Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Μονοήμερες εκδρομές μια ανάσα από την Αθήνα

Μονοήμερες εκδρομές μια ανάσα από την Αθήνα

0
μονοήμερη εκδρομή
Διαφήμιση

Γράφει η Αγάπη Μυργιώτη

Οι μονοήμερες εκδρομές είναι ιδανικές για να μας αναζωογονήσουν και να δώσουν έναν νέο αέρα στην καθημερινή μας ρουτίνα. Συχνά λόγο του περιορισμένου χρόνου και των χρημάτων δεν είναι εύκολο να πραγματοποιήσουμε μακρινές και πολυήμερες εκδρομές. Επιπλέον, αυτή τη χρονιά λόγω του κορονοϊού η σκέψη για ένα ταξίδι μας προβληματίζει. Ωστόσο, ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να επισκεφτούμε όμορφα μέρη χωρίς να χρειαστεί να σκεφτούμε όλες τις παραμέτρους που μας εμποδίζουν να ταξιδέψουμε αυτή την εποχή; Υπάρχουν μέρη μια ανάσα από την Αθήνα. Μέρη που δεν βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη από 1 ώρα και 40 λεπτά. Μέρη κατάλληλα για μια μονοήμερη εκδρομή!

Αθήνα – Χαλκίδα

Χαλκίδα
Εικόνα: Έλενα Κωνσταντινίδη

Η Χαλκίδα βρίσκεται μόλις μια ώρα μακριά από την Αθήνα. Η Χαλκίδα είναι μια πόλη με ιδιαίτερη ομορφιά και πως θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι όταν μπορείς να περπατήσεις κατά μήκος της θάλασσας και να απολαύσεις τα γαλανά νερά. Τα μαγευτικά νερά της σε ζαλίζουν γλυκά καθώς συχνά είναι “αναστατωμένα” και “μπερδεμένα”. Ενώ το ανεξήγητο φαινόμενο των νερών που αλλάζουν κατεύθυνση κάθε έξι ώρες θα σε πείσουν να κοιτάξεις την θάλασσα λίγο παραπάνω από όσο το συνηθίζεις. Επιπλέον, μπορείς να θαυμάσεις την παλιά γέφυρα της Χαλκίδας από όποιο σημείο της παραλίας και αν βρίσκεσαι. Αν μείνεις μέχρι αργά το βράδυ θα δεις όλη τη διαδικασία με το πως ανοίγει για να περάσουν τα πλοία.

Πέρα από την ρομαντική βόλτα στην παραλία μπορείς να επισκεφτείς το Λαογραφικό μουσείο, που στεγάζεται στο ιστορικό κάστρο Νεγρεπόντε, το Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και το βυζαντινό ναό της Αγίας Παρασκευής, μια από τις παλαιότερες σε λειτουργία εκκλησίες στον κόσμο. Ένα άλλο μέρος που αξίζει να επισκεφτείς είναι το κάστρο του Καράμπαμπα, ένα Ενετικό Κάστρο του 1204 από το οποίο έχεις υπέροχη θέα.

Η Χαλκίδα φημίζεται για τα ωραία ουζερί και μεζεδοπωλεία της για αυτό σου προτείνω αδιαμφησβήτητα να επισκεφτείς ένα από αυτά.

Αθήνα – Σούνιο

Σούνιο
Εικόνα: Έλενα Κωνσταντινίδη

Το Σούνιο απέχει μόλις μία ώρα από την Αθήνα και είναι ένας πολύ καλός λόγος για να κάνεις μια μονοήμερη εκδρομή. Το πιο όμορφο σημείο στο Σούνιο είναι ο ναός του Ποσειδώνα που δεσπόζει στο σημείο εδώ και 2.500 χρόνια. Πέρα από το να απολαύσεις αυτόν τον υπέροχο ναό από κοντά μπορείς να αγναντέψεις από ψηλά τα κύματα του Αιγαίου.

Αν είσαι λάτρης του ποδήλατου και της θάλασσας μπορείς να απολαύσεις μια μαγευτική διαδρομή με το ποδήλατο απολαμβάνοντας την θέα του Σαρωνικού κόλπου.

Αν είσαι λάτρης της φύσης τότε σίγουρα πρέπει να επισκεφτείς τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου. Ιδρύθηκε το  1971 και είναι ο μικρότερος δρυμός της Ελλάδας. Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου είναι στην κυριολεξία ένα ανοικτό ορυκτολογικό και αρχαιολογικό μουσείο το οποίο μπορείς να εξερευνήσεις μέσα από πολλές εναλλακτικές διαδρομές, είτε με ένα ωραίο περίπατο είτε με το αυτοκίνητο. Αν ο καιρός είναι κατάλληλος και θέλεις να απολαύσεις την φύση στο έπακρο μπορείς να κάνεις πικνικ στο Πευκώνα, ο οποίος διαθέτει χώρο αναψυχής με πηγή και τραπέζια.

