Αρχική COVID-19 Χαρδαλιάς – Μαγιορκίνης: Άρση των μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο – Η...

Χαρδαλιάς – Μαγιορκίνης: Άρση των μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο – Η μελέτη για το εμβόλιο συνεχίζεται

0
Χαρδαλιάς- Μαγιορκίνης
Εικόνα: tovima.gr
Διαφήμιση

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε πλήρη αντίθεση με την τάση υποχώρησης της πανδημίας, ανακοίνωσε στην σημερινή του δήλωση (11/09/2020), ο Γκίκας Μαγιορκίνης, 

Η κίνηση του κορονοϊού φαίνεται να είναι ανομοιόμορφη, αφού λίγοι το μεταδίδουν δυναμικά και ο ιός μπορεί να ανατρέψει μέσω της υπερμετάδοσης, την πορεία της πανδημίας. Όταν εμφανίζονται κρούσματα όπως αυτά σε επαγγελματικούς χώρους, εκεί η ιχνηλάτηση μπορεί να περιχαρακώσει. Σε καμία περίπτωση η εξέλιξη δεν επιτρέπει εφησυχασμό, δήλωσε ο καθηγητής.

Για το εμβόλιο

Στον τομέα των εμβολίων, τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ότι «Κατεγράφη ένα συμβάν στο εμβόλιο της Οξφόρδης. Κατεγράφη η παρενέργεια και μία ανεξάρτητη επιτροπή αναλαμβάνει την εξέταση αν η παρενέργεια οφείλεται στο εμβόλιο. Δεν σταματάει η εξέλιξη της μελέτης για την παραγωγή του εμβολίου, αλλά σταματούν οι εμβολιασμοί. Συμβαίνουν συχνά τέτοια γεγονότα στις δοκιμές εμβολίων και φαρμάκων. Σε αναμονή λοιπόν των αποτελεσμάτων της επιτροπής».

Για την μάσκα

Απαντώντας σε ερώτηση για τους αρνητές της μάσκας χαρακτήρισε το φαινόμενο «σκοταδισμό», τονίζοντας ότι τα επιστημονικά δεδομένα είναι σαφή και χρειάζεται επιμονή και υπομονή για να πειστούν.

Επίσης απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο γενικής χρήσης της μάσκας, δήλωσε ότι αν καταγραφούν πολύ πιο βαριές εικόνες επιδημιολογικά, τότε μπορεί να εφαρμοστεί.

Άρση μέτρων για Πάρο και Αντίπαρο

Την άρση του ειδικού περιοριστικού καθεστώτος που υπεβλήθη σε Πάρο και Αντίπαρο εξαιτίας του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισήμανε ότι η εικόνα στα δύο νησιά έχει βελτιωθεί σημαντικά και ευχαρίστησε τους κατοίκους για την τήρηση των οδηγιών. Σε αποτέλεσμα της βελτιωμένης εικόνας, ανακοίνωσε άρση των μέτρων για Πάρο και Αντίπαρο, από 15 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, επισήμανε ότι παρατείνονται τα μέτρα στις επιβαρυμένες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Αττική.

Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς σε περιοριστικά μέτρα

Από σήμερα η Πέλλα, η Πιερία, η Ημαθία και το Κιλκίς τέθηκαν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων μέχρι την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

«Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους εκεί να τηρήσουν ευλαβικά τα μέτρα. Η εφαρμογή των μέτρων είναι ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει διασπορά του ιού. Να παραμείνουμε όλοι σε επιφυλακή», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Για τα σχολεία

Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι δημιουργείται μια ομάδα διαχείρισης, η λεγόμενη task force, με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Η ομάδα αυτή θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση, κατά το πρώτο διάστημα, τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία.

Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 π.μ. στα τηλέφωνα 2131510984, 0985, και 0986.

Την διαδικασία διαχείρισης υπόπτων κρουσμάτων κορωνοϊού στα σχολεία, εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί:

  • Αν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο εμφανίσει συμπτώματα κορωνοϊού, θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια και το παιδί, φορώντας μάσκα θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από συμμαθητές του.
  • Το προσωπικό που θα έρθει σε επαφή με το παιδί πρέπει να κάνει χρήση πιο ενισχυμένου εξοπλισμού προστασίας. Μετά την αποχώρηση του παιδιού, θα πρέπει να γίνει σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση του χώρου.
  • Το παιδί θα επισκεφθεί γιατρό ο οποίος εφόσον κρίνει πως πρόκειται όντως για ύποπτο κρούσμα, θα το παραπέμψει σε τεστ για κορονοϊό. Εν αναμονή του αποτελέσματος από το τεστ το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του.
  • Αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του. Θα επισκεφθεί τον γιατρό, θα υποβληθεί σε τεστ για κορονοϊό, εφόσον κριθεί ότι πρέπει, και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ.
  • Μαθητές ή μέλη του προσωπικού θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο, αν βγει θετικό το τεστ, μετά την πάροδο 10 ημερών.
  • Όσον αφορά στις στενές επαφές εάν πρόκειται για μαθητή τότε θα μιλάμε για όλους τους μαθητές του σχολείου.
  • Στην περίπτωση εκπαιδευτικού όλη η τάξη. Αν είναι σε Γυμνάσιο ή Λύκειο μιλάμε για περισσότερους μαθητές αφού διδάσκουν σε πολλά τμήματα. Όλοι αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο και θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά από 14 ημέρες.
  • Αν έχουμε δυο κρούσματα στο ίδιο σχολείο εκεί ο υπεύθυνος θα πρέπει να ενημερώσει όλο το σχολείο.
  • Θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασισθεί αν θα πρέπει να γίνουν τεστ και σε άλλα άτομα.
  • Όσοι εμφανίσουν συμπτώματα το σαββατοκύριακο θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους και να ενημερώσουν την σχολική μονάδα.

Πηγή: ert.gr, iefimerida.gr, ski.gr

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση