Αρχική Καταστροφές Ο Ιανός έφτασε στην χώρα μας, με χαρακτηριστικά Μεσογειακού κυκλώνα (βίντεο)

Ο Ιανός έφτασε στην χώρα μας, με χαρακτηριστικά Μεσογειακού κυκλώνα (βίντεο)

0
Ιανός
Διαφήμιση

Ο Ιανός είναι εδώ. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα τις επόμενες ώρες κυρίως στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο.
Σήμερα το πρωί βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr

Αυτή την ώρα νέα έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται για την κακοκαιρία στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η κακοκαιρία χτυπάει το Ιόνιο. Έκλεισε η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης.

Ο Ιανός έχει αρχίσει να ενισχύεται και να αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane), όπως λέει το meteo.

IANOS sat1 17092020

Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του «Ιανού» είναι περί τα 1.000 hPa. Και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa. Οι άνεμοι που τον συνοδεύουν, εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή περίπου οκτώ μποφόρ.

Που θα κινηθεί

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο Ιανός θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 18/09.

Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του ΙΑΝΟΥ μέχρι και τη νύχτα του Σαββάτου 19/09. Υποδεικνύοντας τόσο την κίνηση του συστήματος, όσο και τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο (Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική Στερεά και ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο Ιανός θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό.

Κλειστή η γραμμή Κυλλήνη – Ζάκυνθος

Κλειστή είναι η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου η κακοκαιρία.

Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης.

Διαφήμιση