Αρχική COVID-19 Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στα παιδιά

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στα παιδιά

0
παιδιά
Πηγή Εικόνας: news247.gr
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μυργιώτη Αγάπη

 

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που εμφανίζονται στα παιδιά μετά την μόλυνση τους από τον κορωνοϊό, διαφέρουν από εκείνα των ενηλίκων, τονίζουν οι ερευνητές.

Κόπωση, πονοκέφαλος και πυρετός είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ασθένειας Covid-19 στα παιδιά, με λίγα από αυτά να αναπτύσσουν βήχα ή να χάνουν την αίσθηση της γεύσης ή της όσφρησης, όπως έδειξαν οι έρευνες, προσθέτοντας την ανάγκη για δημιουργία λίστας συμπτωμάτων για κάθε ηλικιακή ομάδα ξεχωριστά.

Το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας) αναφέρει στην λίστα του ως συνήθη συμπτώματα της Covid-19 σε ενήλικους και παιδιά τον υψηλό πυρετό, τον συνεχή βήχα και την απώλεια ή την αλλαγή στην όσφρηση ή στη γεύση.

Διαφορετικά συμπτώματα στα παιδιά

Ωστόσο, η ομάδα επιστημόνων που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία της εφαρμογής Covid Symptom study app εξηγεί πως, σύμφωνα με νέα δεδομένα, η ασθένεια εμφανίζεται διαφορετικά στα παιδιά συγκριτικά με τους ενήλικες.

«Πρέπει να αρχίσουμε να λέμε στον κόσμο ποια είναι τα κύρια συμπτώματα στην κάθε ηλικιακή ομάδα ξεχωριστά, αντί να διατηρούμε αυτήν την γενικευμένη εμμονή με τον πυρετό, τον βήχα και την απώλεια όσφρησης», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Τιμ Σπέκτορ από το King’s College του Λονδίνου.

Τα τελευταία ευρήματα της ομάδας βασίζονται σε αναφορές συμπτωμάτων που εμφάνισαν 198 παιδιά, τα οποία βρέθηκαν θετικά στον ιό ανάμεσα στα 16.000 που υποβλήθηκαν στο διαγνωστικό τεστ. Κρίσιμο είναι το γεγονός ότι, κάποια από τα παιδιά έκαναν το τεστ την ίδια περίοδο με τους γονείς τους, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υποβλήθηκαν στην εξέταση για προληπτικούς λόγους, ακόμα και χωρίς να έχουν καθόλου συμπτώματα, σημείωσε η ομάδα.

Καθώς, το 1/3 των παιδιών που βρέθηκαν θετικά δεν είχαν καθόλου συμπτώματα, επιβεβαιώνονται παλαιότερες μελέτες που έδειχναν ότι πολλά κρούσματα είναι ασυμπτωματικά. Στα υπόλοιπα παιδιά όμως που βρέθηκαν θετικά, τα συμπτώματα που εμφάνιζαν ήταν αρκετά διαφορετικά από των ενηλίκων.

Μιλώντας με ποσοστά

Πάνω από τα μισά παιδιά που διαγνώστηκαν με Covid-19 και είχαν συμπτώματα το 55%  εμφάνιζαν κόπωση, ενώ το 54% είχε πονοκέφαλο. Σχεδόν τα μισά περίπου παιδιά είχαν πυρετό και το 38% είχε πονόλαιμο. Σχεδόν το 35% των παιδιών με συμπτώματα είχε απώλεια όρεξης, το 15% είχε ένα ασυνήθιστο δερματικό εξάνθημα και το 13% είχε διάρροια.

Από την άλλη, η ομάδα ανακάλυψε ότι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στους ενήλικες είναι η κόπωση, ο πονοκέφαλος, ο επίμονος βήχας, ο πονόλαιμος και η απώλεια όσφρησης.

Ο καθηγητής Spector, παρατήρησε ότι από τα παιδία που διαγνώστηκαν θετικά στον κορωνοϊό και είχαν συμπτώματα, σχεδόν τα μισά, δεν εμφάνιζαν κανένα από τα τρία κύρια συμπτώματα από την σελίδα του NHS.

«Αν κάποιος ακολουθούσε μόνο τις συστάσεις της κυβέρνησης, θα μπορούσαν να του διαφύγουν οι μισές συμπτωματικές μολύνσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογράμμισε ο Spector. Πρόσθεσε, μάλιστα ότι οι δάσκαλοι και οι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι ότι ο ιός μπορεί να εμφανιστεί διαφορετικά στα παιδιά από ότι στους ενήλικες.

«Ο στόχος δεν είναι να πιεστούν οι γονείς να υποβάλλουν τα παιδιά τους σε τεστ, αλλά απλά να τα κρατούν μακριά από το σχολείο, εάν έχουν συμπτώματα», προσθέτει ο καθηγητής.

Όπως σημειώνει ο Spector, μερικά από τα συμπτώματα που εμφάνισαν παιδιά είναι παρόμοια με εκείνα του κρυώματος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει επιπλέον δυσκολίες στους χειμερινούς μήνες που θα έρθουν. Άλλα, ωστόσο, τα δερματικά εξανθήματα, είναι ασυνήθιστα. Η ομάδα είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι τα εξανθήματα πρέπει να προστεθούν στην επίσημη λίστα των συμπτωμάτων, επισημαίνοντας ότι έχουν παρατηρηθεί και σε ενήλικες ασθενείς Covid-19.

Η διαφορά στα συμπτώματα ανάλογα με την ηλικία, πιθανότατα οφείλεται σε διαφορές στον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίθηκε στον ιό, είπε ο Spector. Συμπλήρωσε επιπλέον ότι η ομάδα ζητά από τους γονείς να παρακολουθούν τα συμπτώματα των παιδιών τους στην εφαρμογή για να βοηθήσουν την ομάδα να εντοπίσει γρήγορα τα σχολικά κρούσματα.

Με πληροφορίες από: theguardian.com

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση