι μάσκα παντού και στις «κίτρινες» περιοχές.
  • Στο χώρο της εστίασης εξετάζεται το ενδεχόμενο να φορούν όλοι μάσκες και στο τραπέζι, με αφαίρεση μόνο για το φαγητό.
  • Συστάσεις αναμένονται για τη μουσική που όσο πιο χαμηλά είναι, τόσο λιγότερο αναγκάζονται να μιλούν δυνατότερα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι ένα λεπτό δυνατής ομιλίας μπορεί να παραγάγει πάνω από 1.000 αερολύματα. Αν υπάρχει σύμπτωμα, τα σωματίδια παραμένουν στον αέρα, σε κλειστό μη επαρκώς αεριζόμενο περιβάλλον.

Την ίδια ώρα, επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, πως όσο πιο γρήγορα γίνει lockdown, τόσο το καλύτερο, όπως τόνισε και ο καθηγητής επικεφαλής Ινστιτούτου Ρετροϊων των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης στην ΕΡΤ. Φαίνεται, πως ίσως το lockdown είναι η μόνη λύση για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Τι ισχύει από αύριο

Επίπεδο 4: Από αύριο Ιωάννινα και Σέρρες, που επιβαρύνονται επί ημέρες με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, είναι πλέον στο επίπεδο 4 (κόκκινο).

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πωλούν μόνο στο χέρι ή delivery. To λιανεμπόριο θα λειτουργεί κανονικά.

Επίπεδο 3: Νάξος και Ροδόπη περνούν στο «πορτοκαλί». Για τις παραπάνω περιφερειακές ενότητες προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), καθώς και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Σημειώνεται ότι η Αμοργός, λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει στο επίπεδο 1, «πράσινο».

Τέλος, η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνάει από το επίπεδο 1, «πράσινο», στο επίπεδο 2, «κίτρινο».

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση