Αρχική COVID-19 Χαρδαλιάς: Επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα

Χαρδαλιάς: Επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα

0
Νίκος Χαρδαλιάς
Διαφήμιση

Διαρκώς επιδεινούμενη η κατάσταση στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ο αριθμός των κρουσμάτων φτάνει τα 667 σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Τα σαφή δείγματα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού στην Ελλάδα δημιουργούν εντονότατη ανησυχία με την κυβέρνηση να κάνει έκκληση για ιδιαίτερη προσοχή προς τους νέους 18-39 ετών αλλά και στους καπνιστές που κινδυνεύουν 2 φορές περισσότερο αν νοσήσουν. “Κανένας ασυνείδητος δεν επιτρέπεται να θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία” δηλώνει ο Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποιώντας ότι ένα lockdown θέτει σε κίνδυνο την ψυχική υγεία των πολιτών αλλά και την οικονομία της χώρας.

Κρίσιμη η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε πως η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι κρίσιμη.

Απευθυνόμενος στους πολίτες Θεσσαλονίκης (652 κρούσματα), Καστοριάς και Ιωαννίνων (124 κρούσματα), τους προειδοποίησε πως θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση υπογραμμίζοντας: «Καλούμε οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, της Καστοριάς και της Θεσσαλονίκης να βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση, καθώς παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο τα τελευταία 24ωρα. Θα υπάρξει επισκόπηση των δεδομένων από τους ειδικούς του επιδημιολογικού χάρτη αύριο, Τετάρτη στις 17:00 το απόγευμα».

Απηύθυνε επίσης έκκληση στους κατοίκους της Βοιωτίας και των Σερρών ως προς την τήρηση μέτρων.

«Στην Καστοριά υπάρχει επιθετική έξαρση» τόνισε ο Χαρδαλιάς και ανέφερε πως αύριο θα συμμετέχει σε σύσκεψη για την Περιφέρεια.

«Εχθές ο μέσος όρος ηλικίας των ενεργών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη ήταν 30 ετών και στην Αττική 33 ετών», αποκάλυψε ο Χαρδαλιάς.

Στο κόκκινο ο κεντρικός τομέας

Η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί από μέρα σε μέρα υποστηρίζει ο Χαρδαλιάς και υπογραμμίζει: «Στην Αττική η κατάσταση παραμένει κρίσιμα σταθερή και στον κεντρικό τομέα είναι εύθραυστη» είπε ο Χαρδαλιάς και απαντώντας σε ερώτηση για τις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής απάντησε: «το Σύνταγμα δεν ξέρω πως προκύπτει. Ο κεντρικός τομέας είναι επιβαρυμένος. Η Αττική είναι σε σταθερή κατάσταση δεν βγάζει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Λόγω του όγκου και του πληθυσμού που συνοδεύει την μητροπολιτική Αθήνα η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί σε λίγα 24ωρα».

Στην κορυφή των νέων κρουσμάτων οι νέοι

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσε ορισμένα στατιστικά στοιχεία για τις ηλικιακές ομάδες που φαίνεται πως εμφανίζουν αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού. Όπως είπε, η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από τους πολίτες ηλικίας 18-39 σε ποσοστό 39% πάνω από το αναμενόμενο, ενώ και τα άτομα ηλικίας 40-64 ετών παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σε ποσοστό 30% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Ωστόσο, ο Μαγιορκίνης τόνισε πως μειώνεται το ποσοστό της συμμετοχής αυτής της ηλικιακής ομάδας, υπέρ της ηλικιακής ομάδας 18-39.

Αντίθετα, τόσο για τα παιδιά έως 18 ετών όσο όμως και για τους πολίτες άνω των 65 τα κρούσματα παρουσιάζονται χαμηλότερα από το αναμενόμενο. Για τους 65+ το ποσοστό είναι 40% χαμηλότερο από το αναμενόμενο.

Όσο για τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού, οι εστίες μετάδοσης εκτός Αττικής αφορούν περισσότερο από το 50% των μολύνσεων που καταγράφεται συνολικά. Ο καθηγητής σημείωσε πως η αύξηση παρατηρείται στα βόρεια της χώρας, αναφέροντας τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, τα Ιωάννινα και τις Σέρρες.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση