Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Σε καλό δρόμο το εμβόλιο της Οξφόρδης

Κορονοϊός: Σε καλό δρόμο το εμβόλιο της Οξφόρδης

0
εμβόλιασμός στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, bbccom
Eμβoλιασμός - Πηγή: OXFORD UNIVERSITY, όπως δημοσιεύθηκε στο bbc.com
Διαφήμιση

Σε καλό δρόμο, οδηγούν τα αποτελέσματα από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου για το νέο κορονοϊό που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με τη συνεργασία της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, και που περίμενε εναγωνίως η επιστημονική κοινότητα τις τελευταίες ημέρες.

Από τα πρώτα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, προκύπτει ότι το εμβόλιο είναι σε θέση να παράγει αντισώματα που εξουδετερώνουν τον κορονοϊό, αλλά και Τ-λεμφοκύτταρα (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος), που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι της νόσου Covid-19.

Το 90% των ατόμων που συμμετείχαν λαμβάνοντας μία δόση, ανέπτυξε αντισώματα που εξουδετέρωναν τον ιό, ενώ μόνο 10 άτομα έλαβαν 2 δόσεις και ανέπτυξαν όλοι αντισώματα που εξουδετέρωναν τον ιό.

Κορονοϊός: Σε καλό δρόμο το εμβόλιο της Οξφόρδης

Σχετικά με τις παρενέργειες, ήταν οι αναμενόμενες, αφού το 70% των συμμετεχόντων εμφάνισαν πονοκέφαλο ή πυρετό, που αντιμετωπίζονταν με παρακεταμόλη.

Το δείγμα συμμετεχόντων είναι μικρό για να λεχθεί με σιγουριά εάν έχει εν τέλει βρεθεί το εμβόλιο, οπότε και στην επόμενη φάση δοκιμών θα συμμετάσχουν 10.000 άτομα στη Βρετανία. Επιπρόσθετα, μένει να δούμε πως αυτά τα άτομα αντιδρούν εκτιθέμενα και πάλι στον ιό και γενικότερα την πορεία τους στο χρόνο. Ωστόσο, η συνολική εικόνα των εφαρμογών είναι θετική.

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής έγιναν γνωστά μέσα από δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Πηγές: bbc.com, ygeiamou.gr

Διαφήμιση