Αρχική Τουρισμός - Ταξίδια Τι ισχύει για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο

Τι ισχύει για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο

0
hotel room service
Διαφήμιση

Τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στον τουρισμό περιγράφει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.
Με την εγκύκλιο δίνονται διευκρινίσεις για την ΚΥΑ σχετικά με την ενίσχυση των εποχικά εργαζόμενων.

Επαναπροσλήψεις και επίδομα 534 ευρώ

  • Οι εργοδότες – επιχειρήσεις υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν τους ίδιους εργαζόμενους που απασχολούσαν και πέρυσι. Το ίδιο ισχύει και για τις εταιρείες τουριστικών λεωφορείων.
  • Οι επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν έως τον Σεπτέμβριο, μπορούν να βάλουν σε αναστολή μέρος ή όλους τους εργαζόμενους τους. Από την ημερομηνία επαναπρόσληψης και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ.

“Στοπ” στις απολύσεις

Τι ισχύει για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο

  • Στην περίπτωση που επιχειρήσεις θέσουν σε διαθεσιμότητα μέρος ή το σύνολο των εργαζόμενων, δεν μπορούν να κάνουν απολύσεις από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
    Κι αν κάποιος εργοδότης καταγγείλει κάποια σύμβαση σε αυτό το διάστημα, αυτή θα είναι άκυρη.
  • Στην περίπτωση που ένα ξενοδοχείο ανοίξει στο τέλος Ιουνίου, οι εργαζόμενοι πρέπει να υποβάλουν μονομερώς υπεύθυνη δήλωση για το διάστημα από την 1η Ιουνίου έως την προηγούμενη του ανοίγματος της επιχείρησης, ώστε να πάρουν το ποσό που τους αναλογεί από τα 534 ευρώ.
  • Αν οι τουριστικές επιχειρήσεις που ανοίξουν αποφασίσουν να κλείσουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο, λόγω των εξελίξεων με τον κορονοϊό, οι εργαζόμενοι θα είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ από την ημέρα της οριστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά η εγκύκλιος για τους εργαζόμενους στον τουρισμό

Α) i) α) οι εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, εποχικής λειτουργίας, που επαναλειτουργούν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, υποχρεούνται κατά την επαναλειτουργία τους να επαναπροσλάβουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολήθηκαν κατά μέσο όρο κατά τα δύο προηγούμενα έτη (2018-2019) και σε κάθε περίπτωση τους εργαζομένους που απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019 και συνεχίζουν να επιθυμούν να εργαστούν στους ίδιους εργοδότες. Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για όσους εργαζόμενους δεν εκδήλωσαν με οποιοδήποτε τρόπο την πρόθεσή τους να επαναπροσληφθούν στον ίδιο εργοδότη έως την ημερομηνία επαναλειτουργίας της επιχείρησης κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

β) οι εργοδότες-επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας, που επαναλειτουργούν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, υποχρεούνται κατά την επαναλειτουργία τους να επαναπροσλάβουν τους ίδιους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019 και συνεχίζουν να επιθυμούν να εργαστούν στους ίδιους εργοδότες. Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για όσους εργαζόμενους δεν εκδήλωσαν με οποιοδήποτε τρόπο την πρόθεσή τους να επαναπροσληφθούν στον ίδιο εργοδότη έως την ημερομηνία επαναλειτουργίας της επιχείρησης κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

Η επαναπρόσληψη υλοποιείται με την υποβολή του σχετικού εντύπου Ε3: «Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης (Ε3 Αναγγελία Πρόσληψης και Ε4 Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης) στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

ii) α) Οι εργοδότες-επιχειρήσεις της πρώτης περίπτωσης που επαναλειτουργούν εντός των μηνών Ιουνίου – Ιουλίου- Αυγούστου- Σεπτεμβρίου, δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησής τους από την ημερομηνία επαναπρόσληψη τους και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, ανεξαρτήτως της χρονικής διάρκειας απασχόλησής τους κατά την προηγούμενη περίοδο.

β) Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή σύμφωνα με τα παραπάνω, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

γ) Επισημαίνεται ότι εργαζόμενοι σε εργοδότες-επιχειρήσεις της πρώτης περίπτωσης που θα επαναλειτουργήσουν εντός των μηνών Ιουνίου – Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, καθίστανται δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναλειτουργίας της επιχείρησης.

Παράδειγμα

Ι. Εργαζόμενος που επαναπροσλαμβάνεται υποχρεωτικά σε εργοδότη-επιχείρηση εποχικής λειτουργίας, πχ σε τουριστικό κατάλυμα, που επαναλειτουργεί στις 25 Ιουνίου, υποβάλλει μονομερή υπεύθυνη δήλωση για το διάστημα από 1/6/2020 μέχρι 24/6/2020.
Από την 25/6/2020, ημερομηνία επαναλειτουργίας του εποχικού τουριστικού καταλύματος και σε κάθε περίπτωση μετά την επαναπρόσληψη του εν λόγω εργαζομένου, υπεύθυνος υποβολής δήλωσης αναστολής της σύμβασης εργασίας του εργαζόμενου στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» είναι ο εργοδότης, δηλαδή το τουριστικό κατάλυμα.
Αυτό σημαίνει ότι πλέον ο εργαζόμενος μετά την 25/6/2020 δεν υποβάλλει μονομερή υπεύθυνη δήλωση. Ο εργοδότης δύναται για τον εν λόγω εργαζόμενο είτε να θέσει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή είτε να τον απασχολήσει υποβάλλοντας το έντυπο Ε4-συμπληρωματικός ωραρίου στην «ΕΡΓΑΝΗ».

Σε περίπτωση που η ανωτέρω επιχείρηση του παραδείγματος επαναλειτουργήσει στις 15 Ιουλίου 2020, ο εργαζόμενος με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης θα υποβάλει στην «ΕΡΓΑΝΗ» δύο μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις, μία για το διάστημα από 1/6/2020 έως 30/6/2020 και μία για το διάστημα από 1/7/2020 έως 14/7/2020.

δ. Στην περίπτωση που εργοδότες- επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν, αποφασίσουν να διακόψουν οριστικά τις εργασίες τους νωρίτερα, πριν το πέρας της θερινής τουριστικής περιόδου, λόγω των συνεπειών του φαινομένου του κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν σ’ αυτές καθίστανται δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για το χρονικό διάστημα από την οριστική διακοπή εργασιών της επιχείρησης έως τις 30/9/2020. Στην περίπτωση αυτή ακολουθείται η διαδικασία υποβολής των σχετικών μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων των εργαζομένων.

iii) Εργοδότες-επιχειρήσεις της περίπτωσης που θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, σύμφωνα με την περίπτωση ii) της παρούσας, υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας τους κατά το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως 30/9/2020 και σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

Β) i) α) Εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, που επαναλειτουργούν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 και θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εργαζομένων, προβαίνουν σε οριστική ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων, με βάση το ποσοστό πληρότητας της επιχείρησης, σταδιακά ως εξής:

  • με τη συμπλήρωση 20% της πληρότητας, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,
  • με τη συμπλήρωση 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων,
  • με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής όλων των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων.

β) Εργοδότες-επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας, που επαναλειτουργούν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 και θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εργαζομένων, προβαίνουν σε οριστική ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων, ανάλογα με τη λειτουργική τους πληρότητα.

γ) Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων των οποίων ανακαλείται οριστικά η αναστολή δεν δύναται να τεθούν εκ νέου σε αναστολή.

Οι παραπάνω εργοδότες-επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να:

  • α) προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών και σε κάθε περίπτωση μετά την επαναπρόσληψη τους. Σε αυτή την περίπτωση οι εργοδότες-επιχειρήσεις υποχρεούνται να το γνωστοποιήσουν στο έντυπο της ΕΡΓΑΝΗ «Υπεύθυνη Δήλωση Προσωρινής Ανάκλησης Αναστολής Σύμβασης για Έκτακτες, Κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες κι ανελαστικές ανάγκες», σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας. Το χρονικό διάστημα της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας θεωρείται χρόνος εργασίας που αμείβεται εξ ολοκλήρου από τους εργοδότες-επιχειρήσεις. Στην περίπτωση αυτή η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου 2020.
  • β) κάνουν χρήση του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δηλαδή να υπαγάγουν στον εν λόγω μηχανισμό εργαζόμενους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, εφόσον έχουν προβεί σε επαναπροσλήψεις αυτών και πληρούνται οι προϋποθέσεις. Σε περίπτωση εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, με την υποβολή αίτησης/δήλωσης για την ένταξή τους στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», η αναστολή της σύμβασης εργασίας λογίζεται ως οριστικά ανακληθείσα από τη δηλωθείσα ημερομηνία ένταξής τους στον Μηχανισμό και εφεξής.
  • Γ) Εργαζόμενοι των εργοδοτών-επιχειρήσεων κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας, που δεν θα επαναλειτουργήσουν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για όλο το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως 30/9/2020, εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Στην περίπτωση αυτή οι ως άνω εργαζόμενοι υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση στην «ΕΡΓΑΝΗ».
  • Δ) Επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή, διατηρούν το δικαίωμα επαναπρόσληψης για τη θερινή τουριστική περίοδο 2021.
  • Ε) Εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας, που δεν θα επαναλειτουργήσουν έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν σχετικά τους εργαζόμενους με κάθε πρόσφορο μέσο.
  • ΣΤ) Το ποσοστό του 17% των πρακτικά ασκούμενων στα ξενοδοχεία υπολογίζεται στους πραγματικά απασχολούμενους.
Διαφήμιση