Αθήνα – Μπάφι Πάρνηθα

Πάρνηθα Μπάφι
Εικόνα: Έλενα Κωνσταντινίδη

Μία ενδιαφέρουσα μονοήμερη εκδρομή είναι σίγουρα και η επιλογή να επισκεφτείς την Πάρνηθα και το καταφύγιο Μπάφι. Το καταφύγιο Μπάφι βρίσκεται σε υψόμετρο 1161μ και είναι πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα. Από εκεί μπορείς να απολαύσεις μια μαγευτική θέα και να εισπνεύσεις μπόλικο καθαρό αέρα, ιδανικό για να καθαρίσεις τα πνευμόνια σου από τα καυσαέρια της Αθήνας. Μακριά από την φασαρία και τα αυτοκίνητα και μέσα στην φύση θα νιώσεις να σε διαπερνά μια αίσθηση ευεξίας. Στο χουχουλιάρικο κλίμα του καταφυγίου μπορείς να απολαύσεις σπιτικό φαγητό, πίτες και γλυκά.

Φυσικά μπορείς να περπατήσεις στην Πάρνηθα και να περιηγηθείς στην φύση δίπλα στα πανέμορφα ελάφια ή ακόμα και να κάνεις μια πεζοπορία.

Αθήνα – Στενή Ευβοίας

Στενή, Εύβοιας
Εικόνα: Μόρδου Ηλιάννα

Η Στενή βρίσκεται σε απόσταση 1 και 40 λεπτών από την Αθήνα και αξίζει σίγουρα να απολαύσεις την ομορφιά που έχει να σου προσφέρει από κοντά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων, στις παρυφές του ψηλότερου βουνού της Εύβοιας, της Δίρφυς. Στο κέντρο του χωριού θα συναντήσεις την πλακόστρωτη πλατεία στην οποία θα βρεις παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες. Το χωριό φημίζεται για το καλό φαγητό που προσφέρει τόσο στους κατοίκους του όσο και στους επισκέπτες του. Το καλό φαγητό συνδυαστικά με την ειδυλλιακή τοποθεσία των καταστημάτων πάνω από τη ρεματιά και κάτω από τους πλατάνους θα σου ανοίξουν την όρεξη εις διπλούν.

Βρισκόμενοι στην Στενή δεν μπορείτε να παραλείψετε μία βόλτα στην «βρύση του γιατρού» όπως ονομάζεται, η οποία βρίσκεται μισό χιλιόμετρο περίπου από την πλατεία και είναι περιτριγυρισμένη από πλατάνια και τρεχούμενα νερά.

Αθήνα – Ναύπλιο

Ναύπλιο
Εικόνα: Αγάπη Μυργιώτη

Σε 1 ώρα και 40 λεπτά μπορείς να βρεθείς στην όμορφη πόλη του Ναυπλίου, την πόλη που δίκαια βρίσκεται ανάμεσα στις πιο όμορφες της Ελλάδας. Το Ναύπλιο έχει πλούσια ιστορία, είναι η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας ενώ σε αυτή θα συναντήσεις ταυτόχρονα και το πρώτο φαρμακείο της Ελλάδας.

Το ενέτικο στιλ της πόλης θα σου δώσει ένα άρωμα Ιταλίας και θα σε μαγέψει. Αξίζει να περιηγηθείς στην πόλη απολαμβάνοντας ένα παγωτό, καθώς το Ναύπλιο φημίζεται για τα νόστιμα παγωτά του με παραδοσιακές συνταγές της Ιταλίας. Ταυτόχρονα, οι βουκαμβίλιες που περιτριγυρίζουν το κέντρο της πόλης δίνουν χρώμα και σου φτιάχνουν την διάθεση.

Ένα από τα ορόσημα της πόλης που αξίζει να επισκεφτείς είναι το Παλαμήδι. Μπορείς να φτάσεις στο κάστρο του Παλαμηδίου είτε με το αυτοκίνητο είτε ανεβαίνοντας τα εκατοντάδες σκαλιά. Στο κάστρο θα ταξιδέψεις πίσω στον 18αιώνα καθώς θα περιπλανιέσαι και θα μαθαίνεις για την ιστορία του τότε. Ενώ θα απολαύσεις μια θέα που θα σου μείνει κυριολεκτικά αξέχαστη.

Η Ακροναυπλία είναι ακόμα ένα σημείο που πρέπει να επισκεφτείς και που αξίζει να περπατήσεις κατά μήκος όλης της διαδρομής για να απολαύσεις τόσο την θέα όσο και για να βγάλεις μια φωτογραφία στο πέτρινο παραθύρι που θα συναντήσεις.

Αν έχεις χρόνο μπορείς να περάσεις απέναντι στο Μπούρτζι, το νησάκι με το χαρακτηριστικό φρούριο που κτίστηκε το 1473 και να μάθεις τα πάντα για την ιστορία του.

 

Διαφήμιση