Αρχική Ζώα 380 φάλαινες-πιλότοι βρήκαν το θάνατο στην Τασμανία (βίντεο)

380 φάλαινες-πιλότοι βρήκαν το θάνατο στην Τασμανία (βίντεο)

0
Διάσωση φαλαινών στην Τασμανία
Brodie Weeding/AFP/Getty Images
Διαφήμιση

Η πλειοψηφία από τις 470 φάλαινες-πιλότοι που είχαν παγιδευτεί σε ρηχά νερά των ακτών της Τασμανίας είναι πλέον νεκρές, παρά τις μαζικές προσπάθειες διασωστών που επιχειρούν στην περιοχή από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τετάρτης, οι 380 είναι πλέον νεκρές. Οι φάλαινες-πιλότοι είχαν εξοκείλει σε απομακρυσμένες ακτές του νησιού Τασμανία της Αυστραλίας. Και είναι οι περισσότερες που έχουν εξοκείλει ποτέ και οπουδήποτε στην Αυσττραλία.

Αρχικά 270 κήτη εντοπίστηκαν τη Δευτέρα σε μια περιοχή που είναι προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης, ενώ χθες στη διάρκεια αναγνωριστικών πτήσεων στην περιοχή εντοπίστηκαν άλλες 200 φάλαινες.

Σε εξέλιξη προσπάθειες διάσωσης – Έχουν σωθεί 88

«Διαθέτουμε έναν πιο συγκεκριμένο αριθμό και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι 380 φάλαινες έχουν πεθάνει», δήλωσε ο Νικ Ντέκα, διευθυντής εθνικών πάρκων της Τασμανίας.

Μια ομάδα 65 εργαζομένων σε εθνικά πάρκα, εθελοντών και αλιέων εξετάζουν τις φάλαινες πιλότους, ένα είδος που μπορεί να φτάσει τα 7 μέτρα μήκος και τους 3 τόνους βάρος, για να εντοπίσουν αυτές που είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν.

Προκειμένου να βοηθήσουν τα κήτη να ξαναβγούν στη θάλασσα, τέσσερις ή πέντε άνθρωποι μπαίνουν μέχρι τη μέση τους στα παγωμένα νερά για να τοποθετήσουν σχοινιά γύρω από τις φάλαινες ώστε να μπορέσουν βάρκες να τις οδηγήσουν έξω από τον κόλπο στον οποίο βρίσκονται.

Πλέον συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη διάσωση των περίπου 20 φαλαινών που έχουν ελπίδα να διασωθούν.

«Είναι πολύ κουραστικό σωματικά, αλλά και ψυχολογικά», υπογράμμισε ο Ντέκα.

Δείτε βίντεο με τη δράση των ομάδων διάσωσης των Guardian News:

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο οι φάλαινες, που ταξιδεύουν σε ομάδες, μερικές φορές εξοκέλλουν, όμως γνωρίζουν ότι ακολουθούν έναν αρχηγό και ότι συγκεντρώνονται γύρω από μια φάλαινα που έχει τραυματιστεί ή αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ενώ, η περίπτωση με τις περισσότερες φάλαινες να εξοκείλουν μαζικά, σημειώνεται το 1918 στο Chatham Island της Νέας Ζηλανδίας, καθώς είχαν αναφερθεί να εξοκείλουν από τα βαθιά, περίπου 1.000 φάλαινες-πιλότοι.

Η τελευταία καταγραφή παρόμοιου περιστατικού πάντως, ήταν το 1996 στο Dunsbrough της Δυτικής Αυστραλίας, όπου είχαν εξοκείλει 320 φάλαινες – πιλότοι και επιβίωσαν μονάχα οι 20.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, theguardian.com

Διαφήμιση