Αρχική Καταστροφές Χάρτης πρόβλεψης για την κακοκαιρία «Ιανός» – Έκκληση του Χαρδαλιά για μεγάλη...

Χάρτης πρόβλεψης για την κακοκαιρία «Ιανός» – Έκκληση του Χαρδαλιά για μεγάλη προσοχή

0
cyclone qendresa
Εικόνα: hellenicweather.com
Διαφήμιση

Σε συνέχεια της ενημέρωσης, για την κακοκαιρία που θα επικρατήσει από αύριο το απόγευμα (17.09.2020) στην κεντρική και νότια Ελλάδα, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προβλέπει έναν χάρτη με τις περιοχές που θα επηρεαστούν από αυτήν.

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους. Με την κλιμάκωση των φαινομένων αναμένεται να δημιουργηθεί η κακοκαιρία «Ιανός».

Τον χάρτη με τις περιοχές όπου αναμένεται να χτυπήσει η νέα κακοκαιρία δημοσιεύει στην πρόβλεψή του για τον καιρό Γιάννης Καλλιάνος. Ειδικότερα, σε σχετική ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή την κακοκαιρία «Ιανός», ο Γιάννης Καλλιάνος σημειώνει ότι η Αττική θα χτυπηθεί δυνατά από την κακοκαιρία.

Η πέμπτη θα είναι η πρώτη μέρα της κακοκαιρίας, η οποία θα ξεκινήσεις από το νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της, σύμφωνα με το Hellenicweather.

Την παρασκευή η κακοκαιρία θα επικρατήσει στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

«Η Αττική θα βρεθεί στο επίκεντρο των καταιγίδων από το ξημέρωμα της Παρασκευής μέχρι κατά διαστήματα και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου», σύμφωνα με την πρόβλεψή του Γιάννη Καλλιάνου.

Το Σάββατο τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και για τοπικές χαλαζοπτώσεις, προειδοποιεί, ο Γιάννης Καλλιάνος.

Παράλληλα, εφιστά την «προσοχή στους σφοδρούς ανέμους που θα προκαλέσουν προβλήματα στο Ιόνιο και τα δυτικά παράκτια ηπειρωτικά τμήματα».

Έκκληση για ετοιμότητα των πολιτών

Έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι σε πλήρη ετοιμότητα έκανα ο Νίκος Χαρδαλιάς στην έκτακτη σημερινή του δήλωσή μέσω της ΕΡΤ. Ειδικότερη προσοχή εφίστασο σε όσους μένουν σε υπόγεια, ημιυπόγεια και ισόγεια, οι οποίοι θα ήταν ωφέλιμο να φιλοξενηθούν σε συγγενείς και φίλους, προκειμένου να προστατευτούν από τον μεσογειακό κυκλώνα που αναμένεται από αύριο.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι οι επιπτώσεις του «Ιανού», όπως έχει ονομαστεί ο κυκλώνας που αναμένεται, θα είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια. Τόνισε ότι ενδέχεται να προκληθούν ζημιές και πλημμύρες, πτώσεις δένδρων, ακόμα και άνοδος της στάθμης της θάλασσας, για αυτό και οι πολίτες πρέπει να είναι «σε απόλυτη επιφυλακή», ειδικά στις περιοχές που πρόκειται να πληγούν από τον κυκλώνα.

Οι περιοχές αυτές είναι η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Μεσσηνία, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Βοιωτία, η Αιτωλοακαρνανία, η Φωκίδα, η Αττική και η Εύβοια, ενώ το φαινόμενο θα πλήξει και άλλες περιοχές, όπως οι Κυκλάδες και πιθανόν η Κρήτη.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή, ενώ κάθε έξι ώρες θα γίνεται σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να παρακολουθείται στενά η πορεία της κακοκαιρίας, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην κατεύθυνση του κύματος. Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε την ανάγκη να τηρούν οι πολίτες συγκεκριμένες οδηγίες για την προστασία τους.

Οι απαραίτητες οδηγίες – επισημάνσεις – προειδοποιήσεις, όπως τις ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

  • Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρήσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Πηγή: hellenicweather.com, iefimerida.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση