Αρχική COVID-19 Κικίλιας: Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα νησιά εν όψει κορονοϊού

Κικίλιας: Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα νησιά εν όψει κορονοϊού

0
Μήλος
Μήλος
Διαφήμιση

Δεδομένου του ανοίγματος στον τουρισμό από χθες για τη χώρα μας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, έχει ανακοινώσει μια σειρά υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον περιορισμό αλλά και τη διαχείριση του κορονοϊού στα νησιά μας.

Το σχέδιο αντιμετώπισης του κορονοϊού στα νησιά, περιλαμβάνει τη στήριξη των υπαρχόντων δομών υγείας, τη δυνατότητα επιτυχών αεροδιακομιδών όπου χρειαστεί, τους εντατικούς υγειονομικούε ελέγχους και τη διεξαγωγή τεστ

Οι δομές υγείας στα νησιά

Κορονοϊός

Συγκεκριμένα, έχουν προβλεφθεί 446 λειτουργικές κλίνες αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό, που σύμφωνα με την παρουσίαση του υπουργού, εάν χρειαστεί θα μπορούν να επεκταθούν στις 664. Ενώ, οι ΜΕΘ ανέρχονται σε 18, αλλά όμως θα μπορούν να επεκταθούν σε 79.

Επιπρόσθετα, θα υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης ιατρικών αναγκών και αναγκών προσωπικού σε διάφορα νησιά από μεγάλες κεντρικές μονάδες. Για παράδειγμα η Σάμος, η Σαντορίνη και η Τήνος θα δύναται να εξυπηρετηθούν με προσωπικό από το Τζάνειο. Η Νάξος από το Αττικόν, Τήνος, Σάμος και Μήλος από το Γεν.Κρατικό Νίκαιας, η Μήλος και από τη Λειβαδιά, η Σάμος και από το Θριάσιο.

Υπηρεσίες από συμβεβλημένους γιατρούς και προσλήψεις

Κορονοϊός

Παράλληλα, θα προσφέρουν και τις υπηρεσίες τους 600 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, ενώ ταυτόχρονα έχουν γίνει 687 προσλήψεις σε δημόσιες δομές υγείας που αφορούν 72 γιατρούς και 615 νοσηλευτές. Τέλος, έχουν εγκριθεί 1.100 νέες προσλήψεις.

Διεξαγωγή ελέγχων

Κορονοϊός

Προβλέπεται ακόμη η διεξαγωγή εργαστηριακού ελέγχου στα νησιά για τον άμεσο εντοπισμό ασθενών, ώστε να λαμβάνονται εν συνεχεία τα απαραίτητα μέτρα και οι απαιτούμενες ιχνηλατήσεις.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η μεταφορά μοριακών αναλυτών στα νησιά, με προβλεπόμενο δίκτυο μεταφοράς δειγμάτων με μαζικές δειγματοληψίες. Θα υπάρχουν κινητές ομάδες ΚΟΜΥ για συγκεκριμένες αποστολές και ανάγκες που θα προκύπτουν.

Μεγάλα νησιά θα καλύπτονται από μοριακό αναλυτή, όπως η Μύκονος, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, τα Κύθηρα, η Λήμνος, η Σκιάθος, η Κεφαλονιά, η Κάρπαθος, η Μήλος, η Ικαρία, η Σαντορίνη και η Κως.

Πλωτές ομάδες

Θα υπάρχει δράση πλωτών ομάδων και θα μπορούν να γίνουν επιτόπια τεστ σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες και ευπαθείς ομάδες γενικότερα, σε συνεργασία και με εθελοντές.

24ωρες υπηρεσίες

Θα υπάρχει 24ωρη κάλυψη από τις δημόσιες δομές των νησιών με επαρκή αριθμό ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση