Αρχική Ειδήσεις ΑΟΖ και ΤΟΥΡΚΙΑ: Συνεχείς διπλωματικές κινήσεις – Ποιοι πήραν θέση

ΑΟΖ και ΤΟΥΡΚΙΑ: Συνεχείς διπλωματικές κινήσεις – Ποιοι πήραν θέση

0
flags
φωτό από makeleio.gr
Διαφήμιση

Σε διπλωματικό πυρετό βρίσκεται η χώρα μας το τελευταίο διάστημα για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών ΑΟΖ, ενώ η υπερβολικά προκλητική στάση της Τουρκίας προς πολλές κατευθύνσεις, δυσχεραίνει τα πράγματα και έχει αρχίσει να γίνεται λόγος για πιθανά θερμά επεισόδια.

Μετά το περιστατικό με τις άδειες για πετρελαϊκές γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας, οι προκλήσεις δεν έχουν τέλος, ενώ η συμπεριφορά της Τουρκίας, έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις ακόμα και εντός ΟΗΕ, σχετικά με την υποψηφιότητα τούρκου Προέδρου για την 75η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

Δηλώσεις τούρκου υπουργού Άμυνας

Δεν πιστεύω πως η Ελλάδα θα θελήσει να πολεμήσει με την Τουρκία. Από μαθηματικής άποψης δεν στέκει. Δεν υπάρχει χώρα με 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο 10 μίλια” ανέφερε χαρακτηριστικά σε πολύ πρόσφατες δηλώσεις του ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Την ίδια ώρα, η κυβέρνησή μας αναφέρει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και πως η ίδια “κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (EUROKINISSI/ ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ο Πρωθυπουργός μας, από την άλλη, κατά τους πρόσφατους σχολιασμούς του για την επιτυχία της ελληνο-ιταλικής συμφωνίας πέρασε το ευρύτερο χαρακτηριστικό πλέον μήνυμα πως “τέτοιες διμερείς συνθήκες εύχομαι να βρουν γόνιμη συνέχεια και μεταξύ άλλων κρατών της περιοχής μας“. Ενώ, επεσήμανε πως «με οδηγό το τόσο Διεθνές Δίκαιο όσο και το δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως και τα ηπειρωτικά».

Η Ιταλία άνοιξε το δρόμο… Επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο

Η χώρα μας τώρα, επιδιώκει το “νοικοκύρεμα” των θαλάσσιων συνόρων της όσο το δυνατόν καλύτερα και με περισσότερους, όπως για παράδειγμα με την Αλβανία, αλλά και με την Αίγυπτο. Η τελευταία έχει ρυθμιστικό ρόλο για την ευρύτερη περιοχή, ενώ, μπορεί να έχει ουσιαστικό ρόλο στην ακύρωση του τουρκο-λιβυκού συμφώνου.

Κατ’επέκταση, ο υπουργός Εξωτερικών, ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Αίγυπτο σε προγραμματισμένο ταξίδι για Κάιρο στις 18 Ιουνίου. Ενώ, 2 μέρες νωρίτερα πρόκειται να επισκεφθεί το Ισραήλ.

Οι συζητήσεις του κ. Δένδια με το Κάιρο για την υπογραφή της συμφωνίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο, αυτές φαίνεται να αποτελούν χρονοβόρα και μακρά διαδικασία. Ο κ. Δένδιας τονίζει ότι με την υπογραφή της ΑΟΖ με την Ιταλία τα σύνορα της Ελλάδας μεγάλωσαν και πρόσθεσε ότι “όταν δεν μπορείς να λύσεις το σύνολο και είναι ωφέλιμο να λύσεις ένα μέρος, έχει σημασία να κάνεις μια αρχή“.

Τοποθέτηση Καρυώτη

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Open o Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ Θεόδωρος Καρυώτης που ειδικεύεται σε θέματα ΑΟΖ, επεσήμανε την κρισιμότητα υπογραφής συμφωνίας με την Αίγυπτο.

“Το θέμα είναι ότι η Αίγυπτος δεν θέλει να τα χαλάσει με την Τουρκία και δεν θέλουν να κάνουν μια τμηματική οριοθέτηση. Το δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει τμηματικές οριοθετήσεις. Αυτό θέλουν να το κάνουν -οι Τούρκοι- γιατί σημαίνει ότι δεν θέλουν να έχουμε επαφή με Καστελόριζο και Στρογγύλη και θα χάσουμε και τα θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο. Αυτό αν το κάνουν θα μπει σφήνα στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο”.

Σχετικά με το αν μια συμφωνία με την Αίγυπτο θωρακίζει την Ελλάδα απέναντι στις βλέψεις του Ερντογάν, είπε: “Ναι βέβαια. Αν έρθει και η υπογραφή με την Αίγυπτο, μετά την Ιταλία θα είναι η πρώτη φορά που θα στριμώξουμε τον Τραμπ όταν ο Σίσι δεχθεί να κάνουμε τα θαλάσσια σύνορα και θα είναι η “σφήνα” που θα μας οδηγήσει ακόμα και στη Χάγη για να λυθούν αυτές οι διαφορές κάτι που απεύχεται ο Ερντογάν και η σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης».

Ο καθηγητής εξήγησε την πιθανή απροθυμία της Αιγύπτου να προχωρήσει σε τέτοια υπογραφή, εφόσον η ίδια δεν έχει σύνορα με την Τουρκία, αλλά με την Κύπρο. Επομένως, δε θέλει να “συγχύσει” τη Τουρκία για να έχει η ίδια παραπάνω θάλασσα. Παράλληλα, εκτιμά ότι το πρόβλημα είναι ο “φιλοτουρκικός” Τραμπ και φοβάται πως σε περίπτωση κλιμάκωσης με την Τουρκία, η στάση της Αμερικής θα υπαγορεύσει να “τους δώσουμε λίγη θάλασσα” για να ηρεμήσουν τα πράγματα. 

Η θέση της Αμερικής

Η Αμερική παρ’όλα αυτά, έχει τοποθετηθεί για τρίτη φορά ευνοϊκά για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τόνισε ότι «τα νησιά έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα ως προς τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και τα δικαιώματα στη θάλασσα, όπως οποιαδήποτε ηπειρωτική περιοχή».

Εκτός όμως από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, και ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ ,πήρε σαφή θέση κατά των τουρκικών ενεργειών. Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, δήλωσε πως “αυτές οι προκλητικές ενέργειες προκαλούν ένταση στην περιοχή και προτρέπουμε ξανά τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα στα νερά ανοιχτά της Κύπρου”.

Παρακάτω βλέπουμε tweet του Τ.Πάιτ από τα τέλη Μαρτίου, μετά από τις τότε προκλήσεις της Τουρκίας στον Έβρο, όπου είχε δηλώσει πως “Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία να συνεχίζω το στενό συντονισμό με τον υπουργό Νίκο Δένδια, καθώς στηρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος να προστατεύει τα σύνορά της, να εργαζόμαστε για να αποκλιμακώνουμε τις εντάσεις και να τερματίσουμε τις προκλητικές πράξεις και τις ψευδείς ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”

Δένδιας Πάιτ tweet

Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας όταν ερωτήθηκε αν η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει έστω και με μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, δήλωσε “Ναι, βεβαίως, μερική οριοθέτηση, τμηματικά θα πάμε, και να προχωρήσουμε τώρα. Όπως και στην επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο, αφού έχουμε τη συμφωνία για την ΑΟΖ”.

ΛΙΒΥΗ

Τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας χαιρετίζει η προσκείμενη στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ Βουλή της Λιβύης, που ζητά την υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας μεταξύ των κοινοβουλίων Ελλάδας-Λιβύης.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επαναλαμβάνουν την καταδίκη τους για τις κλιμακούμενες τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, τις εν εξελίξει παράνομες  δραστηριότητες στα κυπριακά ύδατα και τις άλλες προκλήσεις της στην περιοχή ,που επισημάνθηκαν στην Δήλωση της Πενταμερούς των Ηνωμένων Εθνών. Ενώ, προσέφεραν τη σθεναρή στήριξή τους στην καταγγελία της Τουρκίας στον ΟΗΕ από Ελλάδα-Κύπρο-Αρμενία.

Αφορμή ήταν η υποψηφιότητα εκλογής τούρκου Προέδρου για την 75η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ με επιστολή της πρεσβευτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Lana Nusseibeh στις 2 Ιουνίου, δηλώνει ότι η χώρα της χωρίς να σπάσει την σιωπηρή διαδικασία για την εκλογή Μποζκιρ, συμμερίζεται πλήρως τα όσα αναφέρονται στις επιστολές της Ελλάδας, της Αρμενίας και της Κύπρου που έσπασαν τη σιωπηρή διαδικασία, θέτοντας τον Μποζγκίρ, σε διαδικασία ψηφοφορίας. Ενώ, ζητά από τον Μποζγκίρ να “εκπληρώνει τα καθήκοντα του με ανεξάρτητο και αμερόληπτο τρόπο και να αποστασιοποιείται ρητά από τις ενέργειες της Τουρκίας που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο  καθώς και από τη διχαστική και επικίνδυνη ρητορική του Προέδρου Ερντογάν.”

Πηγές:  newsbeast.gr, cnn.gr, κανάλι Οpen, liberal.gr

Διαφήμιση