Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Αισιόδοξη πρόοδος των εμβολίων Johnson & Johnson για τον αγώνα κατά...

Κορονοϊός: Αισιόδοξη πρόοδος των εμβολίων Johnson & Johnson για τον αγώνα κατά του Covid-19

0
εμβόλιο
Εικόνα: nytimes.com
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μυργιώτη Αγάπη

Στο τελευταίο στάδιο κλινικών δοκιμών βρίσκεται το εμβόλιο για τον κορονοϊό από την εταιρεία Johnson & Johnson, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των προκαταρκτικών μελετών.

Το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας βρίσκεται μερικούς μήνες πίσω σε σχέση με τις άλλες δοκιμές Φάσης ΙΙΙ που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η προηγμένη δοκιμή των εμβολίων θα είναι με διαφορά η μεγαλύτερη, καθώς θα λάβουν μέρος 60.000 συμμετέχοντες για την δοκιμή του εμβολίου. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα μπορούσε να γνωρίζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Πλεονεκτήματα του εμβολίου της Johnson & Johnson

Το συγκεκριμένο εμβόλιο φαίνεται να έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα ανταγωνιστών.

  • Χρησιμοποιεί μια τεχνολογία που έχει μεγάλο ιστορικό ασφάλειας στα εμβόλια για άλλες ασθένειες
  • Πιθανόν να είναι αρκετή μόνο μία δόση αντί για δύο
  • Δεν πρέπει να διατηρείται κατεψυγμένο, απλοποιώντας έτσι τον εφοδιασμό εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων

Η εταιρεία επρόκειτο να δημοσιεύσει το πρωτόκολλο

Αντιμετωπίζοντας κριτική για το απόρρητο, αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της Johnson & Johnson επρόκειτο να κυκλοφορήσουν τα λεπτομερή σχέδια των δοκιμών τους, τα οποία συνήθως θεωρούνται ιδιοκτησία και δεν δημοσιεύονται. Παράλληλα, το F.D.A. αναμένεται αυτήν την εβδομάδα να εκδώσει αυστηρότερες οδηγίες που θα περιγράφουν τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των δεδομένων των κλινικών δοκιμών.

“Η Johnson & Johnson έχει αρχίσει να κατασκευάζει το εμβόλιο σε μία βιομηχανική κλίμακα, με σκοπό να δημιουργήσει μια προμήθεια, η οποία θα μπορεί να αποδεσμευτεί αμέσως την στιγμή που θα εγκριθεί το εμβόλιο,” δήλωσε ο Dr. Stoffels σε συνέντευξή του.

Η τεχνολογία του εμβολίου

Το εμβόλιο της εταιρείας χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό για να μεταφέρει ένα γονίδιο από τον κορονοϊό σε ανθρώπινα κύτταρα. Στη συνέχεια, το κύτταρο παράγει πρωτεΐνες κορονοϊού, αλλά όχι τον ίδιο κορονοϊό. Αυτές οι πρωτεΐνες μπορούν δυνητικά να πυροδοτήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσουν μια μεταγενέστερη λοίμωξη από τον ιό.

Η τεχνολογία του αδενοϊού που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή εμβολίων της Johnson & Johnson αναπτύχθηκε από τον Dr. Barouch στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η εταιρεία το απέκτησε και το χρησιμοποίησε για να κάνει εμβόλια για τον έμπολα, τον H.IV., τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και τον ζίκα. Συνολικά, 100.000 άτομα έλαβαν το εμβόλιο αδενοϊού σε κλινικές δοκιμές για αυτές τις τέσσερις ασθένειες, χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

Το εμβόλιο για τον έμπολα της Johnson & Johnson εγκρίθηκε στην Ευρώπη τον Ιούνιο. Αντίθετα, τα σχέδια για τα άλλα τρία εμβόλια κορονοϊού στις δοκιμές της τρίτης φάσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη λάβει άδεια για τη θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας.

Δοκιμές και πειράματα

Ο Dr. Barouch και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν πειράματα σε ζώα για να ανακαλύψουν πώς το εμβόλιο διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση του ιού. Σε ένα κρίσιμο πείραμα, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν τον Ιούλιο, διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο έδωσε στους πιθήκους αρκετά αντισώματα για να τα προστατεύσουν από λοίμωξη με τον κορονοϊό.

Στη συνέχεια η Johnson & Johnson ξεκίνησε μικρές μελέτες ασφάλειας σε ανθρώπους, γνωστές ως δοκιμές Φάσης 1/2. Σε μια ανάλυση 395 εθελοντών δεν παρουσιάστηκαν σοβαρές παρενέργειες, ενώ παρήγαγαν ενθαρρυντικά επίπεδα αντισωμάτων ακόμη και μετά από μία μόνο λήψη, δήλωσε ο Dr. Stoffel.

Η εταιρεία σχεδιάζει να προσλάβει έως 60.000 άτομα άνω των 18 ετών για τη δοκιμή της Φάσης 3 στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κολομβία, το Μεξικό, το Περού και τη Νότια Αφρική.

Το πρωτόκολλο, για τα δοκιμαστικά σχέδια που δημοσίευσε η εταιρεία, έδειξε ότι ο στόχος της δοκιμής είναι να μετρήσει εάν το εμβόλιο παρουσιάζει 60% αποτελεσματικότητα μετά την δοκιμή σε 164 συμμετέχοντες που αναπτύσσουν τον Covid-19.

Διαφήμιση