Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα, είναι μια συχνή λειτουργική διαταραχή η οποία φαίνεται ότι αφορά ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού (περίπου το 20%). Αν και η διατροφή δεν παίζει μεγάλο ρόλο στην αιτιοπαθογένεια του συνδρόμου, πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι συγκεκριμένες τροφές εντείνουν τα συμπτώματα. Άλλωστε, 9 στα 10 άτομα αναφέρουν ότι διάφορες τροφές επηρεάζουν την ένταση των συμπτωμάτων τους.
Της Κάλλιας Θ. Γιαννιτσοπούλου
MSc, MBA, SRD
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Διατροφικές συμβουλές
- Προσπαθήστε να κάνετε πολλά μικρά και συχνά γεύματα.
- Κάντε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.
- Αποφύγετε τις λιπαρές τροφές.
- Περιορίστε την κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη και αλκοόλ και παράλληλα αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν σορβιτόλη.
- Αποκλείστε τρόφιμα που παράγουν αέρια (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, μπιζέλια, κρεμμύδι, πιπεριές).
- Αν έχετε γαστρεντερικές διαταραχές μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων πιθανόν να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, γι’ αυτό προτιμήστε γιαούρτι και τυρί που έχουν λιγότερη λακτόζη αντί του γάλακτος.
- Αν έχετε ευαισθησία, προσπαθήστε να αποφύγετε τις καυτερές και πικάντικες τροφές.
Δίαιτα FODMAPs για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων
Τα τελευταία χρόνια, ένα διαιτητικό σχήμα το οποίο ονομάζεται FODMAPs έχει κάνει δυναμική εμφάνιση και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ. Μελέτες αναφέρουν ότι το διαιτητικό σχήμα FODMAPs μπορεί βοηθήσει το 70% των ατόμων με ΣΕΕ. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο περιορισμός συγκεκριμένων υδατανθράκων είχε ως αποτέλεσμα τον σημαντικό περιορισμό των λειτουργικών συμπτωμάτων του γαστρεντερικού σωλήνα όπως η διάρροια, τα αέρια και ο πόνος.
Στην πραγματικότητα, τα FODMAPs είναι απλά και συνηθισμένα σάκχαρα που τα βρίσκουμε στα σιτηρά, στα φρούτα, στα λαχανικά, σε κάποια όσπρια, στα γαλακτοκομικά, καθώς και σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα.
Πώς λειτουργεί το διαιτητικό σχήμα FODMAPs;
- Εφαρμογή διατροφή για 4-6 εβδομάδες, αποκλείοντας όλους του ύποπτους ολιγοσακχαρίτες.
- Μετά από αυτό το διάστημα και εφόσον υπάρχει βελτίωση, γίνεται σταδιακή εισαγωγή των τροφών για να εντοπιστούν οι πιθανοί «ένοχοι».
- Είναι πολύ σημαντικό, επειδή η διατροφή FODMAPs είναι αρκετά αυστηρή, να γίνεται υπό την επίβλεψη διαιτολόγου εκπαιδευμένου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται
- Εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, γρέϊπφρουτ), μήλο, αχλάδι, ανανάς, πεπόνι
- Κρεμμύδι, πράσο, σπαράγγι, αγκινάρα.
- Σορβιτόλη και μαννιτόλη. Υπάρχουν σε τσίχλες, γλυκά όπου χρησιμοποιούνται ως γλυκαντικές ύλες.
- Κουνουπίδι, μαρούλι, ρόκα, μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών
Τροφές που ανακουφίζουν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου
- φυσικό πίτουρο (μπραν)
- λιναρόσπορος
- σποράκια chia
- μέντα
- γλυκάνισος
- ρίγανη
Για να αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ενοχλητικά συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, επικοινωνήστε με ένα διαιτολόγο, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει σύμφωνα με τις προσωπικές σας ανάγκες και βασισμένος στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα.
πηγή: somaygies.gr