Αρχική COVID-19 Νέα μελέτη: Ασθενείς του κορονοϊού υποφέρουν από μακροχρόνια κόπωση

Νέα μελέτη: Ασθενείς του κορονοϊού υποφέρουν από μακροχρόνια κόπωση

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Αγάπη Μυγιώτη

Από επίμονη κόπωση μετά την αρχική ασθένεια, υπέφεραν οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς και το προσωπικό με COVID-19 σε ένα ιρλανδικό νοσοκομείο, οι οποίοι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση, σύμφωνα με νέα μελέτη, που έγινε την Παρασκευή και υπογραμμίζει το σημαντικό βάρος των παρατεταμένων συμπτωμάτων.


«Ενώ τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της λοίμωξης SARS-CoV-2 έχουν χαρακτηριστεί καλά, οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της λοίμωξης παραμένουν ανεξερεύνητες», δήλωσε ο Liam Townsend, του Νοσοκομείου St James’s and Trinity Translational Medicine Institute στο Trinity College Dublin.

Η μελέτη, παρακολούθησε 128 συμμετέχοντες στο St James’s Hospital. Διαπιστώθηκε ότι, το 52% ανέφερε επίμονη κόπωση για περίπου 10 εβδομάδες κατά μέσο όρο, μετά την κλινική ανάκαμψη, από τη μόλυνση, ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρή ήταν η αρχική τους λοίμωξη.

Η μελέτη

Η προκαταρκτική μελέτη, δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από τους ειδικούς. Η διαδικασία της μελέτης περιλάμβανε 71 άτομα που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο και 57 υπαλλήλους του νοσοκομείου που είχαν ήπια ασθένεια. Η μέση ηλικία ήταν 50 ετών και όλοι οι συμμετέχοντες ήταν θετικοί στον COVID-19.

Οι ερευνητές εξέτασαν μια ποικιλία πιθανών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας της αρχικής ασθένειας και των προϋπάρχουσων καταστάσεων, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση κατάθλιψης.

Ανακαλύψεις – Συμπεράσματα

Οι μελετητές οδηγήθηκαν σε ορισμένα συμπεράσματα:

  • Διαπίστωσαν ότι δεν έκανε καμία διαφορά αν ένας ασθενής είχε νοσηλευτεί ή όχι.
  • Ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες, αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα των ατόμων με επίμονη κόπωση (67%).
  • Εκείνοι με προηγούμενο ιστορικό άγχους ή κατάθλιψης βρέθηκαν επίσης πιο πιθανό να έχουν κόπωση.

Τα στοιχεία για μακρά covid αυξάνονται

Τον Ιούλιο, μια μελέτη ανακτημένων νοσοκομειακών ασθενών στην Ιταλία διαπίστωσε ότι το 87% εξακολουθούσε να υποφέρει με τουλάχιστον ένα σύμπτωμα σε διάστημα 60 ημερών μετά την αρρώστια. Η κόπωση και οι δυσκολίες στην αναπνοή ήταν οι πιο συχνές.

«Βλέπουμε όλο και περισσότερο στοιχεία για μακρά COVID και η κόπωση είναι μία από τις συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει ότι η κόπωση παρατηρήθηκε τόσο σε νοσοκομειακούς ασθενείς όσο και σε εκείνους με ήπιες αρχικές παρουσιάσεις», δήλωσε ο Michael Head, του Πανεπιστημίου του Southampton, σχολιάζοντας την τελευταία έρευνα.

Πηγή: sciencealert.com

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση