Αρχική Επιλεγμένα Δένδιας -Σακελλαροπούλου: Διάλογος με Τουρκία – όχι σε καθεστώς απειλών

Δένδιας -Σακελλαροπούλου: Διάλογος με Τουρκία – όχι σε καθεστώς απειλών

0
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠτΔ ΚΑΤ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΞ Ν. ΔΕΝΔΙΑ (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠτΔ ΚΑΤ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΞ Ν. ΔΕΝΔΙΑ (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Διαφήμιση

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενημέρωσε το μεσημέρι της Τρίτης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τις εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας στο Προεδρικό Μέγαρο. Όπως η ίδια τόνισε, «Επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες απειλών, εκφοβισμού και προκλήσεων».

Ενώ, ο Νίκος Δένδιας, επεσήμανε ότι η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα «προσεγγίζει και σημεία παραλογισμού». Και πρόσθεσε πως «είναι κρίμα διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία εκπέμπει παντού λογική, σοβαρότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, σεβασμό στην ανάγκη για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας».

«Είναι κρίμα να έχουμε έναν γείτονα ο οποίος δεν προσλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο την πραγματικότητα. Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να σας ενημερώσω πού βρίσκεται η χώρα στα εξωτερικά της θέματα αυτό το διάστημα», επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας.

Δένδιας: Επιτυχίες με τρεις συμφωνίες σε ένα χρόνο – “Δε ξέρω άλλη χώρα στον κόσμο που να το έχει κάνει αυτό”

Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε λέγοντας πως «όλοι ξέρουμε είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τη χώρα» αλλά στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συμφωνίες που έκλεισαν το προηγούμενο διάστημα.

«Δόξα τω Θεώ είχαμε σημαντικές επιτυχίες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι υπογραφές των δυο συμφωνιών, με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, αναδεικνύουν το ρόλο μας σαν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Έρχονται να προστεθούν και στην αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι τρεις συμφωνίες σε έναν χρόνο, δεν ξέρω άλλη χώρα στον κόσμο που να το έχει κάνει αυτό».

Σακελλαροπούλου: Η τουρκική ηγεσία δυναμιτίζει την κατάσταση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠτΔ ΚΑΤ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΞ Ν. ΔΕΝΔΙΑ (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠτΔ ΚΑΤ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΞ Ν. ΔΕΝΔΙΑ (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στο κύμα κλιμακούμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας και κατηγόρησε την «τουρκική ηγεσία, παραγνωρίζοντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας» πως «δυναμιτίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με συνεχείς προκλήσεις κι ένα κύμα εμπρηστικών δηλώσεων».

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επανέλαβε ότι «η Ελλάδα είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Φυσικά επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες απειλών, εκφοβισμού και προκλήσεων. Και η πλευρά που έχει προκαλέσει την κλιμάκωση πρέπει να είναι αυτή που θα οδηγήσει και στην αποκλιμάκωση».

Αναφερόμενη στις συμφωνίες που υπεγράφησαν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Η κυβέρνηση, με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναφέρατε, τις δυο πολύ σημαντικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία και γενικότερα με τη στάση της, έχει προκαλέσει ένα κύμα συμπαράστασης και κατανόησης των ελληνικών θέσεων και αποδοκιμασίας των τουρκικών προκλήσεων.

Νομίζω ότι είναι καιρός η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους συμμάχους της και πάντα βεβαίως με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα. Είναι απολύτως αναγκαίο να εγκαταλειφθούν οι προκλήσεις για τις οποίες κι εσείς μιλήσατε και βλέπουμε συνεχώς τον τελευταίο καιρό, προκειμένου να μείνει χώρος για τον διάλογο και για τη διπλωματία, στοιχεία αναγκαία για την ειρηνική συνύπαρξη, που ελπίζω να δούμε στο μέλλον».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here