Αρχική Άσκηση Τεστ αίματος δείχνει την φυσική κατάσταση πριν και μετά την άσκηση

Τεστ αίματος δείχνει την φυσική κατάσταση πριν και μετά την άσκηση

0
Γυμναστήριο
Διαφήμιση

Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να δείξει αν και κατά πόσο είμαστε “σε φόρμα” πριν και μετά την άσκηση.

Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ανέπτυξαν ήδη το πρώτο πειραματικό “έξυπνο” τεστ αίματος.

Το “έξυπνο” τεστ, θα δίνει πληροφορίες για το πώς αντιδρά το σώμα σε μοριακό επίπεδο στην άσκηση. Και μελλοντικά θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με άλλες κλινικές εξετάσεις αξιολόγησης της φυσικής κατάστασης.

Οι ερευνητές εντόπισαν μοριακούς βιοδείκτες για διάφορες διαδικασίες. Όπως ο μεταβολισμός, η ανοσία, το οξειδωτικό στρες, η μυϊκή και η καρδιαγγειακή λειτουργία. Κι αυτοί όλοι μαζί δείχνουν πώς η έντονη άσκηση επηρεάζει το σώμα.

Για πρώτη φορά ολοκληρωμένες μετρήσεις μοριακών διακυμάνσεων μετά την άσκηση

Τεστ αίματος δείχνει την φυσική κατάσταση πριν και μετά την άσκηση

Είναι η πρώτη φορά που καθίσταται εφικτή μία τόσο ολοκληρωμένη μοριακή εικόνα για τις βιοχημικές αλλαγές στο σώμα λόγω της άσκησης.

Εκατοντάδες χιλιάδες μετρήσεις από τους 36 συμμετέχοντες στη μελέτη άνοιξαν ένα παράθυρο στις χημικές διακυμάνσεις που βιώνει το σώμα κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης.

“Όλοι γνωρίζουν ότι η άσκηση είναι καλή, αλλά πραγματικά δεν ξέρουμε τις αντιδράσεις που οδηγεί σε μοριακό επίπεδο, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Michael Snyder, καθηγητής και πρόεδρος της γενετικής.

Στόχος μας στην αρχή ήταν να κάνουμε μια πολύ περιεκτική ανάλυση του τι συμβαίνει στο σώμα αμέσως μετά την άσκηση.”

Μια… αναταραχή αλλαγής

τεστ αίματος

Αποδεικνύεται ότι τα δύο πρώτα λεπτά μετά την άσκηση, το σώμα βιώνει μια έντονη αναταραχή μοριακής δραστηριότητας.

Στους περισσότερους συμμετέχοντες, οι μοριακοί δείκτες φλεγμονής, η επούλωση των ιστών και το οξειδωτικό στρες, ένα φυσικό υποπροϊόν του μεταβολισμού, αυξήθηκαν απότομα λίγο μετά το άλμα από τον διάδρομο, καθώς το σώμα τους άρχισε να ανακάμπτει.

Οι μοριακοί δείκτες του μεταβολισμού ποικίλλουν. Στα 2 λεπτά, δείγματα αίματος αποκάλυψαν ότι το σώμα μεταβολίζει ορισμένα αμινοξέα για ενέργεια. Αλλά άλλαξε στο μεταβολισμό της γλυκόζης, ενός τύπου σακχάρου, περίπου σε 15 λεπτά.

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν πως τα άτομα με ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη έχουν μειωμένη ανοσοαπόκριση μετά την άσκηση.

“Η αεροβική γυμναστική είναι ένα από τα καλύτερα μέτρα μακροζωίας, δήλωσε ο Kévin Contrepois, διευθυντής στο Τμήμα Γενετικής.

Μια απλή εξέταση αίματος θα παρέχει πληροφορίες πολύτιμες για την παρακολούθηση της υγείας, ενός ατόμου”.

Η ερευνητική ομάδα φιλοδοξεί ότι το τεστ θα είναι ένας ταχύτερος, φθηνότερος και άνετος τρόπος για να μετρήσουν αντικειμενικά την αερόβια γυμναστική.

Με τα προκαταρκτικά δεδομένα, η ομάδα έχει υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του τεστ, που δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο στο κοινό.

Διαφήμιση