Αρχική COVID-19 10 φορές ισχυρότερη μετάλλαξη του κορονοϊού προκαλεί παγκόσμια ανησυχία

10 φορές ισχυρότερη μετάλλαξη του κορονοϊού προκαλεί παγκόσμια ανησυχία

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Ανησυχία δημιουργεί ο εντοπισμός πολύ πιο ισχυρής μετάλλαξης του νέου κορονοϊού, που αναφέρεται ως 10 φορές ισχυρότερη. Πρόκειται για τη μετάλλαξη D614G που εντοπίστηκε σε μια εστία ορισμένων από 45 κρούσματα στη Μαλαισία.

Πριν δύο περίπου μήνες, ανησυχία είχε προκαλέσει το παρεμφερές στέλεχος D614D που είχε διαπιστωθεί ως ιδιαίτερα μεταδοτικό εξαιτίας και των “αιχμών” του ιού. Καθιστούσε τον ιό ιδιαίτερα μεταδοτικό και αποδόθηκε εκεί η γρηγορότερη μετάδοσή του σε διάφορες εστίες κρουσμάτων.

Αυτή τη φορά, η μετάλλαξη D614G αφορά την αλλαγή ενός αμινοξέως στην πρωτεϊνη του ιού που έχει άμεση σχέση με την “προσάρτησή” του στα ανθρώπινα κύτταρα. Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί προγενέστερα στην Ιταλία. Και ενώ, οι διάφορες μεταλλάξεις του ιού είναι πολλές, η συγκεκριμένη ως επιθετικότερη δύναται να ευθύνεται για την παγκόσμια διασπορά του.

Η νέα αυτή αναφορά ανατρέπει τα δεδομένα καθώς το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος μπορεί να σημαίνει ότι οι μελέτες για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μπορεί να είναι ελλιπείς ή αναποτελεσματικές έναντι της μετάλλαξης, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Υγείας της Μαλαισίας, Noor Hisham Abdullah.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την άλλη μεριά λέει δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προκαλεί σοβαρότερη λοίμωξη. Όπως αναφέρει το δίκτυο το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος φαίνεται να επικρατεί σιγά-σιγά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα προστασίας επειδή αυτό το στέλεχος έχει πλέον βρεθεί στη Μαλαισία», έγραψε ο Noor Hisham στο Facebook το Σάββατο.

Πηγές: newsbomb.gr, timesofindia.indiatimes.com

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση