Αρχική COVID-19 Ποιοι τελικά κινδυνεύουν περισσότερο από κορονοϊό στα νοσοκομεία

Ποιοι τελικά κινδυνεύουν περισσότερο από κορονοϊό στα νοσοκομεία

0
προσωπικό καθαρισμού σε νοσοκομεία
Εικόνα: ethnos.gr
Διαφήμιση

Ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 μέσα σε ένα νοσοκομείο είναι κάτι που απασχολεί το προσωπικό που εργάζεται σε αυτό. Ο κίνδυνος για αυτούς ελλοχεύει καθημερινά σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι για τον υπόλοιπο κόσμο. Ποιοι είναι όμως τελικά αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από κορονοϊό στα νοσοκομεία;

Αντίθετα από ότι θα περίμενε κανείς, σχεδόν λιγότερο από όλους κινδυνεύουν να κολλήσουν κορονοϊό οι γιατροί και οι νοσηλευτές στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζει το προσωπικό καθαριότητας και ακολουθούν οι γενικοί γιατροί, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ‘Αλεξ Ρίχτερ του Πανεπιστημίου και του νοσοκομείου του Μπέρμιγχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό “Thorax”, εκτιμούν ότι ρόλο-κλειδί παίζει η προστατευτική στολή που φορά το προσωπικό των ΜΕΘ, η οποία μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ο έλεγχος μέσω τεστ σε βρετανικά νοσοκομεία αποκάλυψε ότι το 2,5% του προσωπικού χωρίς συμπτώματα βγήκε θετικό στον ιό SARS-CoV-2. Οι γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι με προηγούμενα συμπτώματα ήταν πολύ πιθανότερο -σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς- να βρεθούν αργότερα ότι είχαν αντισώματα έναντι του κορονοϊού (37% έναντι 17%), ενώ γενικότερα είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.

Το ποσοστό με αντισώματα ήταν κατά μέσο όρο 24% (ο ένας στους τέσσερις) και από αυτούς το προσωπικό καθαριότητας είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αντισωμάτων (35%), ενώ το χαμηλότερο είχαν οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ (15%), στα επείγοντα (13%) και στα γενικά χειρουργεία (13%).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here