Αρχική COVID-19 Πως να ξεχωρίσετε τον κορονοϊό από την γρίπη;

Πως να ξεχωρίσετε τον κορονοϊό από την γρίπη;

0
κορονοϊός ή γρίπη
Εικόνα: onmed.gr
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μυργιώτη Αγάπη

Η εποχή της κοινής γρίπης πλησιάζει και υπάρχει ένα ερώτημα που βασανίζει τον άνθρωπο στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού που διανύουμε. Το ερώτημα αυτό δεν είναι άλλο από το πως μπορεί κανείς να ξεχωρίσει το κρυολόγημα και την γρίπη από τον Covid-19. Μπορεί να προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς, αλλά πολλές φορές έχουν παρόμοια συμπτώματα. Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει δυσκολία στο να κρίνεις τι είναι τελικά αυτό που μπορεί να έχεις.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αισθάνονται άρρωστοι με κορονοϊό θα έχουν τουλάχιστον ένα από τα βασικά συμπτώματα:

  • υψηλή θερμοκρασία
  • ένας νέος, συνεχής βήχας
  • απώλεια ή αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης

Ο πυρετός σημαίνει ότι έχω κορονοϊό;

Υψηλή θερμοκρασία είναι από 37,8C και πάνω. Ένας πυρετός τόσο υψηλός μπορεί να συμβεί όταν το σώμα καταπολεμά οποιαδήποτε λοίμωξη και όχι μόνο τον κορονοϊό.

Είναι καλό να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο σε περίπτωση που αισθάνεστε να έχετε πυρετό για να λάβετε τα μέτρα σας. Ωστόσο, αν δεν έχετε, μπορείτε να το ελέγξτε ακουμπώντας το στήθος ή την πλάτη για να δείτε αν είναι πιο ζεστά από ότι συνήθως.

Παρόλο που ο πυρετός είναι ένα βασικό σύμπτωμα κορονοϊού, η ένδειξη υψηλής θερμοκρασίας μπορεί να σηματοδοτεί μία γρίπη ή μία διαφορετική λοίμωξη.

Η υψηλή θερμοκρασία είναι απίθανη σε κρυολόγημα.

Εάν έχετε πυρετό, κάντε ένα τεστ κορονοϊού.

Τι σημαίνει εάν έχω βήχα;

Στην περίπτωση που έχετε κρυολόγημα ή γρίπη υπάρχει ενδεχόμενο για βήχα, μαζί με άλλα συμπτώματα.

Η γρίπη εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά και οι πάσχοντες συχνά θα παρουσιάσουν:

  • μυϊκούς πόνους
  • ρίγη
  • πονοκεφάλους
  • κόπωση
  • πονόλαιμο
  • ρινική καταρροή
  • βήχα
  • χειρότερη αίσθηση από ένα έντονο κρυολόγημα

Τα κρυολογήματα τείνουν να αναπτύσσονται πιο σταδιακά και είναι λιγότερο σοβαρά, παρόλο που σε κάνουν να νιώθεις αδιαθεσία. Μαζί με βήχα, μπορεί να υπάρχει φτέρνισμα και πονόλαιμος και ρινική καταρροή. Ο πυρετός, τα ρίγη, οι μυϊκοί πόνοι και οι πονοκέφαλοι είναι σπάνια.

Ένας βήχας κορονοϊού σημαίνει έντονος βήχας για περισσότερο από μία ώρα και συνεχώς μέσα σε 24 ώρες.

Εάν έχετε συνήθως βήχα λόγω μιας μακροχρόνιας ιατρικής κατάστασης όπως η ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), τότε μπορεί να είναι χειρότερος από το συνηθισμένο.

Θα πρέπει να κάνετε τεστ για κορονοϊό εάν αναπτύξετε νέο, συνεχή βήχα.

Τι σημαίνει απώλεια ή αλλαγή στη μυρωδιά ή τη γεύση;

Η απώλεια και η αλλαγή στην μυρωδιά ή την γεύση είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα του κορονοϊού και σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε το τεστ σε περίπτωση που τα εμφανίσετε.

Θα μπορούσε να είναι ένα απλό κρυολόγημα. Πρέπει ωστόσο να το ελέγξετε, ακόμα και αν δεν αισθάνεστε άσχημα, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού.

Το φτέρνισμα σημαίνει ότι έχω κορονοϊό;

Το φτέρνισμα δεν είναι σύμπτωμα κορονοϊού. Αν δεν έχετε πυρετό, βήχα ή απώλεια μυρωδιάς και γεύσης, δεν χρειάζεστε τεστ.

Τα σταγονίδια φτερνίσματος μπορούν να εξαπλώσουν λοιμώξεις, οπότε χρησιμοποιείστε χαρτομάντηλο. Έπειτα πετάξτε το στον κάδο και μετά πλύνετε τα χέρια σας.

Θυμηθείτε η υγιεινή στα χέρια και στο πρόσωπο είναι πολύ σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού και άλλων ασθενειών:

  • Πλένετε τα χέρια σας τακτικά
  • Χρησιμοποιήστε ένα κάλυμμα προσώπου όταν δεν είναι δυνατή η κοινωνική απόσταση
  • Προσπαθήστε να κρατήσετε την απόσταση σας από όσους δεν μένουν στο ίδιο σπίτι με εσάς

Τι γίνεται με μια ρινική καταρροή ή μία βουλωμένη μύτη;

Καθώς έρχεται ο χειμώνας, με τα παιδιά να επιστρέφουν στο σχολείο και τους περισσότερους χώρους εργασίας να ανοίγουν, πολλοί άνθρωποι θα κρυώσουν.

Η ρινική καταρροή δεν είναι λόγος για να κάνετε τεστ για κορονοϊό, λέει ο NHS Scotland.

Τα δεδομένα από μια εφαρμογή που παρακολουθεί τα συμπτώματα Covid-19, τα οποία αναφέρθηκαν από χρήστες του Ηνωμένου Βασιλείου, δείχνουν ότι τα παιδιά παρουσιάζουν λιγότερο συχνά αναπνευστικά συμπτώματα ενώ είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από πυρετό, πονοκεφάλους, κόπωση και δερματικά εξανθήματα.

Πηγή: bbc.com

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση