Αρχική Ελλάδα Η γερμανική διπλωματία στην Αν. Μεσόγειο – Η προνοητικότητα της Μάργκαρετ Θάτσερ  

Η γερμανική διπλωματία στην Αν. Μεσόγειο – Η προνοητικότητα της Μάργκαρετ Θάτσερ  

0
Μέρκελ
Διαφήμιση

Πίσω από την γερμανική διπλωματική προσπάθεια μεσολάβησης στις Ελληνοτουρκικές διαφορές αναρωτιέται κανείς αν μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα στην Ανατολική Μεσόγειο ή απλώς αποτελεί προσχηματική κάλυψη της Γερμανίας για την πολιτική των ίσων αποστάσεων που κρατάει μη μπορώντας να κάνει κάτι άλλο, απέναντι στο Ευρωπαϊκό ρεύμα συμπαράστασης στον Ελληνικό λαό.

Καλό είναι να έχουμε μικρές προσδοκίες, και κυρίως δεν πρέπει να ποντάρουμε στην διπλωματική βοήθεια της Γερμανίας. Βλέποντας την Γαλλία να έχει πάρει τα πρωτεία του στις Ευρωπαϊκές εξελίξεις μετά την αποχώρηση και της Μεγάλης Βρετανίας. Από την άλλη η Γερμανία επιχειρεί να θολώσει τα νερά και να πάρει το ηγεμονικό παιχνίδι πάνω της… έχοντας ιστορικές αναμνήσεις.

Η ελληνική πλευρά με αποφασιστικότητα και με την δυναμική της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη -αφού πλέον η χώρα μας δεν αποτελεί το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης αλλά ο κύριος παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στα Βαλκάνια- όχι μόνο βάζει η ίδια τους κανόνες σε ένα πιθανό διάλογο που δεν υπόκειται σε καμία Γερμανική κηδεμονία, αλλά μόνο στο εθνικό συμφέρον και διατυμπανίζει σε όλους με αποφασιστικότητα ότι εκπτώσεις στα εθνικά θέματα δεν πρόκειται να δεχτεί.

Όσο και να θέλουμε να δεχτούμε την καλοπροαίρετη στάση της Γερμανικής πλευράς ωστόσο καλό είναι να θυμόμαστε:

  • τις τεράστιες εμπορικές συναλλαγές που έχει με την Τουρκία, 7.400 γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται σε τουρκικό έδαφος χρησιμοποιώντας Γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο,
  • ότι ήδη 4 εκατομμύρια, Τούρκοι βρίσκονται στην Γερμανία καιτα 2 εκατ από αυτού είναι πολιτογραφημένοι Γερμανοί, ψηφίζουν και στην πλειονότητα τους είναι οπαδοί του Ερντογάν
  • ότι η σύμμαχος μας Γερμανία έχει μεγάλο ποσοστό εξαγωγών όπλων στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή παρά το εμπάργκο,
  • την πολιτική απόφαση της Γερμανίας να μην καλέσουν την χώρα μας στην πρόσφατη συνάντηση του Βερολίνου για την Λιβύη

Άλλωστε δεν είναι τυχαία η ανοχή της Γερμανίας στον Ερντογάν αφού αυτή πρωτοστάτησε το 2016 στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, όταν η Άγκυρα άφηνε υπόνοιες για ανεξέλεγκτα κύματα μεταναστών κάτι που το κάνει επανειλημμένα και ως μοχλό πίεσης.

Εάν οι πρωτεργάτες.. χώρες μέλη της ΕΕ, είχαν προνοήσει και είχαν βάλει συγκεκριμένα όρια στο άνοιγμα των συνόρων θέλοντας την επέκταση και το «Eurofuture»,  δεν θα είχαμε τον Ερντογάν να εκβιάζει απάνθρωπα αν δεν του δώσουν ότι ζητεί.

Αποκρούωντας έτσι και τον άλλο του στόχο, την σταδιακή ισλαμοποίηση της ίδιας της Ευρώπης.

Μάργκαρετ Θάτσερ- Bruges Speech

Margaret Thatcher
Μάργκαρετ Θάτσερ Φωτό: .britannica.com

Στους σχεδιασμούς εκείνους απάντησε προνοητικά η Μάργκαρετ Θάτσερ, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Είναι πρέπον, σε αυτές τις στιγμές που περνούμε να θυμηθούμε την ιστορική ομιλία της, γνωστή ως η «Bruges Speech», στο Βέλγιο στις 21 Σεπτεμβρίου 1988, όπου προειδοποιούσε για το μέλλον.

Σε αυτή την ιστορική ομιλία μίλησε για «Συνεργασία μεταξύ Κυρίαρχων Κρατών» (Sovereign States), όπου έγινε γνωστή η θέση της εναντίον των ανοιχτών συνόρων.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της «τρέλας» για την οποία προειδοποίησε η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1988;   H σιδηρά κυρία παραιτείται, η Βρετανία ν φεύγει από την Ε.Ε και οι ισχυρές χώρες-  μεταξύ των οποίων και η Γερμανία-  σκέφτονται πρωτίστως  τις δικές τους οικονομικές συναλλαγές με την Τουρκία χρησιμοποιώντας το μαστίγιο και το καρότο…

Δεν υπάρχουν περιθώρια ,θα πρέπει και οι πλέον ανιστόρητοι, δικοί μας τουρκόφιλοι, προβοκάτορες να αντιληφθούν ότι το μόνο που απαιτείται αυτή την στιγμή είναι η συγκρότηση ενός κοινού μετώπου εθνικής ομοψυχίας , εθνικής δικαίωσης και αξιοπρέπειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κάνει πράξη, καιρός να τον ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

Γιάννης Μαραγκουλης
Του δημοσιογράφου Γιάννη Μαραγκούλη

 

Διαφήμιση