Αρχική Καταστροφές Τόνοι χρυσού και πλατίνας στα σκουπίδια, λέει ο ΟΗΕ

Τόνοι χρυσού και πλατίνας στα σκουπίδια, λέει ο ΟΗΕ

0
χωματερές
Διαφήμιση

Χρυσό, πλατίνα και άλλα πολύτιμα μέταλλα αξίας πάνω από 10 δις δολάρια καταλήγουν κάθε χρόνο στις χωματερές των ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Αυτό αναφέρει η νέα έκθεση Global E-waste Monitor του ΟΗΕ. Πέρυσι καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ. Με τα ηλεκτρονικά απόβλητα να υπολογίζονται σε 54 εκατομμύρια τόνους. Ποσότητα μεγαλύτερη κατά 21% μέσα σε πέντε χρόνια. Ζυγίζοντας το ίδιο με 350 μεγάλα κρουαζιερόπλοια, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.

Η αύξηση των παγκόσμιων ηλεκτρονικών αποβλήτων δεν είναι μόνο ένας σημαντικός περιβαλλοντικός κίνδυνος αλλά και ένας κίνδυνος για την υγεία.

Ο αριθμός των ηλεκτρονικών αποβλήτων για 2019 ισοδυναμεί με 7,3 κιλά για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στη Γη, αν και η χρήση τους επικεντρώνεται στα πλουσιότερα έθνη.

Το ποσοστό των ηλεκτρονικών αποβλήτων αυξάνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο πληθυσμό. Το 2019 ανακυκλώθηκε μόλις και το 17% των ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως κάθε χρόνο απορρίπτονται 50 τόνοι υδραργύρου από οθόνες, λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και άλλα ηλεκτρονικά απόβλητα.

Τα αέρια που απελευθερώθηκαν από τα ψυγεία και τις μονάδες κλιματισμού που πετάχτηκαν σε χωματερές, ήταν ισοδύναμα με 98 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Ίση ποσότητα εκπέμπει στην ατμόσφαιρα μια χώρα, όπως το Βέλγιο.

Τόνοι χρυσού και πλατίνας στα σκουπίδια, λέει ο ΟΗΕ

Κίνδυνος για το περιβάλλον και την υγεία

Οι ειδικοί λένε ότι τα ηλεκτρονικά απόβλητα, που είναι τώρα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ροή οικιακών απορριμμάτων στον κόσμο, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία.

Η απλή απόρριψη ηλεκτρονικών αντικειμένων χωρίς να διασφαλιστεί η σωστή ανακύκλωση τους οδηγεί στην απώλεια βασικών υλικών. Όπως σιδήρου, χαλκού και χρυσού.
Αυτά θα μπορούσαν να ανακτηθούν και να χρησιμοποιηθούν ως πρωτογενείς πρώτες ύλες για την κατασκευή νέου εξοπλισμού. Μειώνοντας έτσι τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την εξόρυξη και διύλιση πρώτων υλών.

ΟΗΕ

Η Ευρώπη, πρώτη σε κατανάλωση, ανακύκλωση

Ενώ τα περισσότερα από τα ηλεκτρονικά απόβλητα δημιουργήθηκαν στην Ασία (24,9 Mt) το 2019, η Ευρώπη ηγήθηκε των διαγραμμάτων ανά άτομο με 16,2 kg κατά κεφαλήν, ανέφερε η έκθεση.

Ωστόσο, η ήπειρος κατέγραψε επίσης το υψηλότερο τεκμηριωμένο επίσημο ποσοστό συλλογής και ανακύκλωσης ηλεκτρονικών αποβλήτων στο 42,5%. Ακόμα κάτω από το στόχο του 65%. Η Ευρώπη ήταν πολύ μπροστά από τους άλλους σε αυτό το μέτωπο. Η Ασία κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 11,7%.

Διαφήμιση