Αρχική COVID-19 Σκυλιά sniffer που ανιχνεύουν τον Covid-19 στο αεροδρόμιο στο Ελσίνκι

Σκυλιά sniffer που ανιχνεύουν τον Covid-19 στο αεροδρόμιο στο Ελσίνκι

0
sniffer dog
Εικόνα: REUTERS
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μυργιώτη Αγάπη

Μια ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων αναπτύχθηκε για να εντοπίζει την ύπαρξη του Covid-19 στους ανθρώπους. Η ταχύτατη αυτή μέθοδος για τον εντοπισμό του ιού θα εφαρμοστεί στους επιβάτες που φτάνουν στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία. Θετικό πρόσημο στην συγκεκριμένη διαδικασία δίνει το γεγονός ότι ο τρόπος αυτός είναι εκτός από γρήγορος και αρκετά έγκυρος.

Εάν το πιλοτικό σχέδιο σημειώσει επιτυχία, τότε θα είχαμε μία αποτελεσματική μέθοδο ανίχνευσης.

Είμαστε μεταξύ των πρωτοπόρων”, δήλωσε η διευθύντρια του αεροδρομίου Ulla Lettijeff, της αεροπορικής εταιρείας Finavia.

“Από όσο γνωρίζουμε, κανένα άλλο αεροδρόμιο δεν έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την ανίχνευση μυρωδιών από σκύλους σε τόσο μεγάλη κλίμακα για τον εντοπισμό Covid-19. Είμαστε ευχαριστημένοι με την πρωτοβουλία της πόλης Vantaa. Αυτό μπορεί να είναι ένα επιπλέον βήμα προς τα εμπρός στον δρόμο για να νικήσουμε το COVID- 19, ” πρόσθεσε.

Τρόπος ανίχνευσης του ιού

Όσοι έχουν αλλεργίες ή φοβία με τους σκύλους, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν, διότι δεν θα έχουν άμεση επαφή μαζί τους.

Το τεστ πραγματοποιείται από ένα πανάκι που τρίβεται πάνω στο δέρμα του επιβάτη και έπειτα τοποθετείται σε ένα κύπελλο. Στην συνέχεια, μέσα σε έναν ξεχωριστό θάλαμο, ο σκύλος θα μυρίσει το δείγμα. Εάν ο σκύλος ανιχνεύσει τον Covid-19, θα το υποδηλώσει με ένα φυσικό σημάδι.

Το γιατί οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν τον ιό δεν είναι απολύτως σαφές. Ωστόσο, μια πρόσφατη γαλλική μελέτη διαπίστωσε ότι τα σκυλιά που εκπαιδεύτηκαν να μυρίσουν τη διαφορά μεταξύ του ιδρώτα στη μασχάλη από υγιείς ανθρώπους και εκείνων με COVID-19, μπορούσαν να το κάνουν με βεβαιότητα 95%.

Μεγάλη ακρίβεια στα αποτελέσματα

Μια άλλη πρόσφατη γερμανική μελέτη διαπίστωσε ότι, τα σκυλιά που εκπαιδεύτηκαν να κάνουν το ίδιο με δείγματα σάλιου είχαν την ικανότητα, να ανιχνεύσουν τον Covid-19, με ακρίβεια 94 τοις εκατό.

Οι ερευνητές στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι υποστηρίζουν ότι τα σκυλιά τους θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν τον Covid-19 με επίπεδο βεβαιότητας σχεδόν 100%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Finavia για το σχέδιο.

Πέρα από κάθε προσδοκία

“Αυτή η έρευνα υπερέβη τις προσδοκίες μας”, δήλωσε η κτηνίατρος Anna Hielm-Björkman του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Yle.

Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν έχει μόνο ακρίβεια αλλά είναι ταυτόχρονα και γρήγορη. Τα σκυλιά μπορούν επίσης να εντοπίσουν τον ιό νωρίτερα από τις εργαστηριακές εξετάσεις, λίγες ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Μάλιστα, απαιτούν ένα πολύ μικρότερο δείγμα 10 έως 100 μόρια, σε αντίθεση με τα 18 εκατομμύρια που απαιτούνται για τις εργαστηριακές δοκιμές, δήλωσε η Finavia.

Οι επιβάτες οι οποίοι θα εντοπίζονται θετικοί στον κορονοϊό θα αποστέλλονται σε ένα σημείο πληροφόρησης μέσα στο αεροδρόμιο.

Δέκα σκυλιά εκπαιδεύονται για την συγκεκριμένη εργασία και όλοι τους είχαν προηγούμενη εμπειρία. Τα σκυλιά θα πρέπει να ξεκουράζονται για αυτό θα τηρούνται βάρδιες. Κάθε βάρδια θα αποτελείται από τέσσερα σκυλιά.

Τα σκυλιά θα πρέπει να είναι ασφαλή. Μπορούν να βρεθούν θετικά στον κορονοϊό, αλλά, σύμφωνα με μια μελέτη από τον Μάιο του τρέχοντος έτους, φαίνεται δεν δημιουργείτε κίνδυνος για την υγεία τους ενώ επιπλέον, δεν μπορούν να το μεταδώσουν σε άλλα ζώα.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το The Guardian, έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία για τέσσερις μήνες, μετά τον οποίο θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα. Εάν όλα πάνε καλά, τα σκυλιά sniffer θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους που δοκιμάζουν τους εισερχόμενους επιβάτες για τον κορονοϊό.

Η Φινλανδία δεν είναι η μόνη χώρα που θα εφαρμόσει την συγκεκριμένη μέθοδο. Η Σαουδική Αραβία, η Γαλλία, η Χιλή, η Αυστραλία και η Βραζιλία διερευνούν επίσης την εφαρμογή της μεθόδου των σκύλων sniffer για ταχύτερη και ασφαλέστερη ανίχνευση του Covid-19.

Πηγή: sciencealert.com

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

 

Διαφήμιση