Αρχική COVID-19 Κύπρος: Θα χρειαστεί 1,2 εκατομμύρια εμβόλια για τον κορονοϊό

Κύπρος: Θα χρειαστεί 1,2 εκατομμύρια εμβόλια για τον κορονοϊό

0
Εμβόλιο

Το Κυπριακό υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει την προμήθεια 1,2 εκατομμυρίων εμβολίων για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων.

Συγκεκριμένα, έχει ήδη διαβιβάσει τη σχετική ζήτηση, πριν από τρεις εβδομάδες, δια του εκπροσώπου του. Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, διευκρινίζει ότι η Κύπρος, μαζί με τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία κ. Στέλλας Κυριακίδου, μέσω της οποίας θα χρησιμοποιηθούν 2,7 δισ. ευρώ από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης (Emergency Support Instrument – ESI) για επένδυση σε εταιρείες που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα ή είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο σε σχέση με την έρευνα και την κλινική δοκιμή των εμβολίων. Εν προκειμένω, η Επιτροπή ήδη διαπραγματεύεται με την εταιρεία AstraZeneca, η οποία βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο για την παρασκευή εμβολίου.

Μέσα από τη συνεργασία που θα δημιουργηθεί, διασφαλίζεται ότι δεν θα γίνονται ξεχωριστές διαπραγματεύσεις ή θα υποβάλλονται χωριστά παραγγελίες από το κάθε κράτος μέλος.

Μέσω της κοινής διαπραγμάτευσης που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλα τα κράτη μέλη, ενισχύεται η θέση όλων των χωρών, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους ή τη διαπραγματευτική τους ισχύ, ενώ διασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση σε ό,τι αφορά στα θεραπευτικά προϊόντα, είτε πρόκειται για φάρμακα ή εμβόλιο, στον ίδιο χρόνο και το ίδιο ποσοστό που θα δοθεί σε όλες τις χώρες.

Για καλύτερο συντονισμό, έχει δημιουργηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιτροπή, η οποία έχει την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση και στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Κύπρου. Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη διαβιβάσει πριν από τρεις εβδομάδες, δια του εκπροσώπου του, την ανάγκη για προμήθεια 1,2 εκατ. εμβολίων. Σημειώνεται ότι στην ποσότητα αυτή περιλήφθηκαν και οι Τουρκοκύπριοι, καταλήγει η εν λόγω ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here