Κάτι τόσο απλό όσο το μαύρο χρώμα θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση του αριθμού των πουλιών που σκοτώνονται κάθε χρόνο από ανεμογεννήτριες. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ένα αιολικό πάρκο στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Smøla, η αλλαγή του χρώματος μιας μόνο λεπίδας από λευκό σε μαύρο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 71,9% στον αριθμό των θανάτων.
Η αιολική ενέργεια παρουσιάζει σημαντική αύξηση, με περισσότερα από 60GW νέας παραγωγικής ικανότητας να προστίθενται παγκοσμίως το 2019. Εφόσον οι στρόβιλοι τοποθετηθούν στο σωστό σημείο, η αιολική ενέργεια είναι φθηνότερη από την καύση ορυκτών καυσίμων.
Ωστόσο, δεν είναι όλοι λάτρεις των ανεμογεννητριών, λόγω του αντίκτυπου που έχουν στην πανίδα, όπως τα πουλιά και οι νυχτερίδες. Οι αμερικανικές Αρχές υπολόγισαν ότι περίπου 300.000 πουλιά σκοτώθηκαν από ανεμογεννήτριες το 2015 (που είναι πιθανώς δύο τάξεις μεγέθους λιγότερες όσον πεθαίνουν ως αποτέλεσμα πρόσκρουσης με γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας) και οι θάνατοι πουλιών από ανεμογεννήτριες μειώνονται καθώς η βιομηχανία υιοθετεί μεγαλύτερες λεπίδες, που κινούνται πιο αργά.
Έτσι, ο αριθμός των θανάτων μπορεί να έχει υπερεκτιμηθεί, αλλά είναι σημαντικός. Προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι τα πουλιά μπορεί να μην βλέπουν καλά τα εμπόδια κατά την πτήση τους και η προσθήκη οπτικών ενδείξεων, όπως διαφορετικά χρωματισμένα πτερύγια, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες τους να εντοπίσουν έναν ταχέως περιστρεφόμενο στρόβιλο.
Στο αιολικό πάρκο Smøla, οι τακτικοί έλεγχοι τεσσάρων συγκεκριμένων ανεμογεννητριών – ύψους 70 μέτρων με τρεις λεπίδες μήκους 40 μέτρων – εντόπισαν ότι σκοτώθηκαν 18 πουλιά που πέταξαν κοντά στις λεπίδες, μεταξύ 2006 και 2013, μαζί με πέντε άλλα είδη που είναι γνωστό ότι προσκρούουν στους πύργους. Άλλες τέσσερις τουρμπίνες που επιλέχθηκαν ως ομάδα ελέγχου ήταν υπεύθυνες για επτά θανάτους πουλιών.
Η μαύρη λεπίδα έκανε τη διαφορά
Το 2013, καθεμία από τις τέσσερις τουρμπίνες είχε μια μαύρη λεπίδα. Στα τρία χρόνια που ακολούθησαν, μόνο έξι πουλιά βρέθηκαν νεκρά λόγω χτυπημάτων. Συγκριτικά, 18 θάνατοι πουλιών καταγράφηκαν από τις τέσσερις ανεμογεννήτριες – μείωση 71,9% στο ετήσιο ποσοστό θνησιμότητας.
Η αναζήτηση στα δεδομένα έδειξε αλλαγές στους θανάτους πουλιών ανάλογα με την εποχή. Κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο, καταγράφηκαν λιγότεροι θάνατοι πουλιών στις βαμμένες τουρμπίνες. Το καλοκαίρι, οι θάνατοι των πτηνών αυξήθηκαν, ενώ οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο μικρός αριθμός στροβίλων στη μελέτη καθώς και η σχετικά σύντομη διάρκειά της έρευνας αξίζουν περαιτέρω μακροπρόθεσμης μελέτης.
Πηγή: hellenicweather.com