Αρχική Περιβάλλον Η Ιαπωνία θέλει να ρίξει στη θάλασσα ραδιενεργό νερό

Η Ιαπωνία θέλει να ρίξει στη θάλασσα ραδιενεργό νερό

0
fukusima
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Αγάπη Μυργιώτη

Η Ιαπωνική κυβέρνηση επρόκειτο να ρίξει το μολυσμένο ραδιενεργό νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, το οποίο προέκυψε λόγο της καταστροφής του 2011, στην θάλασσα. Τα μέσα ενημέρωσης μιλούν ήδη για αυτό το ζήτημα ενώ οι ψαράδες και οι αγρότες έχουν προβάλλει την αντίσταση τους.

Η κυβέρνηση θα πάρει την σχετική επίσημη απόφαση σύντομα, όπως έχουν αναφέρει αρκετά Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με αυτήν, πολλά εκατομμύρια τόνοι ραδιενεργού νερού θα τα “ξεφορτωθούν” στην θάλασσα ξεκινώντας από το επόμενο έτος το νωρίτερα.

Στην Φουκουσίμα, μετά από έναν ισχυρό σεισμό και ένα τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011, συνέβη και η χειρότερη πυρηνική καταστροφή μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986. Μετά από αποτυχία του συστήματος ψύξης, υπήρξε κατάρρευση πυρήνα σε τρεις από τους έξι αντιδραστήρες.

Εξάντληση χωρητικότητας της αποθήκης

Η Tokyo Electric Power Company (Tepco), που χειρίζεται το εργοστάσιο, έχει αποθηκεύσει αρκετά εκατομμύρια τόνους ραδιενεργού νερού στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου. Μέχρι στιγμής, η TEPCO αντλεί το νερό από τα συστήματα και το αποθηκεύει σε δεξαμενές. Προέρχεται από διαφορετικές πηγές, όπως από το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη τον εγκαταστάσεων, από τα υπόγεια νερά και από το νερά της βροχής που διεισδύουν στις εγκαταστάσεις καθημερινά.

Η πίεση στην κυβέρνηση για να βρει λύση για το μολυσμένο νερό έχει αυξηθεί με την χωρητικότητα αποθήκευσης να μειώνεται. Η Tepco έχει δηλώσει ότι το 2022 δεν θα υπάρχει άλλη χωρητικότητα.

Το νερό θα συνεχίζει να περιέχει τρίτιο

Το νερό που αποθηκεύεται σε περίπου χίλιες δεξαμενές φιλτράρεται εκτενώς προκειμένου να μειωθεί το ραδιενεργό του περιεχόμενο. Στο τέλος, σύμφωνα με τις αρχές, θα πρέπει να περιέχει μόνο τρίτιο, το οποίο δεν μπορεί να φιλτραριστεί με την υπάρχουσα τεχνολογία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τρίτιο είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο μόνο σε πολύ μεγάλες δώσεις. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας υποστηρίζει ότι το σωστά φιλτραρισμένο νερό μπορεί να αποβληθεί με ασφάλεια στον ωκεανό χωρίς να προκαλέσει περιβαλλοντικά προβλήματα. Στην αρχή του έτους, μια ομάδα ειδικών πρότεινε στην κυβέρνηση να αποβάλλουν το μολυσμένο νερό στην θάλασσα.

Αντίσταση από ψαράδες και αγρότες

Οι ειδικοί που κλήθηκαν στο υπουργείο της βιομηχανίας χαρακτήρισαν την μέθοδο αυτή ασφαλή και θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε κανονικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ωστόσο, το σχέδιο αντιμετωπίζει μαζική εναντίωση από τους τοπικούς ψαράδες και αγρότες. Φοβούνται ότι οι καταναλωτές θα αποφεύγουν προϊόντα από την περιοχή.

Η Tepco και η κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα χρειαστούν γύρω στα 40 χρόνια για να επιδιορθώσουν τις ζημίες που προκλήθηκαν από την πυρηνική καταστροφή.

Πηγή: tagesschau.de

Διαφήμιση