Αρχική COVID-19 Koρονοϊός: Όχι στα 2 – Στα 8 μέτρα πλέον η απόσταση προστασίας

Koρονοϊός: Όχι στα 2 – Στα 8 μέτρα πλέον η απόσταση προστασίας

0
social distancing
Εικόνα: healthtalk.unchealthcare.org


Η οδηγία που θέλει να τηρούμε απόσταση 2 μέτρων για την προστασία μας από πιθανή μόλυνση με το νέο κορονοϊό, θεωρείται πως στηρίζεται σε ξεπερασμένα επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα. Και συνιστά την τήρηση απόστασης 8 μέτρων.

Όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal (ΒΜJ) υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ιογενή σταγονίδια μπορεί να «ταξιδέψουν» έως και οκτώ μέτρα, όταν βήξει κάποιος ή φταρνιστεί, λόγος για τον οποίο θεωρεί «υπεραπλουστευτικές» τις συστάσεις για το social distancing της βρετανικής κυβέρνησης.

Υποστηρίζει δε ότι σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, όπως τα νάιτ κλαμπ και τα μπαρ, θα πρέπει οι θαμώνες να τηρούν μεταξύ τους αποστάσεις έως και οκτώ μέτρων, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες μεταξύ άλλων και στις ΗΠΑ, ενώ μπορεί να είναι χαλαρότεροι οι κανόνες σε άλλους, όχι τόσο επικίνδυνους χώρους.

«Έτσι θα παρέχεται μεγαλύτερη προστασία σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, αλλά και εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ελευθερία σε εκείνα χαμηλότερου κινδύνου, επιτρέποντας πιθανώς μια επιστροφή προς κάποιας μορφής κανονικότητα σε κάποιους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής», σημειώνει η μελέτη.

Τα σταγονίδια μεταφέρονται έως 8 μέτρα σε λίγα δευτερόλεπτα

Προσθέτει δε ότι κατά την εκπνοή, το τραγούδι, το βήξιμο και το φτάρνισμα παράγονται αέρια νέφη που μετακινούν ταχύτερα τα σταγονίδια σε απόσταση έως και επτά-οκτώ μέτρων μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές, η απόσταση που μπορούν να «ταξιδέψουν» τα σταγονίδια του κορωνοϊού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το αν ο φορέας της Covid-19 είναι σε κλειστό ή υπαίθριο χώρο, από το αν φορά μάσκα και από τον κλιματισμό του χώρου.

Ρόλο παίζουν και το ιικό φορτίο του φορέα, για πόσο διάστημα εκτίθενται άλλοι κατά την επαφή τους μ’ αυτόν, καθώς και πόσο ευάλωτοι είναι στη μόλυνση. Και αυτό, σύμφωνα με την έρευνα του Νίκολας Τζόουνς και των συναδέλφων του του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σημαίνει ότι η τήρηση αποστάσεων «θα πρέπει να θεωρηθεί μόνον ένα σκέλος της ευρύτερης προσέγγισης των υγειονομικών Αρχών για την αναχαίτιση της πανδημίας».

Όπως λένε, «θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού, περιλαμβανομένου του τακτικού, σχολαστικού καθαρισμού των χεριών, των επιφανειών και της χρήσης μασκών και προστατευτικού εξοπλισμού».

Πηγές: healthpharma.gr, iefimerida.gr

Οι τελευταίες εξελίξεις: