Αρχική Επιλεγμένα Κακοκαιρία «Ιανός»: Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά – Προειδοποίηση από πολιτική προστασία

Κακοκαιρία «Ιανός»: Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά – Προειδοποίηση από πολιτική προστασία

0
Ιανός
Διαφήμιση

Live

Η κακοκαιρία «Ιανός» έφτασε και έχει ήδη λάβει τα χαρακτηριστικά ενός μεσογειακού κυκλώνα, με την εκδήλωση έντονων φαινομένων.

Τα πρώτα φαινόμενα της κακοκαιρίας έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται στη Ζάκυνθο και σταδιακά θα επεκταθούν στο Ιόνιο και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

«Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 18/09/2020, ο Μεσογειακός Κυκλώνας ΙΑΝΟΣ θα επηρεάσει τα νησιά του Κεντρικού Ιονίου και παράκτια τμήματα της Δ. Ελλάδας με κύματα, το ύψος των οποίων θα φτάνει τα 7 μέτρα, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη κυματισμού που ακολουθεί», σύμφωνα με το meteo.

Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά

Τα φαινόμενα όπως προβλέπεται θα είναι πολύ έντονα, με αποτέλεσμα να δοθεί η εντολή, για όλα τα σχολεία της Δυτική Ελλάδας, να παραμείνουν κλειστά αύριο. Έκτακτα μέτρα λαμβάνονται και στους αυτοκινητοδρόμους. Οι περιοχές που θα βρεθούν στο διάβα της κακοκαιρίας τέθηκαν ήδη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή 18/9, τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη. Επιπλέον, κλειστά θα μείνουν και τα σχολεία Κεφαλονιάς και Ιθάκης με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Σταύρου Τραυλού.

Σε κατάσταση «ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας» περιοχές σε Δ. Ελλάδα-Πελοπόννησο

Σε κατάσταση «ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας» κηρύχθηκαν οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου λόγω της έλευσης της κακοκαιρίας «Ιανός», σύμφωνα με τη δήλωση που έκανε σήμερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη.

Μέχρι το βράδυ θα υπάρξει εικόνα για Αττική και Κόρινθο, δηλαδή για το δεύτερο κύμα της πορείας της κακοκαιρίας, ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σημειώνεται ότι «κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας» προβλέπεται από τον νέο νόμο σε περίπτωση επαπειλούμενου σοβαρού κινδύνου.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, όλος ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, είναι μια δύσκολη κατάσταση, πρόκειται για φαινόμενο με ιδιαίτερα στοιχεία.

Η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί

Οι πολίτες έλαβαν μήνυμα το απόγευμα της Πέμπτης από την πολιτική προστασία, στα κινητά τους τηλέφωνα, μέσω της εφαρμογής viber, με προειδοποιητικές συμβουλές, εν όψη της κακοκαιρίας. Το μήνυμα προειδοποιεί:

  • Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, ειδικά όταν είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε το 112.

Οι κάτοικοι μάλιστα, στα νησιά του Ιονίου προειδοποιήθηκαν και από μήνυμα της υπηρεσίας 112 για τα ακραία φαινόμενα που έρχονται και τις συμβουλές τις Πολιτικής Προστασίας.

Στα κινητά τηλέφωνα των χρηστών έφτασε το εξής μήνυμα: “Προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου. Αποφύγετε υπόγεια, ημιυπόγεια και σημεία που μπορούν να πλημμυρίσουν. Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο. Παρακολουθείτε ΜΜΕ”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here